»

Polovica obtožb zoper Pirate Bay umaknjena

TorrentFreak - V ponedeljek se je na Švedskem pričelo najodmevnejše sojenje za kršenje avtorskih pravic na svetu, ko so pred sodnika morali stopiti ustanovitelji in upravljavci spletnega portala The Pirate Bay. Po dveh dneh sojenja je že prišlo do zanimivega preobrata. Tožilstvo ima namreč obilico težav z dokazovanjem, da so datoteke torrent, ki so zavedene kot dokazno gradivo, dejansko uporabljale sledilnik (tracker) Pirate Bay. Poleg tega tožilec Håkan Roswall ni dovolj dobro obrazložil delovanja DHT, zaradi česar so iz obtožnice odstranili polovico obtožb proti četverici obtoženih.

V spisih tako ostajajo obtožbe, ki se nanašajo na pomoč pri omogočanju dostopa do vsebin (assisting making available), medtem ko so pomoč pri samem kršenju avtorskih pravic (assisting copyright infringement) odstranili. Obramba je nad razpletom navdušena in ga opisuje kot senzacijo, saj, tako pravijo, se redko zgodi, da ti uspe odbiti polovico obtožb v dveh dneh, medtem ko tožilstvo ostaja stvarnejše. Po njihovem...

73 komentarjev

Toshiba bo kupila Fujitsujev HDD-oddelek

X-Bit Labs - Poročali smo že, da se Fujitsu umika s trga trdih diskov in da razmišlja, komu naj proda proizvodnjo, pri čemer sta se kot kandidata omenjala spočetka WD, kasneje pa Toshiba. Slednja je tudi končni snubec, saj sta Toshiba in Fujitsu objavila sklenitev memoranduma, ki predvideva prenos vse proizvodnje in prodaje trdih diskov k Toshibi.

To želijo opraviti karseda hitro, poskusili bodo do konca prvega četrtletja tega fiskalnega leta. Točna razdelitev predvideva, da bo Fujitsu vse svoje dejavnosti s tega področja združil v novoustanovljeno podjetje, čigar 80-odstotni lastnik bo Toshiba, sam pa bo obdržal petinski delež v prehodnem obdobju. S tem prevzemom namerava Toshiba povečati svoj vpliv na trgu. Do leta 2015 si tako želijo petinski delež na svetovnem trgu trdih diskov (lani je znašal 8,7 odstotka, Fujitsujev pa 7,3). Finančnih podrobnosti niso razkrili.

0 komentarjev

Na novih nokiah bo Skype

The Register - Nokia se je odločila, da bo na svoje mobilnike serije N97 v Veliki Britaniji, ki prihajajo junija, prednaložila tudi Skype. S tem bo mogoče opravljati klice in pošiljati sporočila brezplačno, kar gotovo ne bo izvabilo nasmehov na lica operaterjev, ki uporabnikom subvencionirajo nakup. Hudega jim verjetno tudi ne bo, saj še vedno lahko ustrezno prilagodijo mesečno naročnino.

To seveda ne bo prvi tak poskus, saj nekatere aplikacije, kot je na primer Fring na S60, že omogočajo VoIP-pomenke, bo pa prva celostna in tovarniško integrirana rešitev. Mnogo telefonov iz serije N sicer že podpira SIP, a to pot je šla Nokia še dlje in Skype povezala tudi z adresarjem, ki pokaže, kateri kontakti so dejansko dosegljivi na Skypu. Zanimivo je, da je Nokia še pred poldrugim letom pohabila N95 po želji Orange in Vodafone in jim odstranila podporo za VoIP.

13 komentarjev

Končno enotni polnilci mobilnih telefonov

TG Daily - Končno smo dočakali, da so se izdelovalci mobilnih telefonov dogovorili, kar bi se lahko že zdavnaj, če bi obstajal interes. Na Mobile World Congress 2009, ki te dni poteka v Barceloni, so namreč objavili, da so se dogovorili o izdelavi enega samega univerzalnega polnilca telefonov, s čimer želijo uporabnikom prihraniti čas, okolju pa odpadke. GSM Association, ki združuje proizvajalce, načrtuje, da bo do leta 2012 večina izdelanih telefonov imela priključek za univerzalni polnilec, s čimer naj bi prihranili do 51.000 ton podvojenih polnilcev, zmanjšali izpust toplogrednih plinov pri proizvodnji in ljudem olajšali uporabniško izkušnjo. Navsezadnje je bil že skrajni čas.

72 komentarjev