»

Nov članek: RAID doma

RAID čip na matični plošči

vir: Motherboards.org
Slo-Tech -
RAID je standard povezovanja diskov in upravljanja z njimi, ki je nastal z namenom, da bi lahko tudi počasnejše in manj zanesljive diske koristno uporabili. Diski imajo namreč v računalništvu sloves ene od najmanj prijaznih komponent; so izjemno občutljivi, njihova okvara pomeni izgubo podatkov (česar si dandanes ne želi in ne more privoščiti prav nihče), povrh vsega pa so znani tudi kot največji "zaviralci" sistema. Kaj nam pomagajo hitri procesorji, grafične kartice in podobno, če pa se podatki še vedno hranijo na mehanskem mediju -- disku.
Tako je med drugim v svojem članku o RAID-u zapisal McHusch, ki ga poznate kot pisca novic na tej strani. Da tovrstna...

14 komentarjev

Prenovljene povezave

Slo-Tech - Povezave na Slo-Techu so sedaj postale prava ultimativna zbirka internetnih strani, ki si zaslužijo omembe kot dobra stran. Da pa se boste med njimi lažje znašli so Gandalfar, Clemento, morphling1 ter Sergio ob vsaki napisali kratek povzetek, s čim se stvar ukvarja in jih razvrstili po kategorijah. Ta stran naj vam zamenja "priljubljene", saj tako popolnega spiska ne boste našli daleč naokoli. Poveži me s pravo Povezavo! Če pa se komu zdi, da smo na kakšno pomembno stran pozabili, pa naj nam piše na e-pošto.

11 komentarjev

Napajalniki na kupu

AnandTech -

Na AnandTech so spisali zanimiv članek oz. test, kjer so testirali napajlnike. Napajalniki so mnogokrat po krivici zapostavljene komponente, čeprav igrajo ključno vlogo pri stabilnosti celotnega sistema. Dvesto wattni napajalniki so tako že preživeta stvar in tudi na tem testu so se ukvarjali predvsem z zmogljivejšimi zverinami. Da se ob vnovičnem nakupu ne boste spraševali katerega kupiti, vam priporočam, da si test preberete.

0 komentarjev

Notesnik eksplodiral

The Register - V Južni Afriki je deklici po imenu Nikita Sooklal v rokah eksplodiral prenosni računalnik. Računalo, ki ga je prav tako uporabljal njen oče je po tem, ko se je 15-letna Nikita želela se povezati na internet in ga tako uporabljala kakih 5 minut enostavno eksplodiral. Dekle je ob eksploziji dobilo opekline druge stopnje na rokah in zgornjem delu telesa. Sedaj se zdravi v tamkajšnji bolnišnici, policija pa dogodek preiskuje. The Register poroča.

3 komentarji

Wireless internet po TV valovih

News.com -

FCC (Federal Communications Commission) potihoma razmišlja o odprtju valov -- ki so bili do sedaj sicer rezervirani le za televizijsko oddajanje -- za brezžične internet povezave. Pasovna širina, ki je nimajo zakupljene TV postaje, bi bila tako uporabljana za internetne ponudnike. FCC prepričuje TV postaje, da bi se usmerili tudi v internet televizijo. "Ne pričakujemo, da bo bitka lahka," je komentiral Alan Scrime, šef FCC pisarne za tehnologijo in inženiring, "ker so upravniki TV postaj zelo vplivni ... ne pričakujemo hitre zmage".

Wi-Fi produkti bodo obratovali med pasovi 2.4GHz in 5GHz, ki še niso zakupljeni. Analogna TV obratuje v 6Hz kanalu in FCC cilja na pasove med 54MHz do 72MHz, 76MHz do 88MHz, 174MHz do 216MHz ter 470MHz do 806MHz. Če jih bo to uspelo, bodo povečali uporabnost radijskih in televizijskih pasovnih širin. Tukaj!

0 komentarjev

StorCard - 5GB disk

PC World - Kreditne kartice in kartice za telefone, ki jih nosite v svojih denarnicah so polne praznega. Tu je samo majhen odstotek uporabnega materiala, ki nosi podatke - namagnetena črta ali majhen čip. No, sedaj pa je podjetje StorCard izdelalo prenosljivi medij popolnoma enakih dimenzij (tudi sama debelina), na katerega lahko spravimo od 100MB do veličastnih 5GB podatkov. Sama kartica bo sestavljena iz miniaturnega vrtečega se diska v notranjosti ter magnetnega dela zunaj, za uporabo tudi v bankomatih in POS terminalih.

Kartice, ki bodo povsem normalno upogljive in bo vsaka po ca. $15, bo mogoče brati z StorReaderjev (cena: 100...

2 komentarja

Čez dve uri

Slo-Tech - Ob 16:00, torej čez nekako dve uri, se dobimo v Tivoliju, kjer bomo vrgli kakšno kepo dve. Pridite! Ponovimo podatke:
  • Kje? Tivoli, pred vhodom v minigolf, malo naprej od stojnice za horseburger
  • Kdaj? Danes ob 16:00
  • Nas ne najdete? Pokličite na 070 938 403, kjer se bo na telefon oglasil alien-w ter razložil, kako priti tja.
Se vidimo!

14 komentarjev

GameSpy: GameSpoiler

The Register - Na strani Pivx.com so objavili novico o varnostni luknji v omrežju GameSpy, ki bi ZlobnemuUporabniku omogočila izvedbo DDoS napada na omrežje. Žrtve so igralci praktično vseh trenutno najbolj igranih naslovov (Battlefield 1942 Server, Quake, Quake 2, Q3: Arena & Team Arena, Half-Life, Counter-Strike, Unreal Tournament 2003, Return to Castle Wolfenstein...), napad pa se izrazi v povišanem krvnem pritisku (ping) ter težjem dihanju (večja poraba procesorskega časa).

Program GameSpy je pred časom že bil gostitelj virusa, vendar je bila nevšečnost hitro odpravljena z neokuženo namestitveno datoteko. Popravek za tokratni Lukenj™ je menda že v pripravi, do takrat pa vam svetujemo preventivno deinštalacijo vseh iger.

Hec. [>:D]

0 komentarjev

Intel spreminja načrte

X-Bit Labs -

Intel ponovno spreminja načrte. Po tem, ko smo že pred časom poročali, da nameravajo v prihodnosti predstaviti procesorje z dvema jedroma, so si očitno premislili. Procesor kodno poimenovan Chivano se bo tako pojavil šele proti koncu leta 2005. Chivano bo v resnici dvojedrna verzija procesorja Monteico, ki ga bo Intel predstavil že leto poprej -- 2004. leta. Procesorja bosta zgrajena v 0.09-mikronski tehnologiji.

Tudi Itanium 2 se še vedno prodaja odlično, predvsem na račun velikega L3 predpomnilnika ter visokim delovnim frekvencam. To leto bodo predstavili tako še Itaniume2 s čipi Madison ter Deerfield, ki bodo tiktakali pri 1.5 GHz ter več, opremljeni pa bodo s 3-6 MB L3 predpomnilnika. O velikosti predpomnilnika ter delovnih frekvencah Chivana ter Monteica Intel zaenkrat ostaja še skrivnosten. Novica.

0 komentarjev