»

Prek 60% aplikacij za Android brezplačnih

Podatki AndroidLib

vir: engadget
engadget - AndroidLib je pred nekaj dnevi svetu sporočil novico, da je Android Market dobro leto po ustanovitvi presegel število 20.000 aplikacij, od katerih naj bi bila velika večina, kar 62,%, brezplačnih. Ostale naj bi bile seveda plačljive, prav vse pa naj bi bile na voljo uporabnikom mobilnih telefonov (in drugih naprav), na katerih teče operacijski sistem Android. Danes so to novico zavrnili pri samem Googlu, kjer so dejali, da je Android Market pred kratkim imel zbirko le dobrih 16.000 aplikacij, a niso želeli razkriti, kakšen odstotek teh je plačljiv oz. brezplačen. Googlova želja je sicer raziskati več načinov, kako javnosti na preprost način prestaviti rast Android Marketa.

...

81 komentarjev

Izpuhtelo 100 milijonov evrov za informatizacijo?

Dnevnik - Kot poročajo na Dnevniku, so državni organi lani in letos za informatizacijo namenili več kot 118 milijonov evrov, od tega je bilo letos za programsko opremo namenjenih več kot 20 milijonov EUR, Ministrstvo za javno upravo pa ne more pojasniti, za kaj je bilo porabljenih ostalih 100 milijonov EUR.

Po poročanju Dnevnika MJU nima podatkov o porabi sredstev za informatizacijo po posameznih organih, razlika med 22 in 118 milijoni EUR pa "nastane zato, ker je za potrebe informatizacije državnih organov potrebno še marsikaj drugega, kot samo nakup in vzdrževanje licenc ter usposabljanje in izobraževanje".

Prav tako na MJU niso želeli razkriti koliko denarja država nameni podjetjem IBM, Microsoft in Oracle, saj naj bi bili ti podatki poslovna skrivnost.

So pa uspeli izvedeti, da je vrednost dveletne pogodbe z IBM 4.452.400 EUR, država pa je za 360.000 EUR kupila tudi protivirusno programje za približno 40.000 računalnikov ter 800 datotečnih in aplikacijskih strežnikov državne uprave.

...

98 komentarjev

Herschel začenja resno delo

ESA - Evropska vesoljska agencija je maja uspešno izstrelila satelit Herschel, ki je prilezel do točke L2, od koder zre v vesolje. Testne posnetke smo že videli, sedaj pa se začenja resno delovanje. Prvi rezultat je fotografija planetarne meglice v ozvezdju Orla, kjer se prav ta hip (točneje rečeno, ta hip nas dosega svetloba tistega časa) intenzivno rojevajo nove zvezde. Na slikah je z nekaj interpretacije videti 700 kondenzacij prahu in plinov, ki bodo sčasoma postali zvezde. Sto naj bi jih bilo že v zadnjem stadiju tako imenovanih protozvezd, ki bodo zasijale vsak trenutek. Poleg tega so v...

1 komentar

Apple iztožil Psystar

CNet - Psystar je šel Applu kar precej v nos, saj je izdal orodje, ki je omogočalo namestitev Mac OS X na navadne računalnike. Apple je Psystar zaradi tega tožil in po 17 mesecih pravdanja svoje tudi dosegel. Ameriško sodišče v Kaliforniji je odobrilo Applovo zahtevo in Psystarju prepovedalo:
  • kopiranje, prodajanje in distribucijo izvedenih izdelkov iz Mac OS X brez Applove odobritve;
  • namerno vzpodbujanje ali pomaganje tretjim osebam kršiti Applove patente;
  • obhajanje tehnoloških sredstev, ki jih Apple uporablja za preprečevanje poganjanja Mac OS X na drugih računalnikih
  • igranje kakršnekoli vloge pri pripravi izdelkov, ki so namenjeni obitju Applovih metod za nadzor Mac OS X
  • početje česarkoli, kar bi skušalo obiti pravice, ki jih ima Apple na Mac OS X.
Psystar ima sedaj do konca koledarskega leta časa, da stori zahtevano, pri čemer sodišče od njega pričakuje, da to opravi v najkrajšem možnem času.

To pa še ne pomeni, da je Psystar dokončno odžvižgal svoje. Prepoved se namreč ne nanaša na...

30 komentarjev

Google odšteva

vir: Hexus
Hexus - Google je poln velikonočnih jajc, skritih posebnosti, ki jih v svoje aplikacije zapakirajo programerji in uporabnikom, ki jih najdejo, večinoma polepšajo dan. Tokrat gre za nekoliko manj skrito jajce, saj Google.com in Google.co.uk (na Google.si si morate vklopiti angleški vmesnik), če ob praznem iskalnem polju pritisnete gumb 'I'm feeling lucky', prikažeta odštevanje sekund. Najverjetneje gre za odštevaje do konca leta, saj je ob času pisanja novice odštevalnik pri približno 1295000 sekundah, kar nanese slabih 15 dni. Teh slabih 15 dni se, ponovno ob času pisanja novice, lepo poravna z novim letom v našem predelu sveta, a, začuda, prehiteva novo leto v Severni Ameriki.

Prav to neujemanje mnogim da slutiti, da to ni odštevanje do novega...

29 komentarjev

EU in Microsoft sklenila dogovor, obtožbe zavržene

TechCrunch - Kot smo predvidevali že v začetku meseca, je Microsoft uspel zakopati bojno sekiro z Evropsko komisijo. Dogovor je sedaj postal uraden. Microsoft bo od marca uporabnikom ponudil izbor do 12 brskalnikov v posebnem pojavnem oknu, kjer bodo ti razvrščeni vsakokrat na novo in to (delegirano) naključno. Največjih pet (IE, Firefox, Safari, Chrome in Opera) bo imelo prednost, a bo njihov medsebojni redosled naključen. Sprememba bo tudi retroaktivna, tako da bodo vsi že obstoječi uporabniki Windows XP, Vista in 7 prejeli posodobitev, ki jih bo (tudi če IE ni njihov privzeti...

15 komentarjev