»

Prodaja Macov upadla

Reuters - NPD ugotavlja, da je v letošnjem novembru prodaja Macov v primerjavi z lanskim novembru rahlo upadla - znižala se je namreč za odstotek - medtem ko so prodali sedem odstotkov več PC-jev. Prodaja namiznih računalnikov je nižja za 20 odstotkov, od tega tistih z Windows za 15 odstotkov in Macov za 38 odstotkov. Pridobili pa so prenosniki, saj so prodali za 22 odstotkov več MacBookov in 15 odstotkov več prenosnikov s sistemom Windows.

Analitik iz NPD, Stephen Barker, pravi, da je to posledica dražjih Macov, ki ne nudijo dovolj dodane vrednosti, da bi uporabniki zanje odšteli toliko več. Apple in Microsoft podatkov nista komentirala, tako da za zdaj ostaja stališče Apple od oktobra, ko je Steve Jobs dejal, da niso pretirano zaskrbljeni, prav tako pa ne bojo zniževali cen, ker preprosto ne znajo narediti računalnika za petsto dolarjev, ki ni škart.

105 komentarjev

AMD izdal nova procesorja

AMD - AMD je v ponedeljek izdal še dva nova procesorja iz serije Cartwheel, ki sta verjetno zadnja primerka dvojedrnih Athlonov, še zgrajena v 0,065-mikronski tehnologiji. Oba imata oznako Athlon64 X2, le da je 7550 namenjen OEM-trgu in teče z 2,5 GHz, 7750 pa je prestižni odklenjen Black Edition z 2,7 GHz. Posedujeta pol megabajta drugonivojskega pomnilnika za vsako jedro in dva megabajta skupnega L3. Hitrejši model se bo prodajal za 79 dolarjev, šibkejši pa gotovo za manj. Prihodnje leto pričakujemo le še procesorje, izdelane v 45 nm-tehnologiji.

Nekoliko več o procesorjih si lahko preberete na ComputerBase, žal le v nemščini, obsežen test pa je še na X-Bit Labs. Glavna pomanjkljivost modelov je...

42 komentarjev

Kitajska spet blokirala BBC

The Register - Olimpijske igre na Kitajskem so se že zdavnaj iztekle in Kitajci se vračajo v stare tirnice na vseh področjih. Takoj po koncu so zagnali svoje tovarne in spet ustvarili smogasto zavesto nad Pekingom, sedaj pa so v predolimpijski čas povrnili tudi internet. Med veledogodkom so novinarjem obljubili dostop do necenzuriranega interneta, zdaj pa so spet preprečili dostop do nekaterih neprimernih strani.

Med njimi so se znašle BBC-jeve strani v kitajščini, Voice of America v kitajščini in nekatere hongkongške in tajvanske strani. Zunanje ministrstvo cenzure ne želi komentirati, pravijo pa, da strani, ki propagirajo tajvansko neodvisnost, kršijo zakon. Liu Binjie, minister za medije, se je na kritike odzval z besedami, da je Kitajska s poročanjem o potresu 12. maja in pokrivanjem olimpijskih dogodkov pokazala, da je reforma medijskega sistema učinkovita, in da bodo nadaljevali z reformami za transparentnejši sistem medijev.

1 komentar