»

Danes in v torek ponoči meteorski dež leonidov

Napovedana intenzivnost.

Slo-Tech - Uzrite se v nebo, meteorski roj prihaja. Vsako leto jih je kar nekaj in na tiste bolj spektakularne vas tudi opozorimo. Danes ponoči svoj vrh dosega vsakoletni meteorski dež leonidov. Na nebu jih vidimo približno teden dni, svoj vrhunec pa dosegajo danes ponoči. Kdor bo zamudil, bo imel popravni izpit že v torek.

Leonidi so posledica kometa Tempel-Tuttle, skozi rep katerega se Zemlja premika vsako leto sredi novembra. Ime so dobili, ker imajo utrinki radiant (mesto, od koder se zdi, da izvirajo) v ozvezdju Leva. Intenziteta meteorskega dežja se vsako leto razlikuje. Letos bosta vrhunca kar dva. Prvi je danes ponoči, a bo relativno nizek, saj je pričakovan ZHR (število utrinkov na uro ob jasnem nebu, če bi bil radiant v zenitu) le okoli 10. Drugi vrh pričakujemo...

9 komentarjev

V 24 urah prodanih za pol milijarde dolarjev izvodov nove izdaje Call of Duty

Takole so najbolj nestrpni čakali na odprtje trgovin.

CNet - V torek je izšla nova izdaja priljubljene prvoosebne streljačine Call of Duty. Deveta izdaja v franšizi nosi podnaslov Black Ops II in je neposredni naslednik istoimenske verzije iz leta 2010. Igra si je do danes pridobila skorajda kultni status in to prikazuje tudi prodaja. V prvih 24 urah po izidu so prodali za pol milijarde dolarjev kopij igre, s čimer je postavila svetovni rekord in prehitela lanski Call of Duty: Modern Warfare 3, ki je v enakem času zaslužil 400 milijonov dolarjev (lanski podatki veljajo le za ZDA in Veliko Britanijo, letos pa so vračunali celotni svet, a naj bi bila številka vseeno višja, četudi bi pogoje izenačili).

Letos največji uspeh je doslej beležil Halo 4, ki je v 24 urah prinesla 220 milijonov dolarjev. Primerjava...

55 komentarjev

Wordpress.com podprl bitcoin

WordPress - O digitalni valuti Bitcoin zadnje čase žal pišemo predvsem v negativni noti, npr. o vse preveč pogostih lopovijah na večjih borzah oz. o tem, kako se FBI na oni oz. ECB na tej strani luže počasi začenjata zanimati za regulacijo te nove valute. So pa tudi dobre novice. Wordpress.com je sinoči dodal možnost plačevanja njihovih storitev - plačljivega gostovanja, nakupa tem, podpore - z bitnimi kovanci. Gre za eno prvih splošno znanih storitev s tovrstno podporo.

Wordpressov Andy Skelton v spremljajočem blog postu pojasnjuje, da so predvsem želeli ponuditi svoje storitve tudi blogerjem v tistih državah, kjer "običajne" rešitve za spletno plačilo, zlasti PayPal, iz takih ali drugačnih razlogov niso na voljo. Piše, da je takih vsaj 60...

14 komentarjev