»

Tridimenzionalni fraktali

Mandelbrotova množica v kompleksni ravnini

Slashdot - Fraktali so zanimive matematične strukture, ki so pozornost matematikov pritegnile v zadnjih desetletjih preteklega stoletja, čeprav so njim podobne strukture študirali že v 19. stoletju. Za fraktalne je značilno, da vsebujejo podrobnosti pri poljubni povečavi, da so natančno ali statistično sampodobni, da so definirani rekurzivno ali pa da je njegova razsežnost večja od topološke razsežnosti. Resnejše raziskovanje se je razmahnilo po letu 1975, ko je termin fraktal skoval ameriški Francoz Benoît Mandelbrot. Prav po njem se imenuje ena izmed najbolj znanih fraktalnih množic.

Poglejmo si...

15 komentarjev

Britanci tokrat prodali osebne podatke

BBC - Kot poročajo na BBC so nekateri zaposleni v T-Mobilu konkurenčnim podjetjem prodali na milijone osebnih podatkov T-Mobilovih uporabnikom. Konkurenčna podjetja so nato uporabnike, katerih naročniške pogodbe so bile pred iztekom klicali in jim ponujali sklenitev naročniškega razmerja pri njih.

Prodajalcem grozi kazenski pregon ter visoke denarne kazni.

Hmm, pa smo mislili, da naši osebni podatki nikogar ne zanimajo...

1 komentar

Recikliraj in podarili ti bomo eko šik darilo

Slo-Tech - Tak je naslov Simobilove „eko akcije“, ki se vleče vsaj leto dni. Gre za to, da je v Simobilovih trgovinah mogoče menjati stare telefone, polnilnike in baterije za eko šik darilo, ki ni nič drugega kot lična bombažna vreča. Toda pozor, ob menjavi vas čaka neprijetno presenečenje!

Pred letom dni sem menjal dve stari in iztrošeni bateriji. Dobil sem vrečko in to je bilo vse. Tretjič sem se lotil trgovanja pred nekaj dnevi. Ko sem povedal kaj bi rad, me je prodajalka prijazno pobarala za osebni dokument. Pojasnil sem ji, da sem naročnik pri Simobilu in da moje podatke že imajo. Ni zaleglo, zato sem ji pokazal dokument. Upal sem, da je s tem zgodbe konec. Toda ženska je želela izvedeti še cel kup drugih osebnih podatkov. Ime, priimek, naslov stalnega prebivališča, telefonsko številko in naslov elektronske pošte. Vprašal sem jo, čemu potrebuje vse te podatke in prav rad priznam, da me je odgovor močno presenetil. Odgovorila je, da na ta način izkazujem svojo ekološko ozaveščenost.

Ko...

25 komentarjev

AMD na vrhu lestvice Top500

Top 500 - Dvakrat letno, junija in novembra, dobimo osveženo lestvico najhitrejših 500 superračunalnikov. Druga osvežitev leta, ki je pravkar prišla na splet, se od poletne, vsaj glede prvih 5 mest, popolnoma razlikuje. Na prvih dveh mestih sta se zamenjala superračunalnika Jaguar in Roadrunner, na tretje mesto pa se je zavihtela nekoliko počasnejša različica Jaguarja, Kraken iz Univerze v Tennesseeju (oba uporabljata sisteme Cray XT5-HE). Nemški Jugene, osnovan na IBMovem Blue Gene/P sistemu, je zaradi Krakena izgubil eno mesto, medtem ko sta superračunalnika Pleiades in Blue Gene/L izgubila kar dve mesti (zdaj sta 6. in 7.), saj ju je prehitel še kitajski Tianhe-1, ki zaključuje peterico najhitrejših.Zanimivo je, da ima pri kar štirih od...

38 komentarjev

Brazilskega glasovalnega sistema v celih treh dneh niso zlomili

Ovojnica s poškodovanim pečatom

O Globo - Brazilska vlada je pretekli teden od 10. do 13. novembra (torej cele tri dni) izvajala test sistema za elektronsko glasovanje, katerega bodo prvikrat uporabili za volitve prihodnje leto. V vsem tem času je 38 udeležencev (9 ekip) natečaja iz različnih podjetij in agencij (med drugim tudi zvezne policije in tožilstva) sistem za elektronsko glasovanje seveda temeljito pregledalo in poskušalo najti varnostno ranljivost.

Brazilci so po celih treh dneh temeljitega testiranja ponosno ugotovili, da nihče ni uspel vplivati na rezultate navideznih volitev. Edini, ki jim je uspelo vplivati na sistem, so bili iz vrst ekipe Cáritas Informática. Ti so uspešno zamenjali pečat na ovojnicah, kar pa ne more vplivati na rezultat volitev, saj...

21 komentarjev

Apple odobril politično aplikacijo, izgublja razvijalce

Karikiran John McCain s svojimi kontakti

vir: CNet
CNet - Prejšnji teden je v javnosti ponovno završalo, ker je Apple z dokaj slabim razlogom zavrnil umestitev aplikacije v App Store za iPod Touch in iPhone. Vest se je razširila zahvaljujoč avtorju aplikacije, ki je o tem napisal prispevek na svoj blog ter v njem tudi citiral del Applovega sporočila, ki je vključeval uradni razlog za zavrnitev.

Aplikacija, ki je poleg vseh kontaktnih poti za 540...

17 komentarjev

Psystar izgubil tožbo, Apple deloma onemogočil Hackintoshe

Eden izmed sistemov Psystar

vir: TG Daily
TG Daily - Apple je po javni predstavitvi Psystarjevega orodja, ki omogoča namestitev OS Xa na katerikoli računalnik, omenjeno podjetje seveda takoj tožil. Bolj ali manj jasno je bilo, da Psystar praktično nima možnosti za zmago, kar je potrdilo tudi sodišče v severni Kaliforniji pod vodstvom sodnika Williama Alsupa. Čeprav so se predstavniki Psystarja branili, da so preprosto osvobodili operacijski sistem spon enega proizvajalca strojne opreme ter da gre za t.i. fair use, so na sodišču to gladko zavrnili, saj Psystar ni izpolnjeval nobenega od štirih pogojev, ki so potrebni za pravično uporabo.

Glavni razlogi za obtožbo so zamenjava bootloaderja, ki je omogočil poganjanje na strojni opremi, ki ni Applova, odstranjevanje Applovih...

87 komentarjev

Eksaflopi do leta 2018?

ComputerWorld - Te dni v Portlandu v Oregonu v ZDA poteka 22. konferenca na temo superračunalnikov, kjer se pametni ljudje srečajo in razmišljajo, kako sestaviti še hitrejše in zmogljivejše stroje. Namreč, trenutni rekorder je Cray XT5 z 224.256 jedri, ki domuje v Oak Ridge National Laboratory in zmore 2,3 petaflopa operacij na sekundo. Smeli načrti 11.000 tam zbranih mož pa so gradnja superračunalnika, ki bo vsaj tisočkrat zmogljivejši. Te supermašine v razredu eksa, naj bi omogočile iskanje odgovorov na nekatera vprašanja znanosti, za katera trenutno enostavno nimamo dovolj surove moči - med drugim študij podnebja, obnašanje fuzijskih reaktorjev pri milijonih stopinj Celzija in podobno.

Mejo teraflopa smo dosegli leta 1997, nato pa smo potrebovali 11 let za dosego petaflopa, kar je dosti bolje od Moorovega zakona. Kdaj bomo torej zmogli eksaflop? Bojda okrog leta 2018, če bo Moorov zakon obveljal. Trenutno najmočnejši superračunalnik porabi 7 MW, tisočkrat hitrejši pa bi lahko požrl do 2 GW,...

9 komentarjev

Facebook poskrbel za besedo leta 2009

CNet - Internet vpliva na vsa področja našega življenja in nanj seveda ni imun niti jezik. Medtem ko se pri nas na vse kriplje trudimo jezik ubraniti pred novimi besedami, s čimer mu delamo medvedjo uslugo, saj namesto lepega slovenskega neologizma skozi stranska vrata vanj tihotapimo tuje spakedranke, so angleško govoreči strpnejši.

Ameriški New Oxford American Dictionary je izbiral besedo leta 2009 - zmagal je glagol unfriend (po svoje čudno, da ga niso imeli, saj beseda unfriended obstaja že od pamtiveka), ki ga je vpeljal Facebook in pomeni nekoga odstraniti s seznama prijateljev. Roko na srce, kaj pretirano inovativni tile Američani niso, saj je slovenščina prav enako besedo v samostalniški obliki že zdavnaj imela in jo tudi poslala na smetišče zgodovine, medtem ko jo naši južni sosedje še vedno živo uporabljajo.

V finalni izbor so se s tehniškega področja prebile še besede hashtag s Twitterja, intexticated, netbook, paywall in sexting. Cenjene bralce vabimo, da poskusijo poiskati...

51 komentarjev