»

PS3 dogaja(nja) in Sonyjeve izgube pri tem

Slo-Tech - Na Japonskem so v dveh dneh (raz)prodali 88.400 kosov sila težko pričakovane konzole nove generacije, PS3. Očitno jim ni bilo namenjenih 100.000 kosov, kot se je sprva poročalo, ali pa se je manjkajočih 11.600 kosov znašlo pri privilegiranih kupcih.

V preteklih dneh je PS3 popolnoma obnorel še Ameriko. Neki zobozdravnik je tako najel 60 ljudi, da so stali namesto njega v vrsti. Profesionalni čakalci so bili razporejeni v izmene po 8 ur. Vse to za dober namen: obdarovati svoje sorodnike.

Roke si je mel tudi kupec, ki je preko eBaya PlayStation 3 nato prodal za neverjetnih 9.000 ameriških dolarjev! To bi si pri Sonyu lahko samo želeli, saj so maloprodajne cene trenutno Sonyju v minus. Pri iSuppliju so na novo vzeli pod drobnogled proizvodne stroške konzole in njeno prodajno ceno. Tako Sony pri 20 GB modelu izgublja 306,85 ameriških dolarjev in pri 60 GB 241,35 dolarjev. Manjka seveda še dobiček trgovcev, tako da so izgube še večje. Za primerjavo naj omenim, da po podobnem...

167 komentarjev

Uspešno razbitje biometričnega potnega lista!

Guardian - "Da bi preprečili nove teroristične napade, je potrebno uvesti biometrične potne liste, ki jih kriminalci ne bodo mogli ponarediti. Z njimi bomo vsi bolj varni." Tako je šla mantra o potrebnosti novih biometričnih potnih listov, ki so jo začeli v ZDA, kmalu pa jo je začela prepevati še Evropa.

A kako je v resnici?

Danes je The Guardian objavil članek, kjer opisuje, kako je dvema britanskima raziskovalcema uspelo v britanski biometrični postni list dejansko tudi vdreti.

Raziskovalca sta namreč uspela razbiti šifrirno zaščito potnega lista (oziroma njegovega RFID-čipa) in s tem pridobila dostop do domnevno varne vsebine potnega lista. Vsebina potnega lista poleg osebnih podatkov vsebuje osebno fotografijo, v bodoče pa bo vsebovala tudi prstne odtise.

Izkazalo se je namreč, da komunikacija med RFID-čipom in čitalcem sicer poteka v šifriranem načinu (uporabljajo 3DES), vendar se šifrirni ključ nahaja na samem potnem listu! Ključ je namreč sestavljen iz številke potnega lista,...

46 komentarjev

Nova anketa: Ste na spletnih servisih (iTMS, zabavaj.se) že kupili posamezno skladbo?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, ali (še) kupujete tiskane revije, namenjene vsebinam o IT. Kot kažejo rezultati, skoraj polovici glasujočih ustreza kakovost in količina teh vsebin na spletu.

Tiskane revije, namenjene vsebinam o IT:
ne kupujem48%
(508)
občasno kupim30%
(317)
sem naročnik14%
(151)
redno kupujem8%
(89)
Skupaj glasov: 1065


Tokrat vas sprašujemo o tem, ali ste na spletnih servisih, npr. zabavaj.se (samo z IE, ki je DRM-ju prijazen) že kupili posamezno skladbo?

13 komentarjev

AMD bo odpuščal

The inquirer - O tem, da utegne AMD, ki je pred časom prevzel ATI, odpuščati, smo že poročali. Če gre verjeti The Inquirerju, naj bi po najnovejših informacijah brez službe ostalo 375 zaposlenih, kar je znatno manj od prvotnih ugibanj o kar dva tisoč odpuščenih. Največ odpuščenih prihaja iz oddelkov za trženje in prodajo. Za zdaj pri AMD-ju ne načrtujejo nadaljnjih odpuščanj, dodaja The Inquirer.

Več v izvorni novici.

7 komentarjev

Microsoft dogodek Študent je car

Microsoft - V četrtek, 23. 11. 2006, in torek, 28. 11. 2006, Microsoft Slovenija organizira dogodek "Študent je car", ki se bo odvijal na FERI-ju v Mariboru ter FRI-ju v Ljubljani.

Maribor, 23. 11. 2006 ob 16.15, FERI – predavalnica Borut Pečenko
16.15 – 17.00 Microsoft aktivnosti in priložnosti za študente – Zlatko Polak, Microsoft
17.00 – 17.45 Windows Vista – Andrej Budja, Microsoft
17.45 – 18.15 Odmor
18.15 – 19.00 Pripomočki za Stransko vrstico v Windows Visti – Dušan Zupančič, Cetis
19.00 – 19.45 Microsoft .NET Framework 3.0. Storitve in delovni tokovi – Matevž Gačnik, Gama System
od 19.45 Družabni dogodek ob picah in pijači ter preizkušanju Viste in Officea 2007

Ljubljana, 28. 11. 2006 ob 16.15, FRI – predavalnica P1
16.15 – 17.00 Microsoft aktivnosti in priložnosti za študente – Matej Markelj, Microsoft
17.00 – 17.45 Windows Vista – Andrej Budja, Microsoft
17.45 – 18.15 Odmor
18.15 – 19.00 Pripomočki za Stransko vrstico v Windows Visti – Dušan Zupančič, Cetis
19.00 – 19.45...

17 komentarjev

Domače branje: "Henry David Thoreau: O civilni nepokorščini (On The Duty of Civil Disobedience)"

Slo-Tech - Če bi se kdaj odločil slediti popotovanju svojega davkoplačevalskega tolarja, bi me ugotovitve zagotovo spravile v slabo voljo. Čeprav ta moj tolar počne marsikaj koristnega – vzdržuje ceste, zdravi bolnike in izobražuje potomstvo – žal tudi podpira ameriško mednarodno politiko in plačuje najrazličnejše norosti državnih uradnikov (lep primer je direktiva o nadomestilih) ali necivilizirane izpade parlamentarnih poslancev.

Ob podobni ugotovitvi si je ameriški pisatelj in filozof Henry David Thoreau sredi devetnajstega stoletja zastavil zelo tehtno vprašanje: kaj lahko stori državljan, ki se ne strinja z načinom, kako vlada zapravlja njegov davkoplačevalski denar. Svoj manifest je izoblikoval v eseju O civilni nepokorščini (1849), v katerem je zapisal, da državljanom sicer ni mogoče zapovedati družbeno koristnega delovanja, vendar je njihova moralna dolžnost, da se uprejo nesmiselnim, predvsem pa nepravičnim ravnanjem svoje vlade. To lahko storijo z zavračanjem sodelovanja pri...

12 komentarjev