»

Predogled NV17M

Amdmb.com - Nvidia zadnje čase kar uspešno osvaja trg grafičnih kartic, vendar pa ji pot do popolne dominacije onemogoča ATI s svojimi odličnimi Radeoni 2, ki se lahko brez težav postavijo po robu procesorjem GeForce3. Prav tako je Nvidia naletela na prepreko v obliki ATI-ja na "mobilnem" delu računalniškega tržišča, zato so Nvidiini inženirji precej hitro ugotovili, da s samo hitrejšimi procesorji tu ne bodo uspeli. Uspeli bodo samo z rešitvami, ki ponujajo dovolj ugodnosti tako za proizvajalce kot tudi kupce. Nadmočna rešitev za trg prenosnikov pa naj bi bil čip NV17M. Le ta ne bo samo hitrejši kot predhodnik GeForce 2 GO, ampak bo ponujal še kar nekaj dobrot. Prva bo 0.15 mikronska tehnologija izdelave, ki bo močno vplivala na porabo procesorja. K večji varčnosti NV17M pa bo pripomogla še tehnologija PowerMizer, ki je podobna Intelovemu SpeedStepu in AMD-jevemu PowerNOW!. Nvidia bo v čip vključila tudi podporo Anti-Aliasingu, ki bi v prenosnikih še kako pomemben. To bodo dobrote, ki bodo...

1 komentar

Test SOYO matične plošče

vir: Hexus
Hexus - SOYO je kar poznano ime med proizvajalci matičnih plošč, saj so že zelo zgodaj začeli v svoje izdelke vključevati tudi razne overclockerske zmogljivosti. In ljudje so bili srečni, da so lahko navijali svoje procesorje. Toda kmalu so ugotovili, da plošča ne sme biti samo zmogljiva ampak tudi lepa. SOYO-v odgovor na nove zahteve je bila Soyo SY-K7V Dragon, ki danes ni sicer zmogljivostni prvak, saj bazira na naboru KT266, vendar ponuja kar nekaj lepotnih dodatkov. Prvo, kar bodo opazili številni je lepa črna...

2 komentarja

Distančnika

Unique Hardware - Proizvajalci distančnikov so zadnje čase napravili kar velik korak naprej, saj so navdušenci končno lahko nehali rezati baker in kuriti procesorje, ker je doma narejeni distančnik za nekaj milimetrov preprečeval stik z jedrom procesorja in končno začeli kupovati industrijske rešitve, ki so učinkovite, lepe in uporabnika zlepa ne pustijo na cedilu. Zadnje čase smo na internetu videli kar nekaj testov teh tako koristnih pripomočkov. Videli smo lahko anodirane, bakrene, pozlačene, aluminijaste in celo posrebrene primerke (manjkajo nam samo še platinasti ;)). Vsi ti opravljajo isto nalogo, ločijo pa se le po...

4 komentarji

Cenena hladilna modifikacija

Inside Hardware - Čeprav se sam ne ukvarjam z navijanjem sem mnenja, da se tisto pravo hardcore navijanje ne izplača, ker splošno gledano kar prehitro porabimo toliko denarja za razne ultra zmogljive matične plošče in zelo zmogljive (a drage) hladilnike in ventilatorje, da se nam bolj splača kupiti boljši procesor, kot pa malce slabšega naviti do nezavesti. Vendar raznih overlcokcer freakov najbrž ne boste prepričali, da hardcore navijanje ni ravno ekonomično. Ampak saj veste: sto ljudi, sto čudi. No, sam sem bolj pristaš tako imenovanega lahkega overclockanja, ki ne vključuje glasnih ventilatorjev, tekočega dušika, vodnega haljenja, ter še kakšnih drugih ekstremističnih pripomočkov, ampak se nanaša na...

3 komentarji

Test napajalnika

The Cold Shop - Napajalnik je na prvi pogled zelo nepomemben del računalnika, vendar pa vam kljub zmotnemu prepričanju ravno ta tako "nepomemben" del lahko prepreči nadgradnjo računalnika s kakšno malce bolj potratno grafično kartico, večjo količino pomnilnika (velike količine pomnilnika prav tako zahtevajo svoj delež energije), da o energijsko potratnih procesorjih kot sta Petnium4 in Athlon (Thunderbird in XP) ne govorimo. Ravno zato je pametno, da pri kupovanju računalnika vzamete čimbolj zmogljiv napajalnik. Vendar pa zmogljivost ni vse, saj morate gledati še na število molex konektorjev, ki jih kot po Murphyju "zmanjka" ravno takrat, ko je to najmanj potrebno. In katero podjetje izdeluje napajalnik, ki bi vseboval vse te lastnosti...

2 komentarja

Raziskave tranzistorjev

The Register - Več kot očitno je, da se razvoj tranzistorjev približuje meji, ki jo je fizično nemogoče preseči. Tako naj bi kmalu dosegli velikost 0,05 mikrona, potem pa bi nastala kriza, ki bi onemogočila veljavnost Moorovega zakona (sicer vsi poznate, ampak vseeno: hitrost procesorja je podvoji vsakih 18 mesecev).
Tako je v igro stopila kemija, njej ob strani pa še delno biologija. Tako razvoj poteka v treh ločenih smereh:
Nanožice:
Raziskovalni tim Charlesa Lieberja na Harvardu je naredil vrsto nanocevk, velikosti 2-20 nm (torej 10 na -9 m), in jih "spletel" v mrežo. Tok, ki teče po njej, je možno regularati z napetostjo na njej. Z zadosti zapleteno mrežo je možno ustvariti logična vrata, meni Lieber.
Nanocevke:
Medtem ko Lieberjeva tehnologija ne temelji na litografiji, pa je ta osnova za raziskave na Delft University of Technology na Nizozemskem, ki jih vodi Cees Dekker. S sodelavci je izdelal ogljikove nanocevke premera 1nm, pri katerih se tok, ki teče po njih, nadzira z napetostjo...

6 komentarjev

Vesoljski hladilnik

Club Overclocker - Zen... hladilnik iz vesolja! No, v bistvu ne, prihaja namreč iz Japonske. Zadevica je posebna prav v vsem. Hladilnik nima samo navadnih reber, temveč ima v rebrih neke vrste tekočino. Zanimivo, inovativno. 2 ventilatorja skrbita za zadosten pretok zraka, vse skupaj pa je "oblečeno" v plastični pokrov. Sliši se super! Pa se tudi obnese tako? Preberite si test na ClubOC-ju. Še slika:

3 komentarji

Računalnikov glasbeni okus

Gambit - Kot kaže, se nam v prihodnosti obeta, da se bomo morali v diskotekah navaditi na glasbeni okus računalnika. No, vse ni tako kritično, kajti, če držijo napovedi HP-jevih strokovnjakov, se bo računalnik bo vsej verjetnosti prilagodil nam.
Tako napovedjujejo popoln sistem, ki si skrbel za spremljanje vzdušja na plesišču, odzivov gostov in nato temu primerno mešal glasbo ( upam samo, da ne bo to izgledalo kot do polnoči najnovejše, potem klasika 80 in 90-tih, ko pa se nikomur ne da več, pa počasne zadeve ).
Sicer se pa DJ-em po moje še ni treba bati za delo, ker je zadeva še globoko v razvoju. Pa še klik.

0 komentarjev

Hobotnica

Gambit - Sicer je ime novice malo za lase privlečeno, samo ko sem videl novico, sem se nehote spomnil na hobotnico ( verjetno je krivo število lovk ).
Torej, kot poročajo tule, je podjetje National Semiconductor predstavilo prototip naprave, ki vsebuje skoraj vse, kar si lahko človek od elektronske prenosne naprave želi. Tako ima vgrajen mp3 predvajalnik, digitalni fotoaparat, kamero, mobitel, dlančnik in terminal za elektronsko pošto ter video konference.
Kot sem omenil, je zadeva še prototip, ima pa dokaj impresivne mere in maso: 19cm in manj kot 300 g. Lahko si samo mislite, da ne bo ravno poceni

0 komentarjev

...po enem tednu šole...

Slo-Tech - ...smo si končno vzeli čas za to, da vam ponudimo še malo nove vsebine. Prvo bi se še jaz rad v imenu celega teama opravičil za včerajšnji izostanek novic. Nekako vam moram obljubiti, da se to ne bo več zgodilo, ampak to bi pomenilo, da bom moral vsak dan pisati novice. No, recimo . Od žalostnega k veselem: alien-w je na test vzel tri Geforce2 PRO kartice (od tega je bila ena moja) ter jim zmeril hitrosti, pogledal navijalne zmožnosti ter izmeril temperature. Se nakup te kartice še splača? Beri članek!

3 komentarji

Satelitski internet

Slo-Tech - Novica by Koci:
Za vse, ki vas zanima ali že obstaja satelitski internet, naslednja novica:
Pravega dvosmernega prenosa podatkov preko satelita še ni. Ta trenutek obstaja le enosmerni prenos, pri katerem je potrebno podatke, ki jih računalnik pošilja na internet, pošiljati preko običajnega modema. Kljub temu so prve dvosmerne povezave s sateliti že zelo blizu. Na satelitu Astra so namreč že začeli s testiranji dvosmernih satelitskih povezav in kot pravijo izvajalci, naj bi bile po predvidevanjih na voljo uporabnikom nekje v začetku prihodnjega leta. Podrobnosti o tem najdete na www.web-sat.com, njihov zastopnik za Sovenijo pa je podjetje Iskra Antene.
Vprašanje, ki verjetno zanima večino, je vprašanje dejanske hitrosti prenosa podatkov. Po dosedanjih podatkih naj bi ta od uporabnika do satelita, torej z vašega računalnika na satelit znašala 16 kB/s, v obratni smeri pa do 4 MB/s. Vsekakor zavidljiva hitrost, ki bo verjetno premamila marsikaterega uporabnika. Seveda, ko bo satelitski...

4 komentarji

Testiranje vodnih hladilnikov

Overclockers.com - Overclockers.com so napisali izjemno poglobljen članek, o testiranju radiatorjev za vodo. Članek se začne z razlago uporabljene teorije pri testiranju, nadaljuje pa se z testiranjem desetih konkretnih radiatorjev, ki pa jih boste pri nas žal bolj težko dobili. Pa te novice niti ne pišem z namenom, da bi brali teste teh hladilnikov, temveč, da boste iz tega članka dobili kakšno dobro idejo za svoje vodno hlajenje.

1 komentar

Abit BL7R

PC Hardware - Na začetku bi se rad v imenu celega Slo-techa opravičil za včerajšnje pomanjkanje novic, a očitno nobeden od pisunov in administratorjev ni utegnil. Pa upajmo, da bo danes bolje.

Abitova nova plošča BL7R (R pomeni raid) je namenjena Intelovim Pentium 4 procesorjem, in sicer z uporabo navadnega SDRAM pomnilnika, ki ga podpira do 3 GB. Kot je že iz imena razvidno, ta plošča podpira raid (1, 0, 0+1), ima eno AGP, šest PCI ter eno CNR režo. Poleg tega ima vgrajen še debug displejček in tri USB priključke. Vgraditev same plošče je abitovsko enostavna, performanse pa so glede na SDR pomnilnik dobre. Če vas zanima še kaj več o tej mamaplati, najdete to tukaj.

0 komentarjev