»

Umrl Benoît Mandelbrot

Mandelbrot na konferenci v Tokiu leta 2003

The New York Times - V 86. letu starosti je v Cambridgeu v Massachusettsu zaradi posledic raka trebušne slinavke umrl znani v Varšavi rojeni matematik francoskega rodu Benoît B. Mandelbrot, ki ga poznamo kot očeta fraktalne geometrije. Mandelbrot je termin fraktal skoval leta 1975 za opis objektov, ki vsebujejo podrobnosti pri poljubni povečavi, so preveč nepravilni za opis z običajnimi evklidskimi geometrijskimi prijemi, so samopodobni, imajo Hausdorffovo razsežnost večjo od topološke razsežnosti ali so določeni rekurzivno. V naravi so jim še najbolj podobni oblaki, strele, snežinke in obale. Najbolj znana šolska primera fraktalov sta Mandelbrotova množica in Kochova snežinka.

Študiral...

10 komentarjev

Mobilna telefonija najdražja onstran Luže

Ars Technica - Open Technology Initiative je izvedla zanimivo študijo, kjer so primerjali cene mobilnih telefonov v 11 državah, med katerimi sicer ni bilo Slovenije, je pa nekaj evropskih. V vseh državah so primerjali klasične naročniške pakete, neomejene naročniške pakete in predplačniške pakete, cene pa so preračunali v dolarje na minuto, sporočilo in megabajt.

Rezultati so bili zanimivi. Pogovori so z naskokom najdražji na Japonskem, sledijo pa Kanada, VB in ZDA. Prav tako se samo v Kanadi in ZDA zaračunavajo tudi dohodni klici, medtem ko drugod vso ceno plača kličoči. Pošiljanje kratkih sporočil je najdražje v ZDA in Veliki Britaniji, najcenejše pa na Japonskem. Podatkovni prenos je najdražji v ZDA, na Japonskem in Kanadi, medtem ko je najcenejši na Švedskem in Veliki Britaniji. Skupni rezultat vseh storitev, kot jih navadno uporabljajo...

11 komentarjev

AMD še vedno z izgubo

vir: AMD
AMD - AMD je objavil poslovne rezultate za tretje fiskalno četrtletje. V teh treh mesecih so se odrezali bolje, kot so pričakovali analitiki, in slabše, kot bi si želeli delničarji. Ob prihodkih v višini 1,62 milijarde dolarjev, kar je za dva odstotka manj kot četrtletje poprej, so pridelali 118 milijonov dolarjev izgube, kar je skoraj trikrat več kot četrtletje poprej. Najbolje je posloval njihov grafični oddelek ATI, ki je ob prometu milijarde dolarjev dodal podjetju 390 milijonov dolarjev dobička. Investitorji niso reagirali, saj je bila izguba pričakovana in vračunana v ceno delnice, ki je zato ostala na enakih nivojih kot pred objavo rezultatov.

9 komentarjev