»

Google Street View se seli s cest

CNet - Googlov Street View je prevozil že praktično vso Ameriko in poslikal vse ceste, sedaj pa želijo svojo bazo posnetkov razširiti še na kotičke, kamor avtomobilisti ne morejo. V ta namen uvajajo Street View Trike. Za izpeljavo tega projekta so posebne tricikle opremili s kamerami in poslali svoje kolesarje na potep. Uporabnike njihovih strani pa vabijo, da glasujejo za najbolj zanimive točke, ki bi se jih splačalo obiskati. Podoben projekt so že izvedli letos maja v Veliki Britaniji.

Stranski projekt Trike je delo inženirja Daniela Ratnerja in je nastal kot otrok projekta 20 odstotkov. Slednji je znani princip podjetja Google, ki svojim zaposlenim dovoli, da en dan v tednu delajo na nalogah, ki ne sodijo v njihov opis zadolžitev. Ta čas...

17 komentarjev

Wi-Fi konkurenca Bluetoothu

X-Bit Labs - V bližnji prihodnosti bomo za parjenje mobilnih telefonov z drugimi telefoni, računalniki, prostoročnimi slušalkami in podobnimi pripomočki morda uporabili kar Wi-Fi. Wi-Fi Alliance razvija novo specifikacijo, Wi-Fi Direct (prej znan kot Wi-Fi peer-to-peer), s katero bi se naprave povezale neposredno, brez uporabe neke skupne, dostopne točke. Naprave, ki bodo imele certifikat za neposredno povezljivost, se bodo na enak način lahko povezale tudi z že obstoječimi Wi-Fi napravami, ki certifikata nimajo. Ker gre za Wi-Fi povezljivost bo podprta tudi WPA2 enkripcija povezave, ki bo podatke sposobna prenašati pri enakih...

21 komentarjev

Nokia po desetih letih z izgubo

engadget - Tretje letošnje četrtletje se je za Nokio izkazalo za rdeče, prvič sploh po desetih letih. Zabeležili so izgubo 834 milijonov dolarjev, le-to pa gre pripisati več faktorjem. Največji udarec, ne le za finance v tem četrtletju, ima upad prodaje mobilnih telefonov. Za 20% upad krivijo pomanjkanje komponent za izdelavo aparatov (Apple recimo pokupi skoraj ves dobavljiv Flash pomnilnik), a se razlogi po mnenju MobileCruncha skrivajo tudi drugje. Večina uporabnikov Nokiinih mobilnih telefonov, oz. mobilnikov nasploh, je relativno mladih. Ti že v najboljših časih nimajo tolikšne kupne moči, kot nekoliko starejši prebivalci, še dodatno pa jih je prizadela recesija, saj je nezaposlenost med mladimi rekordno visoka.

Svoje...

11 komentarjev

Špekulacije o Radeon HD 5900

5870 ali 5900?

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - V beta različici OpenCL gonilnikov za ATIjeve grafične kartice je eden izmed obiskovalcev foruma Beyond3D opazil zanimivi vrstici, ki sta povezani s popolnoma neznanim Radeon HD 5900. Če bomo ugledali grafične kartice iz nove serije, bodo te brez dvoma predstavljale sam zmogljivostni (in cenovni) vrh ATIjeve ponudbe. A vprašanje, ki se poraja, je, kakšna oz. kakšne bodo te kartice. Povsem logično bi bilo sklepanje, da bi ATI serijo 5900 uporabil za dvojedrnega Radeona, HD 5870 X2. Temu sicer nasprotuje nekaj več primerjanja, saj prej omenjeni vrstici vsebujeta identifikaciji naprave, ki se glasita 689C in 689D.

S prejšnjima dvojedrnima karticama je AMD uporabil podobno identifikacijo,...

29 komentarjev

Internet se spreminja

Slashdot - Podjetje Arbor Networks bo prihodnji teden predstavilo podrobne izsledke študije o globalnem prometu po internetu, ki so jo izvajali zadnji dve leti. V tem času so analizirali več kot 256 eksabajtov (256 . 1018 bajtov) podatkov, ki so se pretočili po infrastrukturi 110 velikih in geografsko raznolikih kabelskih operaterjev, mednarodnih hrbtenic, regionalnih omrežij in ponudnikov vsebin. Obris izsledkov, ki so ga že objavili, kaže, da se je struktura interneta v tem smislu v zadnjih petih letih drastično spremenila.

Zabeležili so upad prometa po jedru 10 do 12 omrežij tier 1, ki tvorijo hrbtenico interneta. Namesto tega se dandanes večina bajtov seli neposredno od ponudnikov vsebin do uporabniških omrežij. Poleg tega je zanimiv pojav gigantov, ki posrkajo nesorazmerno velike količine pasovne širine. Če je bila ta pred petimi leti razmeroma enakomerno razdeljena med deset tisoče strani, danes 30 največjih strani (Limelight, Facebook, Google, Microsoft itd.) ustvari tretjino vsega...

52 komentarjev

Lockheed in Microsoft ponovno izumljata internet

The Register - Ameriški vojaški pogodbenik Lockheed Martin je objavil, da je prejel naročilo v vrednosti 31 milijonov dolarjev, v katerem od njega Pentagonova DARPA pričakuje ponovni izum interneta. Skupaj z Microsoftom, Anagranom, Juniper Networks, LGS Innovations in Univerzo Stanford naj bi Lockheed poskušal razviti nov Military Network Protocol, ki bi lahko nadomestil TCP/IP, hkrati pa bo varnejši, imel možnost določanja alokacije pasovne širine in možnost določanja prioritete prometa na podlagi pravic uporabnikov in posameznih enot omrežja. Kot pravijo v Lockheedu, nove grožnje in napadi terjajo revolucionarne koncepte zaščite, kar naj bi dosegli s tem projektom. Spomnimo, da je tudi predhodnika interneta Arpanet sprva DARPA razvijala za vojsko, pa so ga hitreje pograbili akademiki. Se zgodovina ponavlja?

18 komentarjev