»

ATI predstavil Radeon X1950 PRO

ATI - ATI je predstavil grafično kartico Radeon X1950 PRO, ki temelji na jedru RV570. Jedro, ki tiktaka pri frekvenci 575 MHz, vsebuje 36 Pixel Shader-jev in osem Vertex Shader enot, družbo mu dela 256 bitni pomnilnik, s frekvenco 1,38 GHz. Poleg tega omogoča nova grafična kartica tudi CrossFire. Pojavili so se tudi prvi uradni testi kartice, ki si jih lahko ogledate na HEnthusiast-u, Hexus.net in Legit Reviews-u.

Več v ATI-jevem sporočilu za javnost.

7 komentarjev

PlexEraser PX-OE100E

PlexEraser

Slo-Tech - Plextor je predstavil uničevalnik CD in DVD plošč, z imenom PlexEraser PX-OE100E . Gre za enoto, ki podatke na CD-ju oziroma DVD-ju uniči z laserskim žarkom. Plextor poudarja, da gre za okolju prijazno uničenje podatkov, saj uničen CD oziroma DVD enostavno lahko vržete v smeti v enem kosu. Omenjen izdelek naj bi prav prišel vladnim ustanovam, vojaškim razvojnim centrom in drugim ustanovam, ki delajo z občutljivimi podatki.Več na Plextorjevi uradni strani.

35 komentarjev

Getting rid of Flash by using it

Slo-Tech - Spletne urice jutri (sreda, 18. oktober) ob 19.00 na standardni lokaciji v Kiberpipi začenjajo novo sezono.

Xinf ("xinf is not flash") je orodje za izdelavo grafičnih vmesnikov, ki tečejo v treh okoljih Adobe Flash Player, Firefox Javascript in v navideznem stroju "neko", ki teče na Linux/Mac OSX/Windows, uporabljajoč tehnologiji OpenGL in GStreamer. Xinf omogoča nespremenjenim komponentam, napisanim za eno platformo, nemoteno delovanje na ostalih. Web 3.0, prihajamo.

Na predavanju si bomo ogledali potencial orodja xinf, osnutek Danielovega načrta za svetovno prevlado in vas prepričali v razvoj xinf-a.

Predavanje bo potekalo v angleščini.

Daniel P. Fischer živi v Weimarju in dela povsod, kjer je elektrika. Zanima ga interakcije ljudi z računalniki in si želi preseči vmesnike zaslona, tipkovnice in miške, ter omogočiti boljši izkoristek izrazne moči računalnikov. Svoje delo objavlja pod prostokodnimi licencami.

1 komentar

Sapphire Radeon X1950 XT

Sapphire Radeon X1950 XT

Hartware.net - Na spletni strani proizvajalca grafičnih kartic Saphirre sta se pojavili sliki grafične kartice Radeon X1950 XT. Glede na to, da ATI zaenkrat še ni predstavil grafične kartice z omenjeno oznako, so se o grafični kartici na slikah pojavila le ugibanja. Ta govorijo o jedru R580+, ki podpira GDDR4 pomnilnik, poleg tega ima grafična kartica po slikah sodeč 256 MB pomnilnika. Frekvence jedra in pomnilnika zaenkrat še niso poznane, prav tako ne cena.Več na Hartware.net.

15 komentarjev

Novi Thinkpadi s kriptiranimi diski

InternetNews -

Podjetje Lenovo se je glede na občutljivo naravo podatkov določenega deleža njihovih strank odločilo, da bodo izdali serijo svojih ThinkPad prenosnikov, ki bodo imeli podatke na disku zakriptirane.

Za kriptiranje podatkov shranjenih na disku uporabljajo Ultimacov SafeGuard Easy 4.30. Dostop do teh podatkov dobi uporabnik komaj po tistem, ko se prenosniku predstavi s pomočjo prstnega odtisa. Prijava se zgodi še pred začetkom zaganjanja operacijskega sistema, kar bi naj preprečilo morebitno "pohekanje" podatkov.

Pri Lenovo trdijo, da do datotek ni mogoče dostopiti niti, če je disk odstranjen iz prenosnika in priključen na drugi sistem.

Podrobneje na InternetNews.

15 komentarjev

Avto, ki pozna omejitev hitrosti

Ars Technica - Siemens VDO razvija sistem za osebna vozila, ki zna poiskati in prebrati znake, ki določajo omejitev hitrosti in nato voznika opozoriti, v kolikor vozi prehitro. Sistem je možno tudi povezati s tempomatom, vgrajenim v avto, kar omogoča samodejno prilagajanje hitrosti glede na omejitev. Znake dobesedno prebira s pomočjo kamere in posebne programske opreme. Tehnologija bi naj debitirala leta 2008, zaenkrat pa še ni znano, če jo bo kateri proizvajalec avtomobilov tovarniško vgrajeval v svoje izdelke.

Ni pa to edini tak sistem omenjenega podjetja. Ponujajo tudi poseben sistem za voznike tovornjakov, ki nadzira budnost voznika. To dosega zopet s kombinacijo infrardeče luči, kamere in programske...

36 komentarjev

Resničnost 130.: Windows Vista

Slo-Tech - Danes, 17.35 na drugem programu TV Slovenija vabimo k ogledu že 130. oddaje Resnična resničnost. Tokrat bomo hvalili in grajali Visto in na sploh poskušali razumeti kakšne dobrote in pasti prinaša? Koliko in za koga bo lepša? Kako se postavlja ob bok jabolčnikom in ubuntovcem? Bo poudarek na varnosti ali na zagotavljanju strožjega DRM?

Sergej bo povedal koliko pujskov bomo morali razbiti, da bi bil naš razgled karseda blagohoten, v studiju pa nam bo z razlagami pomagal Matjaž Ladava, svetovalec pri Microsoft Slovenija. Na koncu nas bo razveselil še Gašper z nasvetom kako najceneje in predvsem že danes do viste.

Resnična resničnost, prvi neinteraktivni resničnostni...

44 komentarjev