»

Znani so prejemniki Ig Nobelovih nagrad 2022

Slo-Tech - V četrtek ponoči so podelili že 32. Ig Nobelove nagrade, ki vsako leto razglasijo kot pozitivno parodijo pravih Nobelovih nagrad. Namenjene so popolnoma resnim znanstvenim dosežkom, ki pa spričo svoje tematike bralce vendarle najprej nasmejijo, šele nato jih vzpodbudijo k razmišljanju. Že tretjič zapovrstjo je bila svečana slovesnost zgolj spletna, kar je ostanek še vedno aktualne epidemije. Kljub temu je prireditev pomagalo povezovati osem dobitnikov Nobelovih nagrad v prejšnjih letih, prejemniki letošnjih Ig Nobelovih nagrad pa so bili vidno navdušeni nad priznanjem. Letošnji nagrajenci so:
  • za aplikativno kardiologijo Eliska Prochazkova, Elio Sjak-Shie, Friederike Behrens, Daniel Lindh in Mariska Kret (Češka, Nizozemska, Velika Britanija, Švedska, Aruba) za ugotovitev, da se srčni utripi sinhronizirajo, ko se potencialni partnerji prvikrat srečajo in začutijo obojestransko privlačnost;
  • za književnost Eric Martínez, Francis Mollica in Edward Gibson (Kanada, ZDA, Velika Britanija, Avstralija) za dokaz, da so pravna besedila težko razumljiva zaradi slabe ravni jezika in ne terminologije;
  • za biologijo Solimary García-Hernández in Glauco Machado (Kolumbija, Brazilija) za raziskave, kako zaprtost vpliva na parjenje škorpijonov;
  • za...

11 komentarjev

Teksaški zakon o omejitvi moderiranja na družbenih omrežjih na drugi stopnji potrjen

Slo-Tech - Kontroverzni tekaški zakon, ki upravljavcem družbenih omrežij prepoveduje moderiranje in odstranjevanje uporabniških vsebin zaradi njihove ideološke vsebine in bi lahko postal zgled tudi za druge zvezne države z republikansko oblastjo, je dosegel pomembno zmago. Ameriško prizivno sodišče je razveljavilo odločitev prvostopenjskega sodišča in zakon ocenilo kot skladen z ustavo in pravnim redom. Ker je odločitev v nasprotju z razsodbami nižjih sodišč in drugih prizivnih sodišč v podobnih primerih (npr. floridskem zakonu), pa tudi ker se bodo tehnološki velikani zagotovo pritožili, bo končno besedo zagotovo imelo vrhovno sodišče, kjer imajo večino konservativni sodniki. To je zakon sicer že začasno blokiralo, a ne iz vsebinskih razlogov, temveč proceduralnih, dokler prizivna sodišča ne sprejmejo vsebinskih odločitev. To se je sedaj zgodilo.

Prihodnje leto bo gotovo ključno za prihodnost svobode in nivoja izražanja na internetu. Medtem ko teksaški zakon podjetjem omejuje poseganje v...

23 komentarjev

Po 30 letih konec Pentiumov

Slo-Tech - Trideset let po premieri se bo znamka, ki je sooblikovala pomemben del računalniške zgodovine, upokojila. S piedestala jo je Intel umaknil že pred petnajstimi leti, a vendarle je Pentium še vztrajal. Prihodnje leto bo Intel prenehal uporabljati znamko Pentium, saj se bodo ti procesorji odslej imenovali preprosto Intel Processor (velika začetnica!).

Prvi Pentium je luč sveta ugledal leta 1993 kot peta generacija procesorjev na arhitekturi x86, ki je nasledil legendarne 486. Originalni Pentium je tekel s hitrostjo 60 MHz, v kasnejših verzijah pa tudi hitreje. Čeprav je bil Pentium velik uspeh, ki je premagal konkurenco, se ga verjetno najbolje spomnimo po težavah z deljenjem. Hrošč je bil sicer predvidljiv, a je Intelu povzročil nemajhno sramoto. Pet let pozneje je Intel predstavil še znamko Celeron za manj zmogljive in cenejše računalnike. Tudi ta se umika novi oznaki Intel Processor.

Čeprav je Intel že leta 2006 uvedel poimenovanje Core za svoje najzmogljivejše procesorje, je...

30 komentarjev

EVGA se odreka Nvidii

Slo-Tech - Na trgu grafičnih kartic v zahodnih državah prihaja do znatne spremembe, saj se od tega segmenta vsaj za nekaj časa poslavlja eden od velikanov med oblikovalci kartic, EVGA.

Kdorkoli se je že ozrl po trgovinskih policah z grafičnimi karticami, ve, da Nvidia in AMD le manjši del izdelkov prodata v lastni režiji. Da dosežeta zastavljene ravni proizvodnje in distribucije, se zanašata na zunanja podjetja, popularno imenovana add-in board companies (AIBs). Pošljeta jim čipe in referenčni dizajn kartic, ki mu inženirji nato lahko dodajo lastne bonbončke, da se izdelki dovolj ločijo od konkurence. Nekatere takšne firme sodelujejo tako z Nvidio kot AMDjem, medtem ko se druge odločijo za ekskluzivno partnerstvo. Med slednjimi je ena največjih EVGA, ki je hkrati ena od največjih partneric Nvidie, saj na primer v ZDA pokriva 40 odstotkov trga z geforci. Toda logotip bomo na policah zelenega tabora kmalu iskali zaman, saj je ene najdaljših povezav (22 let!) v tej industriji konec.

Podjetje...

16 komentarjev