»

Curiosity na Marsu posnel Sončev mrk

Guardian - Rover Curiosity se je na Marsu že dobro udomačil, saj je od njegovega pristanka minilo že več kot mesec dni. V tem času je že opravil testno vožnjo, ki je uspela brez težav. V četrtek pa je ugledal prav poseben astronomski pojav - Sončev mrk, in danes je NASA javnosti posredovala posnetke.

Na Zemlji so Sončevi mrki relativno pogosti, saj vsako leto vidimo vsaj dva, lahko pa vse do pet mrkov. Seveda niso vsi totalni, ampak so med njimi posebej pogosti delni - občasno pa vidimo tudi kolobarjastega. Nekaj podobnega je videl tudi Curiosity. Marsova luna Fobos je prečkala Sončevo ploskvico. Pojav žal ni tako spektakularen kakor na Zemlji niti tako redek.

Fobos je premajhen. Čeprav kroži le 6000 km nad površjem Marsa (zato je njegov...

32 komentarjev

Konferenca OpenBlend 2012

Slo-Tech - Društvo OpenBlend vas 20.9.2012 vabi na peto izvedbo konference OpenBlend, tokrat v mirnem okolju gradu Jablje nedaleč iz Ljubljane. Konferenca je namenjena predvsem navdušencem nad okoljem Java in z njim povezanimi tehnologijami. Letošnji predavatlji prihajajo iz najrazličnejših podjetij ter organizacij z več kotičkov sveta. Tako bodo svoje delo predstavili Gavin King in Keith Babo iz podjetja Red Hat, Ben Straub iz GitHuba, Benjamin Savoy iz podjetja CloudBees in drugi. Več informacij je na voljo na spletni strani društva OpenBlend, ki enkrat mesečno v Kiberpipi organizira podobne (vendar krajše) dogodke - CafeBabe.

0 komentarjev

Sporni videoposnetek na YouTubu blokiran v čedalje več državah

Google - Sporni posnetek nizkoproračunskega kratkega filma o preroku Mohamedu, ki je razjaril prebivalce v muslimanskem arabskem svetu in služil kot povod za hude izgrede, je postal nedostopen še v nekaterih državah, je sporočil Google. Čeprav posnetek ne krši nobenega (zahodnega) zakona niti Googlovih pogojev uporabe storitev, ga je Google zaradi izjemnih okoliščin blokiral v Egiptu in Libiji. Odločitev za tovrstno samo-cenzuro je sprožila pomisleke tudi v zahodnem svetu, kjer so ključne polemike, ali je dopustno kratiti pravico do svobode izražanja zgolj zato, ker v neki državi izbruhnejo nemiri, čeprav se ni zgodila nobena kršitev zakonov.

Google zagotavlja, da je blokada v Egiptu in Libiji začasne narave in da so se odločili za manjše zlo....

100 komentarjev