»

Mandrake 8.1 beta1

Linux Today - Za vse tiste, ki radi testirate najnovejše stvari, izšel je Mandrake 8.1 beta1. Novosti lahko najdete tukaj (med drugim kernel 2.4.8, Mozilla 0.9.3 in KDE 2.2). Mandrake velja za distribucijo Linuxa z najbolj enostavno namestitvijo in je sploh zelo zelo user friendly. Če imate močan link, ga dobite tule.
Verjetno pa bodo tisti, ki hočejo biti _najbolj_ na tekočem, še naprej vsak dan poganjali Debianov apt-get. Kakšno veselje je imeti vsak dan nov software, bolj svežega od svežih žemljic...

4 komentarji

MS spet izziva

Slashdot - MS bo v naslednji različici IEja onemogočil plugine, ki so bili narejeni z Netscape APIjem. To pomeni, da bo nehal delovati tudi Quicktime in mnogo drugih uporabnih stvari. Fun, ne? V bistvu gre za to, da bodo vse prisili, da gredo na ActiveX in jih s tem priklenili na 'edino pravo' vero^H^H^H^Hplatformo. Netscapeov API deluje na vseh platformah od Maca preko Unixov do Oken, ActiveX pa uganite sami...
Čudno, da se upajo to narediti medtem, ko sodniki spet premlevajo MSjevo razbitje. Ko smo že pri tem, je ameriško vrhovno sodišče zavrnilo MSjevo pritožbo s katero bi še nadaljne zavlekli protimonopolne tožbe. Poleg tega je še vedno mogoča preprečitev izida XPjev...

16 komentarjev

SDMI

Slashdot - Po tem, ko je znanstveniku iz Princetona RIAA grozila, da ga bo tožila v kolikor razkrije svojo dognanja o šibkostih v njihovemu novemu 'protipiratskemu' standardu zapisa glasbe SDMI (Secure Digital Music Initiative), je bila celotna študija vendarle predstavljena na Usenix konferenci o varnosti. O štoriji poroča tudi CNN, bolj podrobno pa Newsforge.
Posledice zakona DMCA je tako čutiti na vedno več področjih. Varen ni nihče, ki se upa spregovoriti o zaščitah, ki si jih izmišljujejo RIAA in druščina. Nekaj podobnega DMCA naj bi kmalu sprejela tudi Kanada. Kdo bo naslednji Dimitrij?

0 komentarjev

Še ena recenzija

Slo-Tech - Med časom kislih kumaric lahko opišemo tudi kakšen DVD, kajne? Naslednji opis, ki je po dolgem odlašanju končno prišel na vrsto, je Gone in 60 seconds, debut našega forumaša Smirnoffa. Ker ima vsak pisec svoj stil, se je Smirnoff poleg filma poglobil še v kratko igralsko zgodovino vsakega od pomembnejših igralcev. Preberite, komentirajte.

2 komentarja

In vendar se premika!

Slo-Tech - Neverjetno je, kako leni smo to poletje. Priznamo. Skladno s šolo smo dali možgane na počitek, za to smo krivi. Lahko vas pa vseeno razveselimo, da imamo zmagovalno majico! Z nadmočno prednostjo je zmagala majica številka 1 v drugem krogu izbora. Upam, da jo boste (ko bo natisnjena) nosili s ponosom ter polni elana razkazovali, da se zaradi nas svet vrti hitreje.

18 komentarjev

Prihodnost je svetla

Extremetech - Velikokrat uporabljani slogan pride tu kar lepo v uporabo. Prihodnost je svetla samo ne za AGP. Ampak za Serial AGP. Sodeč po tej novici, bo izšla samo še ena verzija AGP-ja. Standard se bo imenoval AGP 3.0 (kako originalno), v resnici pa bo šlo za AGP 8x. Hitrost delovanja bo 533 MHz (tako vsaj piše), pasovna šitina pa 2.1 GBs. Na žalost pa AGP 3.0 ne bo popolnoma kompatibilen s prejšnjimi verzijami. Z AGP 4x naj ne bi bilo problema, bo pa z AGP 1x in AGP 2x, katerih sistemi s podporo AGP 8x ne bodo zaznali.
Nalednik AGP-ja bo Serial AGP (danes gre vse očitno na serial; iz ATA100 na Serial ATA, iz AGP na Serial AGP,...). Pasovna širina naj bi bila (čeprav je vse še zelo neuradno in nezanesljivo) 2.5 GBs na pin. Kar pomeni, da bi teoretična pasovna širina Serial AGP-ja bila 10 GBs. Kar je veliko. Ampak kakor jaz vedno pravim: bomo videli.

3 komentarji

Pridnost

Tom's Hardware - Fantje pri stricu Tomu so res pridni. Pred kratkim so naredili velik test matičnih plošč na AMD760 čipovju, zdaj pa, verjetno zato, da ne bi pokvarili tradicije, naredili še test matičnih plošč na VIA KT266 čipovju.
Na test so postavili: Aopen AK77 Plus, Asus A7V266, Biostar M7VIB, Chaintech CT-7VJD2, DFI AD70-SR, DFI AD72-SR, Epox EP-8KHA, Fujitsu-Siemens D1279, Gigabyte GA-7VTX, Jetway 866ASR, MSI K7T266 Pro (MS-6380), QDI KD7 (K7V 8366), Shuttle AK31, Shuttle AK32, Soltek SL-75DRV, Soyo SY-K7V (Dragon), VIA VT5431E. Sodeč po testih je najitrejša v Kvaki3 Asus A7V266 (DDR). Drugače pa sta se v drugih testih MSI in Soltek izkazala za najitrejša. Njihova ugotovitev? Če že kupujete DDR matično ploščo zdaj (kar ne priporočajo) vzemite raje AMD760.

1 komentar

WinXP vs Win98SE vs WinME

CNet - Tukaj so pripravili primerjavo med prihajajočim Microsoftovim WinXP, legendarnim Win98SE in hroščatim WinME. Test je sestavljen iz delov. Vsak del ima svoj opis, primerjavo in na koncu zaključek. Na primer: stabilnost jedra, ravnanje z driverji, Internet dostop, multimedija,... Pridejo pa tudi do jasnega zaključka; WinXP na daje VSEGA kar je obljubil, daje pa VELIKO. Torej, tako pravijo na CNET, se ga splača imeti.

3 komentarji