»

Vsi slovenski fiziki se z olimpijade vračajo z medaljami

Slo-Tech - Danes se je zaključila 52. mednarodna fizikalna olimpijada, ki jo je organizirala Švica in je potekala v hibridnem formatu. Slovenska ekipa se je tekmovanja udeležila v Hamburgu, ki je bil eno izmed središč za hibridno tekmovanje, in dosegla odlične rezultate. Peter Andolšek (Gimnazija Bežigrad), Miha Brvar (Gimnazija Bežigrad), Domen Lisjak (Gimnazija Bežigrad), Alexander Gaydukov (Gimnazija Koper) in Žan Ambrožič (Gimnazija Kranj) se vračajo z dvema srebrnima medaljama in tremi bronastimi medaljami.

Olimpijada bi bila morala potekati v Belorusiji, a jo je zaradi vojne v Ukrajini upravni odbor odpovedal. Tekmovanje so zato izvedli v hibridnem formatu, kjer tekmovalci niso potovali v Švico, temveč so bili razkropljeni po svetu. Niso pa bili čisto vsi v svojih državah, temveč so v več krajih organizirali regionalna središča, kakršno je bilo tudi v Hamburgu. Tako so imeli tekmovalci vsaj približen vtis, kako je na olimpijadi.

Mednarodna fizikalna olimpijada, ki poteka že več kot...

17 komentarjev

Slovenija na 63. matematični olimpijadi osvojila eno bronasto medaljo

Slo-Tech - Na 63. mednarodni matematični olimpijadi, ki je od 6. do 16. julija potekala v Oslu, je slovenska reprezentanca osvojila eno bronasto medaljo in tri pohvale. Slovenijo so zastopali Matija Skrt (Gimnazija Nova Gorica), Katarina Grilj (Srednja šola Slovenska Bistrica, gimnazija), Juš Kocutar, Kaja Rajter, Matija Likar (vsi II. gimnazija Maribor) in Vid Kavčič (Gimnazija Bežigrad). Matija Skrt je osvojil bronasto medaljo, Katarina Grilj, Juš Kocutar in Kaja Rajter pa pohvale.

Olimpijada iz znanja z najdaljšo tradicijo je letos potekala na Norveškem. Na njej je sodelovalo 589 tekmovalcev iz 104 držav. Vsaka država lahko na tekmovanje prijavi šest tekmovalcev, ki individualno tekmujejo v dveh tekmovalnih dneh. Vsakokrat imajo na voljo štiri ure in pol, da rešijo tri zagonetne matematične naloge. Za vsako nalogo lahko dobijo sedem točk, če jo rešijo pravilno, zato je popolni rezultat 42 točk, kar je letos uspelo 10 tekmovalcem. Med njimi je vseh šest Kitajcev in predstavniki Ukrajine,...

10 komentarjev