»

Windows Phone prehitel BlackBerry, Android še povečal naskok

CNET - Na trgu pametnih telefonov se je zgodila sprememba na tretjem mestu operacijskih sistemov po tržnih deležih, kažejo podatki za prvo letošnje četrtletje. Android je svoje vodstvo dodatno okrepil, in sicer se je njegov tržni delež z lanskih 59 odstotkov povzpel na 75 odstotkov. Applove naprave z iOS so nekoliko izgubile, a še vedno ostajajo na drugem mestu s 17,3-odstotnim deležem. Preboj naprej pa je uspel Nokii, ki je s svojimi telefoni z Windows Phone med vsemi najbolj povečala število prodanih naprav (s treh milijonov na sedem milijonov) in tudi okrepila svoj tržni delež z 2,0 na 3,2 odstotka. To se sicer sliši malo, a je bilo povsem dovolj, da so prehiteli BlackBerry. Ta je izgubil tako v absolutnih številkah (tretjinski...

47 komentarjev

Razstava Goto 1982, zadnja priložnost

Enigma na razstavi

Slo-Tech - Že leto dni v Muzeju novejše zgodovine poteka razstava zgodovine računalništva. A vsake dobre stvari je enkrat konec in tako se bodo eksponati kmalu premaknili v Tehniški muzej Bistra.

Če želite ujeti še zadnjo priložnost za preigravanje delujočih Commodorjev, Spectrumov, prvih Macintoshov ali pa se dotakniti (sicer ugasnenega) Zuseja ter delno ohranjene Enigme, potem ste vabljeni v ponedeljek ob 18.00 na slovesnost ob zaprtju. Razstavljeni so eksponati vse od šestdesetih let dalje. Zadeva je zanimiva tako za otroke (delujoči primerki) kot za tiste z daljšo brado, ki so te računalnike dejansko uporabljali in jih mika malce nostalgije. Je kak tak na Slo-techu?

Zaprtje razstave pa ima tudi širši namen. Nedavno je bilo...

21 komentarjev

Google od Microsofta zahteva odstranitev mobilne aplikacije za YouTube

vir: ReadWriteWeb

vir: engadget
engadget - Kot je bilo pričakovati, Google ni dobro sprejel Microsoftove aplikacije, ki uporabnikom Windows Phone omogoča dostop do YouTuba. Z aplikacijo je namreč mogoče na disk prenesti filme (download), aplikacija odstrani reklame pred in po posnetku (tega pri nas sicer ni mnogo, v ZDA pa precej) in blokira tudi ostale oglase z AdBlockom. Vse to pa je, tako pravi Google, v nasprotju s pravili uporabe.

Za zdaj Google ni uporabil težkega topništva, ampak so Microsoft zgolj pozvali, naj aplikacijo odstrani. Rok so postavili na 22. maj, uradni razlog pa je izdaja aplikacije brez Googlovega blagoslova. Problem so pač že omenjene funkcije odstranjevanja oglasov in...

15 komentarjev

Avstralska vlada pomotoma blokirala shared hosting s 1200 spletišči

Slo-Tech - Vladna cenzura spletnih strani redko deluje, pogosto pa naredi še več škode kot koristi, pa naj ima še tako plemenite namene. Avstralska vlada se je denimo s tremi največji ISP-ji (Telstro, Optusom in Vodafonom) čez zimo potihoma domenila za prostovoljno blokado domen in IP naslovov spletnih strani z INTERPOL-ovega seznama, na katerih naj bi se "na podlagi zelo skrbnega preverjanja" nahajala otroška pornografija. Blokado so potem potihoma splavili konec marca. Seveda, že 5. aprila jim je uspelo ustreliti v napačno tarčo in to veliko.

Z interneta so odstraniti razpon IP naslovov, na katerem gostuje več kot tisoč spletnih strani (shared hosting pač), med njimi tudi spletišče Melbournske svobodne univerze. Seveda so skoraj vse od teh strani povsem nedolžne (oziroma morda so bile kar vse ....).

Situacijo je še poslabšalo to, da vlada ni predvidela postopka ugovora zoper blokado, saj sam ukaz za blokado ni bil uraden; ISP-je je zgolj "zaprosila", da izvedejo "razumne ukrepe za pomoč...

8 komentarjev

Droni še v tem desetletju redna pojava na nebu

Ameriška carinska uprava (CBP) trenutno razpolaga z 9 Predator droni, ki jih upravlja 80 pilotov. Na južni meji bdijo nad nezakonitimi priseljenci in prekupčevalci z drogo.

vir: Washington Times
Washington Times - Februarja je kongres potrdil zakonodajo, ki počasi odpira vrata za široko rabo brezpilotskih letal ("dronov") za vladne, policijske in celo zasebne namene. Zdaj je žogica na strani njihove Uprave za civilno letalstvo (FAA), ki mora do leta 2015 pripraviti smernice za testiranje in rabo komercialnih dronov, potem pa bodo lahko začeli leteti en masse. Po njihovih ocenah jih bo do konca desetletja na ameriškem nebu že vsaj 30.000 (še februarja so govorili o 10.000), seveda na veliko grozo nevladnih organizacij, ki jim 24-urni nadzor iz zraka ni prav nič všeč.

Posebej zaskrbljujoče je, da je FAA v zadnjih 5 letih že izdala skoraj 1500 dovoljenj za civilno rabo dronov, večino sicer zveznim policijskim službam. Nekaj čez 300 jih je...

27 komentarjev