»

IBM in novi procesorji

IBM - IBM razvija nov, hitrejši procesor za računalnike PowerPC z delovnim imenom Sahara, ki naj bi do konca leta 2002 dosegel hitrost 2 GHz.

Takšni čipi so zelo primerni za delo v računalniških omrežjih, kjer je bolj kot hitrost pomemben prenos velike količine podatkov in manjša poraba energije. Takšne čipe uporablja Apple, torej hitrejši čipi pomenijo tudi hitrejše Appleove računalnike, zasnovane na PowerPC tehnologiji.

3 komentarji

Peticija za anime

Jaz - Stanje glede animeja na naši televiziji je še vedno precej žalostno. Žarek upanja je vsekakor pomenilo nedavno predvajanje Ghost in the Shell na TVS2, toda to ni dovolj. In ker so naši televizijci večinoma precej slepi za vse, kar je nekomercialno in nemehiško, je treba stvari malce pospešiti. To nalogo je na svoja pleča prevzel slovenski klub ljubiteljev animeja in mang (njihovo/našo domačo stran najdete tukaj) in del tega truda je tudi ta on-line peticija. Peticija bo po zaključku poslana slovenskim TV postajam v upanju, da bodo uvideli interes občinstva za japonske risanke in nekaj ukrenili glede predvajanja.
Torej, pozivam vse Slo-Techerje, ki vam je japonski stil animacije vsaj malo všeč, da se nam pridružite in podpišete omenjeno peticijo!

11 komentarjev

O Xboxu...

več strani - Včeraj zjutraj, točno ob 8.00 po lokalnem času, je Microsoft objavil dodatne informacije v zvezi s prihajajočo konzolo Xbox. Cena konzole ob izidu bo tako $299.00 (yeah ), stvarco pa bodo lahko severni Američani kupili 8. novembra 2001. Ob izidu bo na voljo velika paleta iger, med njimi ultrapričakovani Halo, Mad Dash, Oddworld, Dead or Alive 3... Nekaj se šušlja celo o tem, da naj bi se na Xboxu pojavila igra The Matrix! Ne vem za vas, ampak meni zadeva vedno bolj in bolj diši. Mali mehki pač zna (zreklamirat) ...

7 komentarjev

Novi Fujitsujevi diski

X-Bit Labs - Seagate je že od sredine lanskega leta edini proizvajalec s 15.000rpm SCSI diskom (Cheetah X15 - zadevica se bo verjetno znašla v našem novem strežniku), toda sedaj se mu obeta konkurenca s strani Fujitsuja. Ta je namreč najavil novo serijo diskov MAM3xxx, ki se tudi vrti pri 15K obratih na minuto, poleg tega pa ima najvišji interni prenos podatkov: kar 88MB/s. Še nekaj specifikacij:
  • gostota 9GB/ploščo
  • hitrost vrtenja 15K rpm
  • 8MB predpomnilnika
  • povprečni dostopni čas 3.8ms
  • Ultra160 ali Ultra360 SCSI vmesnik
  • 18.4GB ali 37.4GB modela
Masovna dobava diskov naj bi se začela v tretji četrtini tega leta, cena pa bodo precej zasoljene: $1200 za 18GB in $1600 za 37GB model.

2 komentarja

Nvidiine profesionalne grafične kartice

X-Bit Labs - Nvidia je pred kratkim najavila prenovo svoje Quadro družine profesionalnih grafičnih kartic. Najbolj zanimiva novost je Quadro DCC (Digital Content Creation), profesionalna kartica najvišjega ranga. Izdelek bazira na GeForce3 nfiniteFX arhitekturi, za prodajo pa bo skrbela ELSA s pomočjo Discreetove mreže 3ds max distributerjev. Zaenkrat o Quadro DCCju alias Glorii DCC (ime ELSIne kartice) ni znanega veliko več, kot razne marketinške krilatice, tako da lahko sklepamo, da razvoj še ni popolnoma zaključen.
Druga podmladitev družine se imenuje Quadro EX, gre pa za najslabšo Quadro kartico. V bistvu je precej podobna Quadro MXRu, saj je podlaga obeh GF2 MX čip, le da Quadro EX ima počasnejši čip/pomnilnik (175/166MHz proti 200/183MHz pri MXR) in nima podpore TwinView tehnologiji. Kljub majhni razliki pa se bodo novi čipi prodajali domala dvakrat ceneje, kot MXRi. Kot ponavadi bo prvo kartico z novim čipom predstavila ELSA, in sicer Synergy2000. Kljub relativni cenenosti bo komplet...

0 komentarjev

Rahlo spremenjen HighPointov kontroler

X-Bit Labs - HighPointovi HPT370 ATA100/RAID krmilni čipi se po vsej verjetnosti nahajajo v marsikaterem računalu. Za njihovo ogromno popularnost je v največji meri "kriv" prav ABIT, ki njihove čipe pridno vgrajuje na svoje matične plošče. No, HighPoint je najavil novi krmilni čip z imenom HPT370A. Na žalost se od svojega predhodnika ne razlikuje veliko: še vedno zmore RAID 0, 0+1 in 1 konfiguracije, edina razlika je finejša, 0.35 mikronska tehnologija izdelave.

2 komentarja

Tualatini na poti

X-Bit Labs - Po pravici povedano mi vse to mučkanje okoli Tualatinov že močno preseda, toda v primeru, da koga zanima: sodeč po tej strani, je Intel že začel s testno proizvodnjo prvih primerkov teh 0.13 mikronskih procesorjev. Kot že veste, bo Tualatin jedro primarno namenjeno Mobilnim procesorjem ter pozneje cenejšim Celeronom2. Pojavili se bodo tudi Desktop Tualatin Pentiumi III, toda Intel se na vso moč (beri: z nenormalno visokimi cenami) trudi, da ta procesor ne bi zasenčil Pentiuma4. Kakorkoli, ta nova poročila dokazujejo, da so govorice o Intelovih težavah s prehodom na 0.13 mikronov lažne. To je potrdil tudi Sunlin Chou, eden izmed vodilnih mož Intela.

2 komentarja

Uporabnikov test Detonatorjev

Slo-Tech - Matej Oman nam je poslal rezultate svojih testiranj, ki jih je pridobil z novimi 12.00 Detonatorji. Ker se je s testom precej potrudil, objavljam njegov prispevek v celoti:

Pozdravljeni!

Vem, da ste že testirali Detonator 12.00, ampak vseeno vam pošiljam moje rezultate...

S strani www.gamers.at sem si prenesel Detonator 12.00 Final in ga preizkusil v testih 3D Mark. Rezultate si lahko ogledate spodaj. V igrah pa se drugače ti gonilniki dobro obnesejo, le pri Midtown Madness 2 so težave (semaforji ne delujejo, vrhov palm ni, zmešane teksture!)...

Rezulatati:
------------------------
3DMARK2001 PROJECT FILE:
------------------------
DISPLAY
Platform NVIDIA GeForce 256
CPU Optimization D3D Hardware T&L
Width 1024
Height 768
Depth 16 bit
Z-Buffering 16 bit
Texture Format Compressed
Buffering Triple
Refresh Rate Default
FSAA Mode None

RESULTS
3DMark Score 2137
Game 1 - Car Chase - Low Detail 34.5 fps
Game 1 - Car Chase - High Detail 12.2 fps
Game 2 - Dragothic - Low Detail 31.5 fps
Game...

6 komentarjev

Novi Compatibility update za Win2k

Slo-Tech - Še ena zanimiva softverska novička danes: pojavil se je novi Compatibility update za Win2k operacijske sisteme. Zadevca se nahaja tukaj, dobro pa je vedeti, da je kumulativna, torej vključuje tudi vse predhodnje popravke. Še kratko pojasnilo kaj to sploh je: gre za preprost popravek, ki omogoči poganjanje nekaterih programov in iger, ki doslej niso bili kompatibilni z Win2k operacijskimi sistemi. V novem popravku ni nekih vidnejših imen, razen Grim Fandango, Falcom 4.0 in nekaj starejših pustolovščin. Hvala Mateju in Anderji.

0 komentarjev

Recikliranje računalnikov ???

več strani - Japonsko podjetje Fujitsu bo v sodelovanju z nemškim podjetjem Siemens AG v Evropi in v Severni Ameriki začelo z recikliranjem osebnih računalnikov. Fujitsu želi s tem pozvati lastnike starejših računalnikov, da jih zamenjajo z novejšimi na ''okolju prijazen način''. Čeprav ne vem, zakaj bi svojega starega recikliral, če ga lahko ''malo'' navijem ali pa naredim burn-proof test s procom...

3 komentarji

Eazel je 15. maja prenehal delovati

Eazel - Kot sem na strani Eazel zasledil, je podjetje Eazel prenehalo delovati zaradi finančnih problemov. Pravijo, da pač ni bilo druge rešitve in se vsem svojim strankam iskreno opravičujejo, ob tem pa dodajajo, da se bo izdelava Web brskalnika Nautilus nadaljevala in ne bo ustavljena. Nautilus je grafično okolje narejeno za GNOME desktop na operacijskih sistemih Linux. Vsi, ki imate podatke na njihovih OnLine diskih, si oglejte njihovo spletno stran, kjer je seveda opisano, kako do teh podatkov sedaj priti. Škoda, pa vse skupaj je izgledalo zelo lepo.

0 komentarjev