»

Prihaja nalaganje aplikacij na iOS mimo App Stora

Slo-Tech - V novi verziji Applovega operacijskega sistema iOS se bo zgodilo nekaj dolgo pričakovanega. Da bo zadovoljil evropsko zakonodajo, bo iOS 17 omogočil nalaganje aplikacij mimo uradne spletne tržnice (sideloading). To pa bo imelo tudi pomembne posledice na finančne tokove, saj te aplikacije ne bodo plačevale 15 ali 30 odstotkov provizije za vse transakcije Applu.

Apple se za to ni odločil samoiniciativno, temveč ga je dobesedno prisilila nova zakonodaja. DMA (Digital Markets Act), ki je začel veljati novembra lani, od vratarjev zahteva, da svoje storitve in platforme odprejo konkurenčnim podjetjem in razvijalcem. Sprememba App Stora in iOS ni edina, ki jo bo DMA povzročil. Obetajo se tudi spremembe Siri, FaceTima itd. Za zdaj bo Apple podprl nalaganje aplikacij od drugod. Podjetje še vedno vztraja, da je to nevarno in neprimerno, saj da uporabnike izpostavlja potencialno škodljivi programski opremi.

Za zdaj bo novost veljala le v EU, a če bodo podobno zakonodajo uvedle tudi druge...

84 komentarjev

Apple ponudil varčevalni račun s 4,15-odstotno obrestno mero

Slo-Tech - Apple je, za zdaj v ZDA, ponudil varčevalni račun s 4,15-odstotno letno obrestno mero. Čeprav je podjetje tehnološki gigant, nudi že nekaj finančno-tehnoloških izdelkov, denimo Apple Pay in Apple Card, nedavno pa še možnost odloženega plačila. Nova storitev pa uporabnikom omogoča, da do 250.000 dolarjev sredstev shranijo pri Goldman Sachsu, za kar so solidno nagrajeni.

Račun lahko uporabniki odprejo kar z Apple Card v aplikaciji Wallet, njihova sredstva z Daily Casha pa se bodo avtomatično prenašala na varčevalni račun. Daily Cash so sredstva, ki jih uporabniki dobijo vrnjena od vsakega nakupa s plačilno kartico (cashback). Poleg tega lahko na varčevalni račun prenesejo dodatna sredstva. Minimalnega časa odležanja ni.

Apple je že lani oktobra najavi nove finančne storitve, potem pa je marca letos le predstavil Pay Later, ki je v bistvu kreditna storitev. Uporabnikom omogoča plačilo izdatkov v štirih obrokih v šestih tednih, kjer Apple zagotavlja kreditno linijo. To zagotavljajo z...

42 komentarjev

Na Finskem začel komercialno obratovanje nov jedrski reaktor

Slo-Tech - Medtem ko se je Nemčija pravkar poslovila od jedrskih elektrarn, so Finci po večletnih zamudah uradno zagnali jedrski reaktor Olkiluoto 3. Na istoimenskem otoku sta že dva vrelovodna reaktorja z nazivno močjo 890 MWe, novi tlačnovodni reaktor tretje generacije (EPR) pa bo zmogel 1600 MWe, s čimer je najzmogljivejši v Evropi in tretji v svetu. Celotna elektrarna Olkiluoto bo zagotavljala približno tretjino vse finske električne energije.

Tretji reaktor so dokončali in vanj gorivo naložili aprila 2021. Decembra istega leta je stekla prva vzdrževana verižna reakcija, marca 2022 pa so ga poizkusno priključili v omrežje. Preizkusna doba se je sedaj končala in reaktor je vstopil v redno obratovanje, ko zagotavlja energijo finskim porabnikom. Projekt OL3 je gradil konzorcij Areva, Areva NP in Siemens, sam pa bo pokrival 14 odstotkov finskih potreb po električni energiji oziroma 12 TWh letno. Finska ob tem poudarja, da bodo že 93 odstotkov vse električne energije proizvajali brezogljično,...

21 komentarjev

Prvi računalniki v Sloveniji, 6a.del - prvi računalniki IBM/360

Računalniški muzej -

Računalništvo se je pri nas zares razširilo šele leta 1968, ko so k nam prišli prvi računalniki IBM/360. Serija IBM/360 izdelana na osnovi nove tehnologije hibridnih vezij SLT je v primerjavi s tedaj običajno arhitekturo diskretnih tranzsitorjev in diod predstavljala velik napredek v miniaturizaciji(približno 20:1) in zanesljivosti. Ponujala je linijo strojno in programsko kompatibilnih sistemov različnih velikosti in zmogljivosti, kar je podjetjem omogočalo bolj racionalno izbiro glede na njihove potrebe in lažji prehod od manj zmogljivih sistemov k bolj zmogljivim. Arhitekturna združljivost različnih modelov je omogočala tudi prenos programske opreme. Družina IBM/360 je vnesla izrazite izboljšave in inovacije v primerjavi z običajnimi računalniki druge generacije, ne le tehnološke, temveč tudi funkcionalno-oblikovne. Ena izmed teh je bil na primer zelo širok nabor standardnih vhodno-izhodnih naprav, ki so omogočale enostavnejšo nadgradnjo in prilagoditev obstoječih sistemov. Kot...

6 komentarjev