»

AMD razkriva podrobnosti o K10

Daily Tech - Na včerajšnji tiskovni konferenci v Nemčiji je AMD novinarjem zaupal nekaj več detajlov o zmogljivostih njihovega prihajajočega procesorskega jedra K10 (Barcelona). Gre za prvi pravi (monolitni) štirijedrni procesor (in ne samo skupaj zlepljene dvojedrnike, ki smo jih poznali do sedaj), ki se ponaša z mnogimi zanimivimi lastnostmi. Podatke, ki jih potrebujejo vsa jedra, bo procesor shranjeval v skupen predpomnilnik L3, izboljšana bo energijska učinkovitost oz. poraba procesorja, zato se žverca naj ne bi segrevala nič bolj od trenutnih dvojedrnih procesorjev, nekatere novosti pa bodo pritegnile tudi overclockerje.

Barceloni bo namreč možno ločeno nastavljati napetost in frekvenco vsakega od štirih jeder (in s tem iz čipa iztisniti absolutni maksimum), za nameček bo neodvisna tudi frekvenca integriranega pomnilniškega kontrolerja, kar bo v končni fazi omogočalo navijanje brez kakršnegakoli vpliva na delovanje pomnilnika. Več v izvorni novici.

44 komentarjev

Američani vabijo dekleta na IT študije

The New York Times - New York Times piše o zaskrbljujočem trendu, povezanim s številom študentk na področju računalniške znanosti. Od leta 1985, ko je v ZDA bilo kar 38 odstotkov diplomantov iz študijskih smeri, povezanih z računalništvom, ženskega spola, je to število do 2003 padlo za kar deset odstotkov. Ameriška dekleta naj bi prepogosto verjela stereotipom, da jih bodo po koncu tovrstnega študija zaprli v majhne pisarne, kjer bodo osem ur dnevno strmela v zaslon in programirala, kar jih seveda odvrača. Nekatere univerze se bodo tako v prihodnje bolj trudile, da bi na svoje programe privabile več žensk, to bodo med drugim poskušali doseči tudi z zmanjšanjem poudarka na programiranju. Izvorna novica.

Kot študent računalništva se tudi sam pridružujem zaskrbljujočim poročanjem in vabim bodoče študentke v tehnične vode!

102 komentarja

Xbox 360 prenosnik, drugič

engadget - Tisti, ki bolj podrobno spremljate dogajanje na spletu, ste si najbrž zapomnili projekt predelave Xbox-a 360 v laptop. Zelo impresiven dosežek že v osnovi, a avtor ne počiva, po daljšem premoru se namreč vrača z drugo inačico prenosnikizirane iksškatle. Zadeva je po novem malce tanjša, dosti lažja, glavna novost pa je enostavna izdelava. Manj zahtevne modifikacije in uporaba bolj standardne strojne opreme bo, takšne so želje avtorja, omogočila širšim množicam posnemanje njegovega početja. V izvorni novici med drugim obljubljajo tudi podroben članek z navodili za izdelavo v treh delih.

3 komentarji

Microsoftova alternativa Flashu - Silverlight

Ars Technica - Skupaj z Visto smo, marsikdo nevede, dobili Windows Presentation Foundation, programski vmesnik za prikaz različnih multimedijskih vsebin, ki, podobno kot vsem dobro znan Flash, ponuja prikaz/predvajanje glasbe, videa, vektorskih grafik, ipd. WPF naj bi sprva zgolj znotraj samih Windowsov skrbel za lažje neodvisno razvijanje okostja programa in njegovega uporabniškega vmesnika, a po novem so pricurljale na dan novice, da ima Microsoft višje cilje.

Prenosljivo (in rahlo oskubljeno) različico tehnologije so preimenovali v Silverlight in jo usmerili v točno določen cilj - splet. Prva uradna predstavitev se bo zgodila na konferenci Mix07, ki se bo začela konec tega meseca v Las Vegasu, več informacij najdete v izvorni novici.

27 komentarjev

Kiberpipa in Silicijeva dolina

Slo-Tech - Še dodatek, ki je zmanjkal iz novice o totedenskem programu v Kiberpipi.

V četrtek, 19. aprila ob 19.00 bo v Kiberpipi potekal že 11. Večer za Inovativne in Podjetne. Tokrat bo Blaž Kos imel predavanje z naslovom Podjetniške lekcije iz Silicijeve doline, ki bo govorilo o tem, kaj se lahko naučimo od svetovnih visokotehnoloških gigantov (IBM, Cisco, Sun, Microsoft itd.), pa o podjetniškem duhu na najboljših svetovnih univerzah (Stanford, Berkeley) in zakaj je Google najboljši delodajalec na svetu. Vabljeni!

P.S.: Predavanje napovedujemo tako pozno, ker nismo bili prepričani ali bo predavatelj pravočasno premagal jet-lag, saj se je ravnokar vrnil iz ZDA. :)

0 komentarjev

NVidia predstavila GeForce 8600 GTS in GT in 8500 GT

GeForce 8600 GTS

Nvidia - NVidia je danes predstavila DirectX 10 grafične kartice srednjega in nižjega razreda GeForce 8600 GTS in GT, ter 8500 GT. Prva premoreta 32 stream procesorjev, frekvenca jedra prvega znaša 675 MHz, medtem ko tiktaka jedro različice GT pri 540 MHz, frekvenci pomnilnika pa znašata 1000 oziroma 700 MHz, v obeh primerih pa gre za 256 MB 128-bitnega pomnilnika.

Različica 8500 GT premore 16 stream procesorjev, njegovemu jedru s frekvenco 450 MHz dela družbo 256 oziroma 512 MB 128-bitnega pomnilnika s frekvenco 400 MHz. Za najzmogljivejšo različico, GeForce 8600 GTS bo potrebno odšteti med 199 in 229 ameriškimi dolarji, medtem ko je njegov manjši brat nekoliko cenejši, saj se njegova cena giblje...

25 komentarjev