»

Google Translate omogoča tolmačenje in prepis predavanj

Slo-Tech - Googlova orodja za prevajanje in prepoznavanje govorjene besede so skupaj s sintetizatorjem govora že zelo dobra, sedaj pa na androidnih telefonih dobivajo še eno manjkajočo funkcijo. Aplikacija Translate je dobila možnost sprotnega tolmačenja.

V naslednjih dneh bodo uporabniki androidnih telefonov, v prihodnjih tednih pa po obljubah še Applovih, v posodobljeni aplikaciji Translate našli gumb Transcribe. Ob kliku na ta gumb bo telefon poslušal govorjeno besedilo v okolici in sproti izpisoval prevedeno besedilo. To seveda najbolje deluje, če v prostoru ni šumov in motenj, a naj bi delovalo tudi v večjih dvoranah pri predavanjih ipd. Funkcija deluje za jezike angleščina, francoščina, hindujščina, nemščina, portugalščina, ruščina, španščina in tajščina v poljubni kombinaciji. Izpisovati bo možno prevedeni tekst ali izvirnik.

Google že sedaj poleg osnovnega prevajanja vpisanega besedila omogoča še sintezo prevedenih besed in prepoznavanje govora. Vse potrebne elemente je torej Google...

9 komentarjev

GitHub prevzel npm

Slo-Tech - GitHub nadaljuje nakupovalno sezono, ki traja odkar ga je prevzel Microsoft. Po prevzemu Dependabota in Pull Pande je sedaj na vrsti npm. Podatkov o ceni podjetji nista razkrili.

Node Package Manager (ali krajše npm) je package manager za aplikacije v JavaScriptu, ki sodi med največje ekosisteme za razvijalce. Trenutno ima 1,3 milijona paketkov, ki jih uporablja 12 milijonov razvijalcev. Vsak mesec nabere 75 milijard prenosov.

Microsoft zagotavlja, da bo npm ostal odprtokoden in brezplačen za uporabo, je dejal GitHubov direktor Nat Friedman. Ostali bodo tudi paketi Pro, Teams in Enterprise. Načrt ima tri postavke: postaviti zanesljivo infrastrukturo, izboljšati uporabniško izkušnjo in sodelovati s skupnostjo. V praksi bo GitHub integriral npm in plačljivi uporabniki bodo lahko premaknili svoje npm paketke v GitHub.

15 komentarjev

Internetni giganti za zajezitev neresnic o koronavirusu

Slo-Tech - Pandemija novega koronavirusa je prva vsesvetovna katastrofa, ki poteka v obdobju razširjenosti družbenih omrežij, zaradi česar so ta preplavljena s tovrstnimi vsebinami. Med njimi je precej neresnic, kar predstavlja velik problem tako za posameznika kot za družbo. Google je že pred tednom dni razkril, da aktivno preprečujejo širjenje neresnic. To ni bil prvi uredniški poseg na internetu, saj je Twitter že pred poldrugim mesecem blokiral Zero Hedge ravno zaradi širjenja nepotrjenih govoric o koronavirusu. Že prejšnji teden je generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije dejal, da so dezinformacije o virusu tako nevarne kakor virus sam. Tedros Adhanom Ghebreyesus je dejal, da se ne borimo le s pandemijo, temveč tudi z infodemijo.

V največji usklajeni akciji doslej pa so se internetni giganti Facebook, Reddit, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter in YouTube odločili, da se bodo še ostreje borili proti dezinformacijam, ki se hranijo s strahom pred koronavirusom. V skupni

58 komentarjev

Pogled v drobovje naslednjega Xboxa

Xbox News - Po seriji mini predstavitev so se pri Microsoftu naposled izprsili in pokazali vse strojne podrobnosti Xboxa Series X. Med rečmi in funkcijami, ki jih doslej še nismo poznali, izstopajo samosvoj format razširljive shrambe podatkov, nenavadna pomnilniška struktura in samodejen HDR prikaz za nazaj združljive igre.

V Microsoftu so nas od decembra dalje dražili z objavicami, ki so postopoma odstirale tančico z njihove naslednje konzole, ki prispe konec leta. Zdaj so naposled končali s sramežljivostjo in v sodelovanju z Eurogamerjevim laboratorijem Digital Foundry natančno pokazali, kako bo Xbox Series X sestavljen. CPU bo arhitekture Zen 2, z osmimi jedri, oziroma šestnajstimi nitmi. Zanimiva sta dva režima delovanja: v tistem brez hyperthreadinga bo procesor tiktakal na 3,8 GHz, medtem ko bo z vključeno dvonitnostjo na jedro frekvenca 3,6 gigaherca. Inženirji pravijo, da bo zaklenjena in se ne bo prilagajala bremenu, kar zna imeti posledice za električno porabo. GPU, na arhitekturi...

35 komentarjev