»

Vse zmogljivejši prenosniki

Chip Online - Toshiba prehiteva. Njen najnovejši model, Satellite 2800, ima v sebi mobilno izvedenko Geforcea, imenovanega Geforce GO. 16 megabajtov pomnilnika za grafiko ter zelo zmogljiv 3D del za prenosnik sploh nista od muh. Poleg vsega ima ta prenosnih tudi vgrajeno funkcijo Twin View, kar na grobo pomeni vgrajena 2 RAMDAC vezja v prenosnik, kar mu omogoča izris dveh različnih slik na dva različna zaslona, kar je zelo primerno za vse vrste predstavitev, saj lahko upravitelj prezentacije vodi zadevo na zaslonu št.1 (LCD prenosnika), na zaslonu št.2 (v tem primeru projektor za predstavitev) pa nemoteno poteka predstavitev sama. Malo morje možnosti, torej. Da ne bomo govorili samo o grafiki: Ta prenosnik temelji na Intel Pentium III procesorju, tiktakajoč pri 850 MHz, ki uporablja 128 MB pomnilnika. Beštija v vsakem pomenu besede. Opis je nemški, a to naj nas ne bi motilo, mar ne?

4 komentarji

Kenwood 72 True-X CDROM

Tweak Town - V mestu tweaknja (Tweak Town) so pod dorbnogled vzeli kenwoodov 72× CDROM. Za doseagnje te hitrosti uporablja kar sedem laserjev. V praksi se z uporabo originalnih CDjev izkaže zelo dobro, saj dejansko doseže to hitrost (okoli 10MB/s). Ima pa eno zelo slabo lastnost, ki bo marsikoga odvrnila od nakupa tega pogona. Zapečene medije, pa naj si bodo to CD-R ali CD-RW, bere zelo slabo in počasi, ali pa jih sploh ne bere in javi napako, da medij ni berljiv, ali pa celo da ga sploh ni v pogonu.
No po prebranem testu sem svoje mišljenje o tem pogonu močno spremenil ... še vedno pa lahko upam(o), da ima to napako samo ta pogon, a je to dokaj malo verjetna možnost. No ja, če vas test zanima si ga pa le oglejte .

8 komentarjev

Sestava svojega routerja

Geek Extreme - Imate doma malo večje lokalno omrežje? Si hočete omisliti router, a pač nimate denarja za tako špoganje? Na Geek Extreme so naredili konec tudi tej težavici. Za borih 50$ (kar znese dobrih dvanajst prešernov) si lahko sami postavite svoj router. Rešitev je sila preprosta - kupite star, zahojen računalnik stila 50+ MHz ter 16+ MB RAM ter gor namestite Linux. Ostalo je samo po sebi umevno. Če vam pa ni - pa kar veselo kliknite.

0 komentarjev

Windows XP

The-Ctrl-Alt-Del - Ko sem se malo sprehajal po overclockerskih straneh, sem pri The-Ctrl-Alt-Del zasledil screenshote novega Microsoftovega operacijskega sistema, Windowsov XP, poznanega po kodnem imenu Windows Whistler. Če vas zanima kakšen bo novi operacijski sistem, si te slike le oglejte. Meni osebno so kar všeč, razna okna, kot je recimo Task Manager, pa temeljijo na sistemu Windowsov 2000 Professional.

4 komentarji

Eksteremen overclock

PC Factory - Tudi Korejci znajo navijati, hehe. Tako so na PC Factory, eni od korejskih OC strani objavili rezultate ekstremnega overclocka, doseženega s pomočjo vodnega hlajenja, kombiniranega z beštijalnim 156W peltier elementom. Rezultat? AMD Thunderbird, švicajoč se pri 1.6 GHz. To, gospa in gospodje, je pa poseben dosežek. Klik, če hočete biti malo zavistni. Še zanimivost: Navitje je bilo, za razliko od ostalih običnih overclockov TBirda, doseženo s povečanjem zunanje frekvence. Tako je 1.2 GHz Athlon dobil krila pri 133 MHz. Pomnoževalnik je ostal nespremenjen.

0 komentarjev

Enkripcija media datotek v WinXP

Wired News - Tehnologija, ki bo stala za kodiranjem zvočnih ter video datotek, se imenuje SAP (Secure Audio Pathway). Microsoft jo je že vgradil v Windows ME, sedaj je pa potrdil, da se bo tehnologija nahajala tudi v prihajajočih Windowsih XP. Kako točno zadeva deluje, v tem članku nisem ravno perfektno zastopil, a vseeno bom delil to zmedeno izkušnjo z vami. To naj bi izgledalo tako: Windows Media Player (vgrajen v Okna), bo za sabo imel tehnologijo SAP (tudi vgrajeno v Okna), katera bo za končnega uporabnika nevidna. SAP naj bi zvoku ali video posnetku dodal šum (interferenco), ki naj bi media datoteko naredila neuporabno. Šele po tem, ko bo zvočna kartica nekako potrdila verodostojnost te datoteke, se bo zvok odigral brez interferenc. Kako bo to točno potekalo, ne vem sploh. Ampak, verjemite: Če je volja, so rezultati. Zaščita bo trajala največ 48 ur, po tem roku bodo na internetu že cracki za odstranitev SAP. Verjemite mi....

2 komentarja

Nadaljevanje Prophet III sage

vir: Riva3D
Riva3D - Kot verjetno že veste, se je na internetu pojavilo nekaj slikic in podatkov o Herculesovem 3D Prophetu III, ki bi naj bil zasnovan na GeForce 3 (NV20) čipu. Šlo je za neko trgovino, ki je objavilo prvo slikico Prophet III škatle in nekaj podatkov o kartici, seveda pa Nvidia česa takšnega ni mogla trpeti in je podjetje urno prisilila, da je ponudbo in informacije umaknilo. Kakorkoli, informacije so se sedaj pojavilo v neki neznani švicarski trgovini. Očitno bo poleg "navadne" GeForce3 kartice s 64MB pomnilnika na voljo tudi "Ultra" kartica s 128MB 500MHz DDR pomnilnika. Seveda tukaj ne gre za kakšne uradne informacije in za kaj več bo potrebno počakati, toda prav lahko se zna zgoditi, da...

6 komentarjev

ALi dobil Intelovo licenco

X-Bit Labs - Ko smo že pri Pentiumih4 povejmo tudi, da je licenco za izdelovanje veznih čpovij za ta procesor dobilo drugo neodvisno podjetje. Tako je prvi med tajvanskimi proizvajalci veznih čipovij licencno dobil prav ALi (čeprav je bilo za pričakovati, da bo to SiS). Seveda ALi ne počiva in tako je P4 vezno čipovje že na risalnih deskah. Izzid je pričakovan nekje ob koncu tega leta, čipovje pa bo podpiralo PC133 SDR DRAM in DDR DRAM. Prav tako bo vsebovalo nekaj posebnosti, kot naprimer AGP 8x in posebno High Speed Link Bus vodilo med South in North Bridgom.
Sedaj čakamo samo še na odobritev licence VIAi in SiSu in era poceni P4 veznih čipovij se lahko prične.

0 komentarjev

Novi Pentium4 stepping

X-Bit Labs - Med priprave na izzid 1.7GHz Pentiuma4 sodi tudi novi stepping jedra. Procesor, ki bo izšel nekje konec aprila/začetek maja bo tako s seboj prinesel tudi novi stepping z oznako C-1. V osnovi novi stepping ne prinaša nič drugega, saj so jedro spremenili le malenkostno: povišali so Vcore na 1.75V, kar bi moralo zagotoviti stabilno delovanje pri 1.7GHz. Sicer pa bodo prvi procesorji z novim steppingom na voljo že marca, in sicer gre za počasnejše modele. Če gre sklepati po dosedanjih izkušnjah, bodo novi C-1 Pentiumi4 precej bolj navijanju prijazni...

0 komentarjev

Novi Cyrixi

The Register - VIA kar naprej razvija nove in nove različice neuspešnega Cyrix III procesorja. To je seveda popolnoma razumljivo, saj s trenutnimi performansami, ki jih procesor dosega nikoli ne bodo dosegli 7% procesorskega tržnega deleža, kar je njihov cilj za to leto. Tako so že najavili, da bodo na marčevskem CeBITu predstavili novo različico. Tu je nekaj specifikacij:
  • 750MHz frekvenca jedra (pozneje 800 in 850MHz),
  • 128KB L1 predpomnilnika,
  • 64KB L2 predpomnilnika,
  • 100/133MHz FSB,
  • podpora MMX in 3D Now! ukazom,
  • 0.15 mikronska tehnologija izdelave,
  • delovna napetost 1.5V
Največja novost je torej L2 predpomnilnik, ki bi moral pospešiti procesor za kakšnih 15%. Ali bo to dovolj za vsaj sprejemljive performanse bomo še videli, čeprav jaz ne bi preveč upal. Najmočnejša stran novega procesorja bo tako kot vedno cena, toda ni mi povsem jasno, kako se lahko kosa s cenenimi Duroni, ki so po zmogljivostih neprimerljivi. Bomo videli......

0 komentarjev

AMD promovira LDT

X-Bit Labs - O novem AMDjevem vodilu HypertTransport (prej LDT) smo na Slo-Techu že kar precej govorili in vsekakor gre za eno izmed bolj zanimivih tehnologij, ki nas čakajo v prihodnosti. Na Platform 2001 konferenci je tako AMD najavil, da sodelujejo s preko 100imi partnerji pri predstavitvi te nove tehnologije. Med njimi so tudi taki giganti, kot Broadcom Corporation, Cisco Systems, Nvidia in Sun Microsystems, kar priča o splošni uporabnosti in veljavi te nove tehnologije. Na žalost n tej konferenci niso izdali kaj več podrobnosti o tehnologiji, tako da še vedno vemo le malo... Gre za zelo hitro vodilo s prepustnostjo 6.4GB/s, ki bo namenjeno "Point-to-Point" povezavi sistemskih komponent. Vodilo omogoča načrtovanje skalabilnih multiprocesorskih sistemov, mogoča pa je povezava večih HyperTransport mostov na en sam kanal. Ena izmed večjih prednosti je tudi to, da se tehnologijo da uporabiti tudi v raznih komunikacijskih sistemih in ne samo v PCjih....

0 komentarjev

Proizvajalci se odločajo za SiS

X-Bit Labs - SiS, eden izmed tajvanskih proizvajalcev veznih čipovij, je lansko leto imel zelo velike probleme in tako nismo ugledali niti enega izmed novih napovedanih čipovij. No, podjetje je sedaj rešilo težave in že ponuja svoje proizvode. Kot smo povedali že nekaj časa nazaj, je glavno orožje SiSa cena in tako se njihova DDR SiS637 in SiS735 čipovja prodajajo za samo $27, kar je precej manj, kot stanejo konkurenčna čipovja. Njihova taktika je uspela, saj je že kar precej proizvajalcev najavilo proizvode z njihovim veznim čipovjem, prve pa bomo ugledali nekje na koncu drugega četrtletja tega leta. Ali je mogoče, da se bo SiS razvil v pravega konkurenta VIAi? Vse je odvisno od performans...

0 komentarjev

Slo-Tech na TVju

Jaz - Heh, danes dopoldan me je poklical Sergio ves iz sebe in komaj izdavil, da smo bili predstavljeni na TVju. Yup ljudaki, v POP-TVjevi oddaji ŠKL je Slo-Tech bil omenjen v internet kotičku kot Slovenska stran o računalništvu. Aja, jutri ob 11.30 je ponovitev... seveda zahtevam, da se vsi drenjate pred TVji, najbolj zagrizeni pa si oddajo posnemite in jo potem vsakih par dni nostaalgično zavrtite. Aja, o vsej zadevi že poteka debata v Forumu in seveda ste vabljeni, da izrazite svoje mnenje.

2 komentarja