»

Prvo javno omrežje 4G bo na Švedskem

X-Bit Labs - Ericsson in TeliaSonera sta včeraj objavila, da sta sklenila pogodbo o izgradnji prvega komercialnega omrežja LTE (long term evolution) za mobilne naprave četrte generacije, ki ga bo za TeliaSonero sestavil in vzdrževal Ericsson. Z njim bodo pokrili širše področje švedske prestolnice Stockholm. Če bo slo vse po načrtih, bo omrežje nared za delovanje v letu 2010. Novo omrežje bo omogočalo bistveno višje hitrosti pri brezžičnem dostopu do interneta, tako da bodo lahko uporabniki kjerkoli npr. na svojih prenosnikih ali mobilnikih spremljali HD-televizijske programe. V prihodnosti, pravijo, nameravajo omrežje razširiti tudi po drugih delih Švedske in Skandinavije nasploh.

41 komentarjev

Tri milijone evrodomen

ORF - Skupna evropska vrhovna domena .eu je na svet privekala decembra 2005, ko so lahko prednostni upravičenci, tj. lastniki blagovnih znamk, javne organizacije in podobni, registrirali prve domene. Za aprila 2006 je bilo odločeno, da je domena zrela za prehod v fazo registracij po načelu Kdor prej pride, prej melje, in od takrat jo lahko registrira vsakdo. V poltretjem letu smo počasi prilezli do številke tri milijone, poroča ORF. Domeno z okroglo zaporedno številko je kupil neki Nemec, čigar imena ali domene zaradi varstva zasebnosti niso objavili. S tem se je domena .eu utrdila na desetem mestu na svetovni lestvici največjih vrhovnih domen. Prvo mesto še vedno prepričljivo zaseda .com, sledita pa ji .net in .org.

Najbolj so nad evropsko domeno navdušeni Ciprčani, ki so registrirali 66,1 domene na 1000 prebivalcev, sledijo pa Luksemburžani (54,9), Nizozemci (24,7), Irci (13,1) in Nemci (11,1). Slovenci smo na seznamu bolj spodaj, saj smo se z 2,9 domene na 1000 prebivalcev prebili na...

2 komentarja

Prehod na DDR3 se vleče

X-Bit Labs - Pomnilnik je pravzaprav nared za prehod na generacijo DDR3 v računalnikih, le sama akcija se ne zgodi, bi lahko dejali. Prvotno predstavljen že - v računalniški branži daljnega - leta 2007 se DDR3 nekako ni uspel prebiti na matične plošče. Prehod s SDR na DDR je trajal dve leti, prehod na DDR3 pa še pol leta dlje. Kod torej hodi DDR3? Na X-Bit Labs ocenjujejo, da ne bi bilo nič čudnega, če bi se prehod zavlekel na štri leta.

Če bomo imeli srečo, ga torej pričakujemo leta 2010, razlog zato pa je kakopak upočasnjevanje potrošnje in investicij. Tudi Intelu in AMD-ju se ne mudi pretirano, saj bo prvi svoja čipovja za Nehaleme, ki bodo podpirala izključno DDR3, zaradi dragega pomnilnika in slabe prodaje predstavil šele septembra letos. Medtem ima AMD nekaj težav s stabilnostjo krmilnika DDR3, tako da kakšne pretirane naglice ni pričakovati, pravijo. Vprašanje pa ostaja, ali je to nujno slabo, saj nova vrsta pomnilnika doslej običajno ni prinesla kakšnih astronomskih pohitritev, zgolj...

66 komentarjev