»

Članek o pomnilniku

Jaz - Na domači strani podjetja Mlacom si lahko preberete zelo informativen članek o sistemskem pomnilniku. Torej, kaj je RAM, kako deluje, kaj je ECC RAM, kakšna jerazlika med CAS 3 in CAS2 in podobno... Vse je dobro razloženo, tako da branje resnično priporočam glede na to, da se taka in podobna vprašanja nenehno ponavljajo na našem Forumu. Zelo pohvalna poteza in upajmo, da bodo Mlacomovci spackali še kaj podobnega. Ali pa tudi ne, ker bi potem Slo-Tech dobil konkurenco (ok, saj vem, da je konkurenca dobra, samo... ).

8 komentarjev

Eksoskeletoni prihajajo

vir: BBC
BBC - Damn, ko sem igral igrice, kot je recimo Syndicate ali Deus Ex sem vedno mislil, da so tiste bionične izboljšave človeških vojakov nekje daleč v prihodnosti. Eeeee, wrong! Na BBCju sem danes zasledil zanimivo zgodbico o začetku razvoj in testiranja prvih eksoskeletonov za vojaške potrebe. Šlo bo za nekakšne mehanske izboljšave (ali obleke...) vojakov, ki jim bodo omogočale večjo vzdržljivost, hitrejši tek, dvigovanje težjih stvari, nošenje težjega orožja in podobne zadeve. Ameriška vojska že vlaga ogromne denarce v razvoj (okoli $50 milijonov) in prvi testi naj bi se začeli že v tem desetletju. Čista znanstvena fantastika! Jaz sigurno ne bi rad bil na napačni strani teh bioničnih supermanov !...

14 komentarjev

Kateri svinčnik za odklepanje?

Overclockers.com - Heh, nisem si mislil, da bodo naredili znanost še iz izbire svinčnika za odklepanje SocketA procesorjev. Toda overclockerji s(m)o znani po tem, da znamo zatežiti glede vsake podrobnosti... kar vprašajte kakšnega prodajalca v računalniški trgovini . Kakorkoli, na Overclockers.com si lahko preberete zanimiv članek o pravilni izbiri svinčnika za odklepanje procesorja. Seveda je vsem jasno, da so si svinčniki različni med seboj, saj eni bolje eni pa slabše prevajajo elektriko (nekateri svinčniki vsebujejo karbon, ki ne prevaja ampak IZOLIRA elektriko!). Ko pomislim na vsa poročila o neuspešnem odklepanju procesorjev iz Foruma naenkrat vsa zadeva dobi velik pomen. Torej, da skrajšam: pravi svinčnik za odklepanje mora v mini vsebovati čimveč grafita, saj je v našem primeru grafit prevajalec. Najboljši so mehki umetniški svinčniki, izogibajte pa se večini trdih tehničnih in obrtniškim svinčnikom! Upam, da to komu pomaga......

4 komentarji

Intelova interna dioda proti socket diodi

Overclockers.com - Tudi v našem forumu se ljudje pogosto prerekajo o temperaturah procesorjev. Pri skoraj enakih pogojih eni navajajo nizke, drugi visoke temperature in se potem čudijo od kod razlika. Razlog je večinoma v načinu merjenja temperature procesorja, saj se na večini novejših plošč dioda nahaja kar v podnožju procesorja. Seveda ni potrebno poudarjati, da takšen način merjenja temperature ni natančen. Za primerjavo so na Overclockers.com objavili rezultate meritev internet in socket diode pri različnih hladilnikih. Socket dioda je v večini primerov kazala kar krepko manj in v primerjavi z interno precej bolj nenatančno. Zato vam polagam na srce, da v primeru, da si ne lastite kakšnega novejšega Intelča, ki ima interno diodo, vsaj uporabite priključke za zunanje diode in eno namestite tako, da se bo dotikala jedra procesorja. Tako bodo rezultati precej bolj natančni!

0 komentarjev

Hedgehog hladilnik @ Trainwrecker

Trainwrecker - Nekateri že poznate bakrene Hedgehoge hladilnike, za marsikoga pa bodo verjetno pravo presenečeje. Gre namreč na neke vrste popolnoma bakreno kopijo Alphe PAL6035. Hladilnik je res razkošen na pogled in tudi tehta svojemu izgledu primerno... skoraj pol kilograma! Pošast trenutno velja za enega izmed najboljših SocketA hladilnikov. No, Hedgehoga so testirali na Trainwreckerju in tukaj si lahko preberete njihovo mnenje. Jaz se zagotovo ne bi branil enega primerka .

1 komentar

Blizzard vodno hlajenje @ Hexus

vir: Hexus
Hexus - Za začetnike je izdelava lastnega vodnega hlajenja pogosto prezahteven postopek in se zaradi neznanja in nepripravljenosti konča tragično. Zaradi tega je mogoče celo priporočljivo za prvič kupiti kakšen predsestavljen komplet in se seznaniti z načini delovanja... Pred časom je bil zelo popularen Senfujev komplet, v teh dneh pa vodi Blizzard komplet, ki ga prodaja Overclockers Hideout. Blizzarda so testirali tudi na Hexusu in so nad njim bili tako navdušeni, da so mu dali "Editor's Choice" nagrado. Vsekakor gre za zanimiv in preprost komplet, ki bo prinesel dobre rezultate. Priporočam ogled!

0 komentarjev

ASUS A7M266 @ X-Bit Labs

X-Bit Labs - Ekipa z X-Bit strani je ravno objavila njihov najnovejši test in ne gre za nič drugega, kot novo ASUSovo A7M266 ploščo. Plošča je namenjena AMDjevim SocketA procesorjem, zasnovana pa je okoli AMD 760 NorthBridga in VIA 686B SouthBridga (kar je, kot kaže, zelo popularna kombinacija). Kot gre za pričakovati od ASUSa, je plošča zelo kvalitetna in polna majhnih tehničnih inovacij, ki precej polepšajo delo z računalnikom. Za razliko od Gigabytove konkurence, podpira A7M266 tudi PC2100 DDR SDRAM... Kako pa je z overclockanjem? Nova revizija plošče (1.03) nima nobenih DIP stikal za spreminjanje množilnika, je pa zato zelo stabilna pri overclockanju preko zunanje frekvence. Durona 650MHz so uspeli...

3 komentarji

Apacer in IBM

Apacer - Apacer in IBM sta najavila partnerstvo s ciljem širjenja in ojačitve DDRja ko pomnilniškega standarda. IBM bo Apacerju dostavljal pomnilniške čipe, Apacer pa bo projektiral dejanske module ter jih razpečeval po svoji široki prodajni mreži (Apacer sodi med 5 največjih pomnilniških proizvajalcev). Da je to partnerstvo zelo pomembno za DDR kot standard je seveda jasno, saj je IBM podjetje z ogromno močjo. Spomnite se samo časov, ko so bila v teku neskončna prerekanja o tem, ali bo "standard prihodnosti" DDR SDRAM ali RDRAM. Ko se je veliki modri zganil in izdal poročilo, v katerem so potrdili svojo podporo DDRju kot edinem standardu, so delnice Rambusa v roku nekaj ur padle z $500+ na $180 (čez nekaj deni je potem sledil zlom celotnega NDASQ indeksa)! Kot vse kaže, je bitka že odločena...

1 komentar

Dolby: preteklost, sedanjost in prihodnost

Digital Silence - Večina uporabnikov ob omembi kino (in sedaj, na srečo, tudi računalniškega) zvoka takoj pomisli na Dolby. In tako je tudi prav... podjetje, ki obstaja že okoli 30 let se ni nikoli ukvarjalo z ničemer drugim, kot zvokom. Zato so sedaj standardi, ki jih postavi Dolby povečinoma hitro sprejeti in podjetje pravzaprav narekuje razvoj. Na strani Digital Silence si lahko ogledate zanimiv pregled tega podjetja, od začetkov do njihovih načrtov v prihodnosti. če vas zanima, kako in kaj boste poslušali v prihodnjih letih, vam ogled kar priporočam.

0 komentarjev

AMD in Virtutech

Electic Tech - AMD in Virtutech sta najavila konec razvoja posebne aplikacije z imenom VirtuHammer. Gre za nekakšen programski simulator, ki bo simuliral obnašanje AMDjevega 64 bitnega Sledgehammer procesorja. Tako lahko razvijalci programske opreme že zdaj načrtujejo, programirajo in debugirajo aplikacije in operacijske sisteme za procesor, ki bo na voljo komaj v prvi polovici naslednjega leta. AMD je simulator že razposlal glavnim razvijalcem in si s tem vnaprej zagotovil podporo za svoj novi procesor veliko pred njegovim izidom. Več tukaj.

0 komentarjev

IBM in NCSA za najhitrejši Linux cluster

Electic Tech - IBM in NCSA sta najavila, da bosta na univerzi v Illinoisu inštalirala dva Linux clusterja (hm ne najdem pametne slovenske besede...) in tako naredila najmočnejši Linux računalnik na svetu. Prvi cluster bodo namestili februarja, sestavljen pa bo iz IBMovih eServer x300 Thin računalnikov. Vsaki ima dva 1GHz Pentiuma3, na računalnikih pa bo tekel Red Hat Linux. Drugi claster bo nameščen nekje poleti, šlo bo pa za prvega, ki bo uporabljal Intelove Itaniume, mašine pa bodo poganjale TurboLinux. Računalniška pošast bo imela računsko moč dveh teraflopsov, povezava med njimi pa bo omogočena s pomočjo Myricovega Myrineta. Clusterje bodo uporabljali za raziskavo nekaterih temeljnih fizikalnih načel, kot so gravitacijski valovi in podobno. Več tukaj.

4 komentarji