»

Microsoft uvaja lastne strežniške čipe

Microsoft - Pri Microsoftu so na konferenci Ignite 23 v Seattlu pokazali svoja prva čipa, v celoti oblikovana znotraj podjetja, ki sta namenjena njihovemu oblaku Azure in ju zaenkrat ne nameravajo tržiti.

S skokovitim razvojem in širjenjem storitev v oblaku so strežniške farme, ki predstavljajo njihovo tehnično hrbtenico, postale ogromni, kompleksni sistemi. Največji ponudniki zato že nekaj časa z namero optimizacij uvajajo vse več lastnih strojnih rešitev, kot so denimo Amazonovi procesorji Graviton. Z eksplozijo generativnih algoritmov in velikih jezikovnih modelov se je potreba po specializirani strojni opremi še povečala, saj v Nvidii ne uspejo dobaviti vseh naprav, ki jih za pospeševanje strojnega učenja potrebujejo njihove stranke - OpenAI naj bi zgolj za lansiranje ChatGPTja potreboval 30.000 čipov A100. Zato zeleni pospeševalci strojne pameti na Ebayu dosegajo astronomske zneske, podjetje pa nenehno beleži rast prihodkov. V Redmondu so zato pljunili v roke in oblikovali dva čipa za...

4 komentarji

Meta in TikTok trdita, da nista velikana po DMA

Slo-Tech - Meta se je v sredo kot prvo podjetje uradno pritožila zaradi uvrstitve na seznam vratarjev interneta, ki ga Evropska komisija oblikuje v skladu z novo uredbo o digitalnih trgih (DMA). Septembra je Komisija objavila seznam 22 spletišč oziroma storitev šestih največjih tehnoloških gigantov, ki po tolmačenju zakona predstavljajo vratarje zaradi svojega nesorazmernega vpliva. Zanje veljajo strožja pravila.

Na seznamu so tudi Metine storitve Facebook, Instagram, Marketplace in WhatApp. Uradna pritožba se nanaša na Messenger (del Facebooka) in Marketplace, za katera Meta meni, da uvrstitev na seznam ni utemeljena. Dodajajo, da bodo še naprej upoštevali DMA - kaj drugega jim seveda tudi ne preostane, saj gre za uredbo. O uvrstitvi Facebooka kot družbenega omrežja, Instagrama in WhatsAppa pomislekov nimajo.

Microsoft in Google se nista pritožila, se je pa TikTok. Kmalu za Meto je namreč tudi TikTok oddal pritožbo, v kateri trdijo, da TikTok v Evropi posluje le pet let in da v resnici...

0 komentarjev

Prihaja brezžično polnjenje Qi 2

Slo-Tech - Po velikem uspehu standarda Qi za brezžično polnjenje naprav je vse nared za prihod njegovega naslednika. Qi 2 je bil najavljen že na CES-u, kjer je največ pozornosti požel Apple, ki se je priključil konzorciju. Iz konzorcija sedaj sporočajo, da je Qi 2 nared in bodo prve naprave na voljo že v tej božični nakupovalni sezoni. Med njimi bo tudi iPhone 15.

Qi je najbolj razširjeni standard za brezžično polnjenje naprav, saj ga uporabljajo tako pametni telefoni (Android in iPhone) kot nekatere druge naprave. MagSafe, ki omogoča hitro polnjenje, je zgrajen na Qi kot dodatek in ga najdemo v iPhonih. Qi 2 ponuja hitrejše polnjenje od prve verzije in manj težav, obljubljajo v konzorciju. Podpira tudi MagSafeu podobno tehnologijo (Magnetic Power Profile), ki jo je dejansko prispeval Apple. Qi 2 bo podpira polnjenje z močmi do 15 W, kar je tudi meja današnjega MagSafea, medtem ko iPhone na Qi zmore le pol toliko. Androidni telefoni se polnijo z do 10 W, na MagSafe pa počasneje. Vsemu temu...

26 komentarjev

Med prvimi 500 superračunalniki nekaj novincev

Top 500 - Izšla je nova lestvica najhitrejših superračunalnikov na svetu, kjer ni večjih sprememb. Na prvem mestu vztraja Frontier, ki je tam že od lanskega junija. Na drugo mesto se je uvrstil novinec Aurora, od katerega smo pričakovali več, tj. prvo mesto. Razlog je preprost: Aurora je na drugem mestu, ker so teste zaenkrat pognali zgolj na polovici predvidenega končnega sistema.

Frontier ima deklarirano zmogljivost 1,194 Eflop/s, ki jo zagotavljajo procesorji AMD Epyc 64C na arhitekturi HPE Cray EX235a. Skupno ima 8,7 milijona kombiniranih jeder CPU in GPU. Aurora se je na drugo mesto zavihtela s polovično močjo, in sicer je dosegla 585 Pflop/s. Ko bo superračunalnik dokončno sestavljen in povezan, naj bi dosegel osupljiva 2 Eflop/s, kar bi moralo zadostovati za gladek prevzem vodstva. Gradi se na Intelovih procesorjih na arhitekturi HPE Cray EX, ki uporablja povezave Slingshot-11.

Tudi na tretjem mestu je novinec, in sicer je to Eagle, ki ga ima Microsoft v infrastrukturi Azure Cloud....

15 komentarjev