»

Raketa SLS končno uspešno poletela

vir: NASA
NASA - Množica ameriških vesoljskih inženirjev, strokovnjakov in politikov si je danes zjutraj oddahnila, kajti po več odmevnih odpovedih tik pred zdajci je gigantska raketa SLS, v katero NASA polaga upe za vrnitev človeka na Luno, vendarle uspešno poletela in pričela odpravo Artemis 1. Vesoljska kapsula Orion je tako na poti proti našemu naravnemu satelitu.

Po koncu hladnovojne tekme v poletih na Luno ni bolj kontroverznega vesoljskega projekta od ameriške supertežke nosilne rakete Space Launch System ali SLS. Odkar so leta 2011 pognali njen razvoj, se snovalci pri Nasi in Boeingu otepajo očitkov, da gre za zastarel in drag koncept, ki preveč sloni na klasičnih pristopih iz programa Apollo. Temu je težko oporekati, saj tako raketa sama, kakor tudi kapsula za posadko Orion, močno spominjata na raketo Saturn 5 in kapsulo Apollo - le da imata v droboju tudi veliko tehnologije iz programa raketoplanov Space Shuttle. SLS je pravzaprav prva nova Nasina raketa po štirih desetletjih in sploh...

2 komentarja

Najsvetlejši telekomunikacijski satelit BlueWalker 3 razprl panele

Slo-Tech - Iz teksaškega AST SpaceMobile so potrdili, da se je telekomunikacijski satelit BlueWalker 3 uspešno razprl, s čimer je postal največji in najsvetlejši komercialni satelit za telekomunikacije. V nizko orbito so ga izstrelili septembra, do ponedeljka pa je krožil zložen. Sedaj njegovi paneli merijo 64 kvadratnih metrov, s čimer je prvak med sateliti. To pa jezi zlasti astronome, saj je v primernih pogojih tako svetel kakor najsvetlejše zvezde. Kot je pojasnila Meredith Rawls z Univerze v Washingtonu v Seattlu je novi satelit natanko to, česar astronomi nočejo. Na posnetkih bo viden kakor zelo svetla sled, ki lahko zaslepi detektorje v observatorijih. Povejmo, da je mednarodna vesoljska postaja (ISS) sicer še 40-krat svetlejša, a je njena orbita znana in predvidljiva. Videli bomo, ali bodo tudi podatki o BlueWalkerju 3 ustrezno komunicirani. Za zdaj ga astronomi vidijo kot motnjo.

Astronomi so se v preteklosti že pošteno pritoževali zaradi velikanske konstelacije satelitov Starlink,...

5 komentarjev

Applovi novi iphoni začeli podpirati satelitski klic na pomoč

Slo-Tech - Applovi velikopotezni načrti za satelitski internet izpred dveh let se sicer (še) niso uresničili, so pa novi iphoni vendarle dobili omejeno satelitsko povezljivost. Za zdaj je na voljo le v ZDA in Kanadi, decembra pa pride tudi na zahodnoevropske trge. Namenjena je le komunikaciji v sili.

Če želimo priklicati pomoč v sili (112 v EU in 911 v ZDA), bo telefon najprej uporabil katerokoli prizemno omrežje. Za klice in sporočila na številke za pomoč v sili ni treba biti naročnik, v resnici v telefon sploh ni treba imeti vstavljene kartice SIM. Ti klici so vedno možni, dokler je dostopno katerokoli omrežje. Zaplete pa se v gorah, na morju in drugod, kjer signala sploh ni. Tedaj nas lahko reši le satelitski telefon (ali pa stacionarni).

Novi iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro in 14 Pro Max imajo sedaj podporo za komunikacijo s sateliti. Apple na primer v ZDA sodeluje s ponudnikom satelitskega interneta Globalstar, ki omogoča dostop do svojih satelitov. V sili se aktivira funkcija Emergency...

17 komentarjev

Qualcomm predstavil Snapdragon 8 Gen 2

Slo-Tech - Včeraj zvečer je Qualcomm predstavil prenovljene snapdragone, ki bodo v naslednjih mesecih pricurljali v najzmogljivejše telefone. Snapdragon 8 Gen 2 ima nova in hitrejša jedra, podporo za Wi-Fi 7, AV1, podporo za izris grafike (ray tracing) in še vedno tudi podporo za 32 bitov.

Po besedah proizvajalca je čip 35 odstotkov hitrejši in 40 odstotkov energetsko učinkovitejši od predhodnika, medtem ko je grafični del 25 odstotkov hitrejši in 45 odstotkov učinkovitejši. To so sicer propagandne fraze, v resnici pa so pohitritve potem po navadi skromnejše. V procesorji tiktakajo 3,2-GHz jedro Cortex X3, dve jedri A715 in A710 ter tri šibkejša A510. Jedri A710 sta namenjeni zagotavljanju podpore za 32-bitne aplikacije, ki bodo tekle brez emulatorjev. S tem sicer Qualcomm ne sledi ARM-jevemu priporočenemu dizajnu, temveč gre naproti uporabnikom. Telefoni brez podpore za 32-bitne aplikacije že obstajajo in večinoma ne povzročajo težav na Zahodu. Na Kitajskem je drugače, ker se tam aplikacije...

0 komentarjev