»

ARM in Ubuntu v Netbook tekmo

engadget - To, da Intel dominira trg malih prenosnikov s svojim Atom procesorjem, vedo praktično vsi, saj se Atom uporablja v vseh popularnih malih prenosnikih, razen HPjevega Mini-Note-a (kjer pa počiva VIA C7-M procesor). Zdaj pa del trga želi pridobiti ARM, ki ima v prenosnih napravah ogromen delež, saj na ARMovih procesorjih temelji velika večina pametnih telefonov.

ARM bo v netbookih in prenosnih internetnih napravah uporabljal ARMv7 arhitekturo, oz. natančneje, Cortex-A8 in Cortex-A9 jedra. ARM naj bi tako omogočil celodnevno delovanje naprave na bateriji in obenem zmožnost predvajanja zahtevnejših formatov videa.

Zaplete pa se pri datumu izida, saj je ta vezan na programski del, četudi bi bil strojni del na voljo že jutri. ARM se je namreč povezal z ustvarjalci Ubuntuja (Canonical), ki bodo celoten Ubuntu Linux prenesli na ARM arhitekturo in s tem pokrili praznino, ki bi sicer zazijala na trgu. Datum izida pa je še relativno daleč, saj je trenutno načrtovan za april 2009.

Linux...

29 komentarjev

Geste s štirimi prsti na starejših MacBookih

engadget - Oktobra predstavljeni MacBooki iz enega kosa aluminija in s steklenim zaslonom so poleg teh dveh prinesli še eno novost - gesture, kjer z enim prstom in uporabo touchpada lahko premikate okno, z dvema obračate in zumirate slike, se premikate med slikami s tremi prsti in upravljate z Exposé-jem z štirimi (video za lažjo predstavo).

Na srečo uporabnikov starejših MacBookov pa je to mogoče tudi na njihovih prenosnikih, seveda brez žegnja Appla. Vse, kar potrebujete po besedah engadgeta, je inštalacijski CD oktobrskega MacBooka, manjši popravek registra in nekaj potrpljenja. Zadeva testirano deluje na MacBook Air-u iz januarja, v primeru poizkusov pa si, seveda, operejo roke potencialnih poškodb prenosnikov.

Glede na temo z Mac Rumors foruma NAJ BI popravek deloval na vseh MacBook Air in novejših Macbook Pro prenosnikih izpred posodobitve, saj so starejši MacBook Pro (in MacBook) prenosniki opremljeni s touchpadom, ki ne podpira več dotikov hkrati (razen dvoprstega scrollanja). Ker...

3 komentarji

Ubuntu še ne prinaša dobička

vir: CNET News
CNET News - Kot pravi Mark Shuttleworth, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Canonical (Canonical finančno stoji za Linux distribucijo Ubuntu), podjetje še ne posluje z dobičkom. Naj spomnimo, da je Mark Shuttleworth leta 1995 ustanovil podjetje Thawte, ki se je ukvarjalo z digitalnimi potrdili in internetno varnostjo ter ga štiri leta kasneje prodal VeriSign-u za solidnih 575 milijonov dolarjev. S pridobljenim denarjem si je plačal izlet v vesolje na ruskem Soyuzu ter leta 2004 ustanovil podjetje Canonical s sedežem v Londonu.

Kot pravi Shuttleworth, Ubuntu še ne prinaša zadostnega denarja, da bi lahko podjetje preživelo brez njegove finančne podpore. Trdi pa, da namerava financirati razvoj Ubuntu-ja še naslednjih 3 do 5 let. Canonical kuje dobiček predvsem s plačljivo podporo strankam in podjetjem, ki potrebujejo strokovno znanje pri razvoju na Linuxu temelječih sistemov. Dobiček...

196 komentarjev

Kako spremeniti pokvarjen Macbook v Mac Pro mini

Mac mini modifikacija

vir: Gizmodo
Gizmodo - Podarjenemu konju, v tem primeru rahlo nedelujočemu Macbooku, se ne gleda v zobe, si je mislil avtor naslednje modifikacije. Čeprav od prenosnika ni ostalo kaj več kot delujoča matična plošča, je z novimi komponentami in po veliko urah dela končni izdelek izgledal kot pomanjšana verzija Mac Proja. Manjka samo še lasersko graviran Applov logotip, kar avtor obljublja v kratkem času. Podrobnosti in natančen postopek izdelave na Gizmodu.

6 komentarjev

Obsojen za snemanje filma v kinu

Slashdot - V Calgaryju so moškega, ki so ga lani zalotili pri snemanju filma Sweeney Todd: Hudičev brivec, obsodili na leto dni pogojne kazni, mu prepovedali obisk kinematografov in nakup ali posedovanje kakršnekoli opreme za video snemanje za eno leto ter mu naložili globo v višini 1495 dolarjev. Enaindvajsetletni Richard Craig Lissaman je tako prvi Kanadčan, ki so ga obsodili po novem zakonu, ki velja od leta 2007 in ki ne zahteva več dokaza o nameravani preprodaji, temveč je za obsodbo dovolj že samo snemanje. Sodnik je svojo kazen utemeljil z dejstvom, da Lissaman filma ni ukradel kot štruce kruha v trgovini za osebno rabo, pač pa je imel blago, ki ga je moč prodati naprej z dobičkom.

64 komentarjev

Sun v škripcih

The inquirer - Sun se je spričo turbulentnih časov znašel v hudih škripcih. Po objavi četrtletnih finančnih rezultatov, ki izkazujejo izgubo v višini 1,67 milijarde dolarjev v tretjem četrtletju, je postalo jasno, da bo potrebno nekaj spremeniti. Odločili so se za korenite spremembe. Podjetje bodo temeljito prestrukturirali, in sicer se bodo organizirali v tri enote: programska oprema, sistemi in orodja. Poleg tega bodo odpustili 6000 zaposlenih oz. 18 odstotkov. Ta reorganizacija jih bo v naslednjem letu stala 600 milijonov dolarjev, a upajo na dolgoročni prihranek v višini 800 milijonov na leto.

Kritiki pravijo, da je Sunov problem ukvarjanje s preveč rečmi. Poleg lastnih procesorjev Sparc in operacijskega sistema Solaris, po čemer je znan od nastanka, se je v zadnjem času njihovo področje delovanja skokovito razširilo s prodajo izdelkov, temelječih na AMD-jevih in Intelovih procesorjih za Linux in Windows. Sun je močno zakorakal tudi v odprte vode, ko je razdal večino Java orodij. Njihova...

12 komentarjev

Microsoft priskočil na pomoč Intelu

Microsoft - Že lani je skupina uporabnikov vložila skupinsko tožbo proti Microsoftu, ker naj bi ta zavajal s svojimi logotipi Vista Ready (torej pripravljen za Visto) na nalepkah na računalnikih. Srčika problema je bil takrat Aero, ki kljub nalepki ni deloval. Microsoft se je izvijal, da obstajajo štirje različni simboli, ki popisujejo različne stopnje pripravljenosti, a ni pomagalo. Sodnik je odločil, da se proces lahko nadaljuje. Trenutni rezultat je, da se je med mletjem...

11 komentarjev