»

Intel dosegel končno hitrost

PC World - Po pričakovanjih je Intel danes predstavil procesor Pentium 4 570 s frekvenco 3,8 GHz. Procesor naj bi tako doživel zadnje zvišanje frekvence, saj Intel meni, da povečevanje ni več smotrno, saj procesorji že tako oddajajo veliko toplote in porabljajo veliko električne energije, kar pa pomeni, da so potrebna še dolgotrajnejša (in dražja) testiranja.

Intel bo procesorjem P4 v prvi polovici leta 2005 tako dodal več predpomnilnika (2 MB namesto 1 MB), kar je hladnejši [8-)] in predvsem lažji način za povišanje hitrosti.

62 komentarjev

SISPA sestankuje

Slo-Tech - V petek je potekal letni zbor članov Sekcije ponudnikov internetnih storitev Slovenije (SISPA). V skopem sporočilu za medije so izpostavili najbolj pereče probleme. Najbolj jih skrbi Zakon o telekomunikacijah, ki tudi govori o zakonitem prestrezanju komunikacij.

Izpostavili so tudi problem predloga direktive evropske unije, ki predvideva minimalni čas zadrževanja podatkov o komunikaciji. Traffic data retention, kakor je v izvirniku poimenovana direktiva, namerava standardizirati čas hranjenja podatkov znotraj držav članic. Predvsem, da se izognejo nepotrebnim zapletom, ko isti ponudnik nudi storitve v večih državah ali pa v primeru medsebojnega sodelovanja organov pregona.

Na področju pretakanja neleganih vsebin se SISPA zavzema za vzpostavitev službe, kateri se bo mogoče pritožiti in bo ocenjevala sporno vsebino. Glede na to da organizacija obvladuje praktično ves internetni promet bo verjetno svojim članom v tem primeru tudi podala predlog kako ravnati s kršilci. Povečali...

7 komentarjev

Gmail in Yahoo!Mail z novostmi

Google News - Novosti ponudnikov brezplačnih računov elektronske pošte se na srečo vrstijo dan za dnem. Google je storitvi Gmail dodal možnost dostopa do računa preko protokola POP, tako da lahko pošto odslej prebirate v vašem priljubljenem poštnem odjemalcu. Prav tako je nova možnost posredovanja pošte na drug poštni račun. Zaspal pa ni niti Yahoo!, ki je med velikimi tremi doslej ponujal še najmanj prostora. V prihodnje si bo delil drugo mesto, saj je kapacitete povečal na 250 MB.

Pred leti so nekateri vodilni ponudniki ukinjali brezplačne račune elektronske pošte, Yahoo! in Hotmail pa sta zmanjšala kapacitete. Pesimisti so napovedovali, da se čas brezplačne elektronske pošte izteka, a vse dvome o tem je razblinil Gmail.

Če ne drugega je prav gotovo sprožil revolucijo med glavnimi ponudniki brezplačnih računov elektronske pošte. Ko je predstavil račune s kapaciteto 1 GB, je Yahoo!Mail svojih 4 MB dvignil na 100 MB, Hotmail pa 2 MB na 250 MB.

Zaradi odličnega vmesnika bi bil Gmail gotovo...

32 komentarjev

Adobe Acrobat 7.0

Google News - Adobe je predstavil novo različico pribljubljenega orodja za ustvarjanje prenosljivih dokumentov PDF, Adobe Acrobat 7.0. Kmalu lahko pričakujemo tudi izid bolj priljubljenega Readerja 7.0, ki ima že pol milijarde uporabnikov in ki bo prvič omogočal manjše spremembe dokumentov PDF, če bo avtor v to privolil. Adobe Acrobat 7.0 Professional, ki naj bi izšel ob koncu leta, bo predvidoma stal okoli 450 ameriških dolarjev.

21 komentarjev

Solaris 10

Slashdot - Sun je izdal novo različico svojega operacijskega sistema, Solaris 10. Pomembna pridobitev je pohitritev sklada TCP/IP, ki je v preteklosti Solarisu prinesel nehvaležen vzdevek - Slowaris, druga pogosto omenjana novost pa je težko pričakovani datotečni sistem ZFS.

Najpomembnejša informacija pa je, da je Solaris odslej na voljo brezplačno, s to opombo, da je za podporo in odpravo hroščev potrebno plačati letno naročnino. Kasneje naj bi Solaris izšel pod odprtokodno licenco, prav tako pa tudi tehnologija, na kateri temelji.

10 komentarjev