»

Prvi neuradni testi ATI Radeon 4870 X2

Vsemogočni 4870 X2. Je to konec GTX 280?

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Z novo serijo Radeon HD 4870 X2, ki trka na naša vrata, se je nekaj popularnih spletnih strani, ki se ukvarjajo s strojno opremo, dokopalo do prvih primerkov novega pretepača v višji kategoriji. Kartico so neuradno testirali in nam s tem pokazali, kaj nas čaka naslednji mesec.

Do sedaj so benchmarke najprej izvedli na straneh AnandTech in [H]ard|OCP, tudi PC Perspective in The Tech Report sta sledili kmalu zatem. Za primerjavo so v teste vključili tako GeForce 280 GTX (tudi v SLI), kot tudi nekaj drugih popularnih grafičnih kartic v SLI ali CrossFire načinu.

Glede na to, da je napovedana cena 499 dolarjev (kar je približno 330 evrov), bi se znalo zgoditi, da smo dobili novega zmagovalca.

17 komentarjev

Tretji plutoid: Makemake

Umetnikova upodobitev plutoida Makemake

Slo-Tech - Marca 2005 je kalifornijska skupina astronomov odkrila tretji največji pritlikavi planet v našem osončju. Objekt, ki so ga sprva poimenovali 2005 FY9, kroži okoli Sonca po orbiti, ki leži onstran Neptuna oziroma natančneje, v Kuiperjevem pasu. Objektu, ki se nahaja nekoliko dlje od Plutona in ima od njega približno za četrtino manjši premer, so astronomi nazadnje nadeli ime Makemake (izg. makejmakej), in sicer po stvarniku človeštva v mitologiji avtohtonega ljudstva, živečega na otoku Rapa Nui ( Velikonočni otok). 11. junija 2008 ga je IAU uvrstila na seznam kandidatov za klasifikacijo v novo kategorijo plutoidov, 11. julija 2008 pa se je tudi uradno znašel v istem predalčku kot Pluton in Eris.


Makemake potuje po...

5 komentarjev

Kiberkriminalne organizacije se razvijajo

Slashdot - Podjetje Finjan je pred kratkim izdalo zanimivo poročilo o aktivnosti in strukturi kiberkriminalnih organizacij (Q2 2008 Web Security Trends Report). V okviru priprave tega poročila so se tudi pogovarjali z nekaterimi kiberkriminalci (deli pogovorov so objavljeni v poročilu) ter analizirali nekatere podatke iz primerov prijavljenih hekerskih vdorov.

Glede na poročilo se "romantični" časi kiberkriminala nepreklicno končujejo. Namesto ohlapno povezanih individualnih hekerjev so se v zadnjem času pričele pojavljati hierarhično organizirane kriminalne združbe z jasnimi linijami "poveljevanja" in delitvijo nalog.

Kriminalne organizacije se poleg vodstvenega dela, ki skrbi za "poslovne usmeritve" in management posameznih "projektov" delijo na tim. hekerski del, kjer skupine hekerjev skrbijo za pridobivanje podatkov ter prodajni del, kjer "prodajalci" skrbijo za trženje izdelkov in storitev ter stike s kupci.

Namen takih združb seveda ni raziskovanje iz radovednosti ali boj za svobodo,...

0 komentarjev

Uslužbenec, ki ga ni mogoče odpustiti

SFGate - Po tem, ko so njegovi predpostavljeni 43-letnega računalniškega inženirja zaposlenega v mestni upravi San Francisca želeli odpustiti, je spremenil administratorska gesla za dostop do mestnega informacijskega sistema FiberWAN, kjer so shranjeni številni pomembni podatki - od elektronske pošte mestnih uradnikov, seznamov zaposlenih, zaupnih policijskih dokumentov in podobnega.

Da bi se zavaroval pred odpovedjo, je omenjeni 43-letnik v omrežje namestil tudi programsko opremo, s katero je prestrezal in nadzoroval podatke, ki so si jih o njemu izmenjevali ostali uslužbenci, predvsem v zvezi z njegovo odpustitvijo.

Uslužbenec je od nedelje v policijskem pridržanju, gesel policiji ne želi razkriti, oblasti pa se tudi bojijo, da je v sistem vstavil kakšna stranska vrata, s katerimi bi lahko celo iz zapora preko mobilnega telefona uničil na tisoče pomembnih dokumentov.

Očitno živimo v časih, ko si svoj mali osebni prisluškovalni raj želi imeti vsakdo...

40 komentarjev

Google bo anonimiziral YouTube zapise

PC Pro - Po tem, ko je pred kratkim ameriško zvezno okrožno sodišče v New Yorku presodilo, da mora Google podjetju Viacom posredovati podatke o vseh video posnetkih objavljenih na Youtube - vključno z URL naslovi in uporabniškimi imeni ter IP-ji obiskovalcev, se je po poročanju PC Pro Google s podjetjem Viacom dogovoril, da jim bo posredoval anonimizirane podatke.

Podjetje Viacom namreč želi z analizo podatkov preveriti oz. dokazati svoje trditve, da je YouTube s strani uporabnikov večinoma uporabljan za piratsko objavo videoposnetkov. Po dogovoru tako Google Viacomu ne bo posredoval IP naslovov in uporabniških imen obiskovalcev YouTubea.

Predstavniki Vicaoma so izjavili, da želijo zgolj dokazati, da Google z YouTubeom omogoča piratstvo (in nato od Googla iztožiti eno milijardo USD), nimajo pa interesa identificirati posameznih individualnih kršiteljev.

Ne še.

22 komentarjev