»

Obisk ABIT-ove tovarne matičnih plošč

Tweak Town - Če še niste popolnoma podlegli sklerozi, potem gotovo veste, da se je na Tajvanu odvijal Computex. Nekateri na Tajvan niso prišli samo zaradi Compoutexa, ampak tudi zaradi obiska računalniških tovarn, ki jih na Tajvanu kar mrgoli. Luni je že poročal o novici, ko so novinarji VIA Hardware obiskali tovarno VIA in si ogledali, kako nastajajo čipseti, vendar brez matičnih plošč ni chipsetov in brez chipsetov ni matičnih plošč hehe. Zato si tukaj lahko ogledate, kako poteka izdelava matičnih plošč pri ABIT-u. Članek je precej zanimiv, zato click here.

0 komentarjev

Virus za mobilne telefone

Wired News - Mobilni telefoni so predstavljali eno izmed zadnjih neosvojenih trdnjav, ki so bile odporne na viruse, vendar nič več. Zadnje čase so se začeli pojavljati tudi virusi za naše ljubljene mobilce. Vendar bati se nič, zaenkrat se problemi pojavljajo samo na Japonskem omrežju i-mode, vendar se kaj kmalu lahko zgodi, da ne boste več varni pri sprejemanju SMS-a. V čem je problem pri i-mode? Pred kratkim so se začele pojavljati čudne reči. Na Japonskem so začeli na veliko zvoniti telefoni na policijah in v gasilskih domovih. Razlog? Vsega je bil kriv virus, ki je bil napisan za mobilne telefone. Tukaj nastopi spet novo vprašanje - kako je virus sploh prišel v mobilne telefone? Preprosto. Vsega je kriv servis DoCoMo, ki omogoča uporabnikom omrežja i-mode, da pregledujejo elektronsko pošto, spletne strani ali uporabljajo kake druge internetne storitve. Uporabniki servisa DoCoMo so bili izpostavljeni (izpostavljenih je bilo približno 13 milijonov mobilnih telefonov) e-mailu, ki je vseboval...

2 komentarja

Uporabniki obtožujejo Creative Labs vohunstva

CNet - Nekateri uporabniki so začeli obtoževati priznanega proizvajalca Creative Labs, da jim vohuni po računalnikih. Sporen naj bi bil programček newsupd.exe, ki ga uporabniki dobijo zraven večine proizvodov podjetja. Programček se vsakič poizkuša povezati na internet in pogledati za programske nadgradnje. Ker mora program poslati podatke o trenutni verziji gonilnikov ali drugega Creativovega softvera, so nekateri uporabniki začeli sumiti, da program pošilja še kakšne druge podatke, ki so v računalniku. Dodatno zmedo so povzročila tudi poročila uporabnikov, da so protivirusni programi zaznali ravno ta program, med nenadzorovanim povezovanjem na internet. Stanje pa je še dodatno poslabšalo dejstvo, da se programa in njegovega teženja ne da utišati (beri: programa se ne da izključiti - "disejblati"). Creative je zanikal obtožbe in napovedal, da se bo v naslednjih verzijah dalo tudi izklopiti sporen program. Več informacij na tej strani....

0 komentarjev

Navijanje GeForca 3

Digit Life - Kartice z GeForce 3 čipom so še vedno preklemano drage, vendar jim cena nezadržno pada. Trenutno nekatere GeForce 3 kartice na Japonskem stanejo 330 $, kar je kar lep napredek od 400 $. Ker se utegne zgoditi, da se kartice s tem čipom počasi približajo tudi malo manj premožnim kupcem, sem vam poiskal še en članek, ki govori o navijanju GeForca 3. GeForce 3 je v osnovi kar zmogljiv čip, vendar vsi vemo, da ljudje niso zadovoljni s privzetimi nastavitvami, če se da iz čipa iztisniti še kaj več. Pisec članka o navijanju je uporabil Inno 3D Tornado kartico z 12.40 Detonator gonilniki. Članek je podprt tudi z veliko količino grafov, zato si ga le preberite.

0 komentarjev

High-end sistemi

AnandTech - Na Anandtechu so obdelali visokozmogljive sisteme, z različnih področij (profesionalni, igričarski, ...). Že ob pogledu na specifikacije bodo nekateri gotovo začeli izločati hektolitre sline, saj gre za same vrhunske komponente. V temu članku Celeroni, Voodooji in podobna socialna šara odpadejo. Če imate ogromno denarja in ga uporabljate namesto "sekret papirja", potem brž preberite ta članek in hop v trgovino po nov računalnik. Ostali boste (bomo) članek prebrali bolj zaradi tega, ker se bližajo počitnice in boste (bomo) imeli veliko časa za sanjarjenje o nedosegljivih stvareh. Ah ja ...

0 komentarjev

Ogg Vorbis

Slo-Tech - Ogg Vorbis, kontraverzni rival MP3 formatu, zadnje čase precej pridobiva na popularnosti. Razlog za to je verjetno približevanje izida prve končne različice, kar naj bi se zgodilo konec tega meseca. Uporabniki pa bomo že ta teden lahko videli, če se je 33 mesecev dela, ki jih je skupina programerjev vložila v ta Open Source projekt, dejansko izplačalo... Konec tedna bo namreč na voljo release candidate 1, torej nekakšna post-beta različica, v soju prihajajočih dogodkov pa si lahko ogledate intervju z vodilnim programerjem projekta. Intervju je precej zanimiv, v njemu pa je tudi nekaj dodatnih podrobnosti o Oggu, tako da ogled priporočam. Thnx Rajko!

1 komentar

Do nazga

Blarg Overclocking - Ne, tukaj ne gre za film. Kaj vse pripomore k dobremu hlajenju? Dober ventilator, ventilacija celotnega ohišja, celo barva hladilnika (ne, ne zmišljujem si),... in seveda dober stik med hladilnimi rebri in procesorjem/čipom.
Ta stik izboljšamo s termalno pasto, ali, še bolj učinkovoto, z brušenjem hladilnih reber! Hladilna rebra niso nikoli popolnoma ravna, zato se mi, navdušeni Navijači, večkrat spravimo brusiti le-te. Kako, pa izveste tukaj.

5 komentarjev

Creative Sound Blaster Audigy

X-Bit Labs - Kot veste bo Creative proti koncu poletja predstavil novo družino zvočnih kartic, Audigy. Audigy bo nasledil trenutno najpopularnejšo družino na svetu, SB Live!. Center novih kartic je novi procesor z imenom EMU10K2, ki podpira precej več efektov ko njegov starejši bratec EMU10K. Nove kartice bodo prav tako imele podporo FireWire/1394 vodilu ter Secure Content tehnologiji (onemogoča predvajanje avtorsko zaščitenega zvoka). Kartice iz nove družine bodo sledeče:
  • Sound Blaster Audigy Platinum: $199 model s FireWire priključki in daljincem
  • Sound Blaster Audigy MP3+: standardna kartica za poslušanje MP3jev s pripadajočim softverom, $99
  • Sound Blaster Audigy X-Gamer: kartica za igričarje, $99
Na internet je že pricurljala predstavitev nove družine, najdete pa jo tukaj.

5 komentarjev

Novi Transmetini procesorji

The Register - Sodeč po The Registerju se kontraverzni proizvajalec procesorjev, Transmeta, pripravlja na predstavitev novih izdelkov. Konec meseca bomo tako ugledali dve novi družini procesorjev, TM5500 in TM5800. Čipi bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji, kar pomeni tudi zmanjšanje napetosti na 1.1-1.6V ter 0.9-1.3V.
TM5500 bo imel 256KB L2 predpomnilnika, TM5800 pa 512KB. Glede frekvenc trenutno še vlada manjša zmeda, saj se načrti ter različne predstavitve ne ujemajo med seboj. Čipi bodo verjetno delovali pri frekvencah od 800 do 1GHz.
Skupaj z novimi procesorji bo predstavljena tudi nova različica Code Morphing Softwara, tokrat 4.2.0. V primerjavi s trenutnim TM5600 bo tako TM5800 hitrejši za 50% ob 20% večji varčnosti z energijo. Če bo temu res tako, se bo Transmeta resno uveljavila na trgu prenosnikov, mogoče pa tudi v Evropi in Ameriki (trenutno so Transmetini čipi popularni le med japonskimi proizvajalci).

0 komentarjev

Tualatin ali Coppermine-T ali Coppermine D0?

X-Bit Labs - Ker Intel nadvse rad zakomplicira stvari, trenutno vlada v zvezi s Tualatini precejšnja zmeda. Bolj pozorni se boste spomnili najave Coppermine-T procesorjev, ki naj bi bili vmesni člen med Coppermini in Tualatini. Procesorji naj bili popolnoma enaki Copperminom, edina razlikaj bi naj bilo 1.2V AGTL+ vodilo, ki ga imajo Tualatini. No, januarja tega leta so Intelovci ukinili razvoj Copperminov-T, saj so uvideli da je nepotreben, toda škoda je že bila storjena. Proizvajalci matičnih plošč so namreč že imeli v rokaj primerke Coppermine-Tjev in ker so ti procesorji zelo podobni Tualatinom (kovinska ploščica preko jedra), so jih preprosto zamešali. Da bi vse skupaj bilo še bolj zanimivo, bodo nekateri novi Coppermini z D0 jedrom pakirani v enaki obliki kot Tualatini, torej FC-PGA2 s kovinskim ščitkom.
Vse to povzroča veliko zmedo med uporabniki in tudi različnimi proizvajalci. Lep primer so proizvajalci matičnih plošč, ki v BIOSih omenjajo podporo Copperminom-T, ki v bistvu ne obstajajo....

0 komentarjev

Prvi Tualatini že na poti

več strani - Proizvajalci matičnih plošč sporočajo, da je Intel že začel s prvimi dobavami svojih 0.13 mikronskih Pentiumov III s Tualatin jedrom. O prvih pošiljkah čipov poročajo tudi proizvajalci mobilnih računalnikov, tako da lahko z gotovostjo rečemo, da je Tualatin zelo blizu. Navadni uporabniki jih bomo deležni nekje v sredini julija, pričakovane velikoprodajne cene pa so naslednje:

CPU Frequency Price (USD)
Desktop Pentium III (Tualatin) 1.13GHz $268
1.2GHz $294
Mobile Pentium III (Tualatin) 866MHz $251
933MHz $284
1GHz $401
1.06GHz $508
1.13GHz $637

Sodeč po prvih testih...

3 komentarji