»

Solaris nič več zastonj, le s Sunovimi računalniki

Ars Technica - Oraclov prevzem Suna se za uporabnike na UNIX-u temelječega operacijskega sistema, Solaris, spreobrača v nočno moro, vsaj če ti isti uporabniki nimajo tudi Sunovih strežnikov. Solaris je bil pred nakupom namreč brezplačen za uporabo, ki ni vključevala tehnične podpore. Že pred časom so to pri Oraclu spremenili in brezplačno licenco omejili na 90 dni, če gre za komercialno rabo, tudi v produkciji. Zasebna uporaba bo še naprej ostala brezplačna.

Predvidevalo se je, da bodo morali uporabniki za uporabo Solarisa kupiti naročnino, s katero pride tehnična podpora. A tukaj so pri Oraclu naredili zanimivo potezo, saj bodo licence prodajali le v paketu s strojno opremo, torej Sunovimi strežniki. Tako ne bo legalnega načina za uporabo Solarisa na računalnikih, ki jih ni izdelal Sun, ter so v komercialni uporabi.

Novi pogoji sicer veljajo le za zadnjo stabilno različico Solarisa, medtem ko je OpenSolaris še vedno brezplačen. A tudi tu se zatakne, saj težko pričakovana izdaja OpenSolarisa...

35 komentarjev

GeForce GTX 400 le butični izdelek

Zmogljivost, posledica zapreženih štirih najhitrejših grafičnih jeder

vir: VR - Zone
VR - Zone - nVidiina kalvarija s Fermijem očitno še ni končana, po pol let zamude za ATI-jem, slabim izkoristkom 40 nm-proizvodnega procesa, papirno izdajo nove serije, ki komaj kaplja v trgovine, zmogljivostjo pod pričakovanjem, itd. Šele zdaj lahko vidimo, da je izkoristek silicijevih rezin, iz katerih TSMC izdeluje čipe, izredno slab, kar pomeni majhno število delujočih čipov. Že tako ali tako so bile za prvi rok napovedane majhne količine kartic, a je število dostavljenih primerkov kar štirikrat manjše od prvotnih napovedi.

Morda gre za napake v komunikaciji, a nVidiini partnerji, ki grafične kartice izdelujejo (v primeru najdražjih modelov zgolj nalepijo svoj logotip na...

63 komentarjev

TSMC izpušča tudi 22 nm

Northern Islands - še na 32 nm

vir: VR - Zone
VR - Zone - Pred nekaj dnevi smo poročali, da so se pri GlobalFoundries zaradi pomanjkanja zanimanja strank odločili ukiniti razvoj 32 nm-proizvodnega procesa ter s 45 nm skočiti neposredno na 28 nm. Omenili smo tudi, da so se že pred časom podobno odločili pri TSMC-ju, kar je bilo smiselno zaradi majhne razlike med 40 in 32 nm. Zgodovina se ponavlja, saj bodo pri TSMC-ju v bližnji prihodnosti izpustili še eno načrtovano stopničko, 22 nm. Z 28 nm-proizvodnega procesa se bodo v letu 2012 in 2013 preselili neposredno na 20 nm.

TSMC-jeva ukinitev razvoja na 32 nm je povzročila težave velikima grafičnima konkurentoma, ATI-ju in nVidii. Oba sta namreč računala na pomanjšan proizvodni proces, ki naj bi bil predstavljen še letos, a sta z ukinitvijo...

23 komentarjev

Kitajska mladina spozna Microsoft

Izrčpane delavke

vir: TG Daily
TG Daily - Tak je naslov poročila (PDF), ki ga je izdelal Nacionalni komite za delo v ZDA. V njem obravnavajo problematiko mladih delavcev, ki delajo v računalniških tovarnah na Kitajskem. Zahodna podjetja so ogromno delovno intenzivnih nalog prestavila na Kitajsko in v druge azijske države, kjer je delovna sila cenejša. Zatrjujejo nam, da so tam življenjski stroški in standard toliko nižji, da kljub nižjemu plačilu delavci normalno preživijo. Poročila, kot je tole, kažejo drugo plat resnice. Zaposlitve ne definirajo samo juani, ampak tudi čas, kakovost delovnega okolja, zdravje in osebne svoboščine. In ti so bolj podobni modernemu suženjstvu kakor prostovoljnemu delovnemu razmerju na papirju enakovrednih partnerjev.

To pot so si...

52 komentarjev

Intelovi SSD-ji ugodnejši še letos

Ugodna vstopnica v svet SSD-jev, ki bo postala še ugodnejša

vir: Expreview.com
Expreview.com - Pri Intelu so potrdili, da bomo cenejše (oz. prostornejše) SSD-je ugledali še pred koncem letošnjega leta, v zadnjem četrtletju. Za nižanje cene bodo pri Intelu stavili na nove pomnilniške čipe, ki bodo namesto v 34 izdelani v 25 nm-proizvodnem procesu. Tako bodo dosegli večjo gostoto podatkov, v svetu polprevodnikov pa se to neposredno prevede v nižjo ceno na gigabajt.

Mesto najcenejšega pogona, 40-gigabajtnega X25-V, katerega cena se giblje med 100 in 125 €, bo zasedel dvakrat večji X25-V z 80 gigabajti prostora. V prvem četrtletju leta 2011 bomo ugledali še cenejšo različico slednjega, ki bo ponovno omogočal shranjevanje le 40 gigabajtov podatkov....

53 komentarjev

Program za urejanje videa Lightworks bo izdan pod odprtokodno licenco

Lightworks

Slo-Tech - Lightworks je profesionalni program za nelinearno urejanje videa (deluje pod Linuxom), ki omogoča urejanje videa ne glede na resolucijo in kodek, ima podporo za številne efekte (vključno z njihovo uporabo v realnem času pri SD, HD in 2K ločljivostih), neomejeno multi-cam podporo, itd. (seznam zmogljivosti je na voljo na spletni strani izdelka).

Proizvajalec programa, podjetje EditShare, pa se je pred kratkim odločilo, da bodo program izdali pod odprtokodno licenco.

Lightworks bo tako v osnovni različici brezplačen, podjetje pa namerava tržiti dodatke zanj. Izvorna koda programa bo na voljo za prenos v tretji četrtini letošnjega leta. Vsi zainteresirani razvijalci pa se lahko prijavite v Lightworks Open Source Program.

Program je bil...

22 komentarjev

AMD in Google z dobičkom

Gibanje delnic AMD-ja in Googla v zadnjem kvartalu

ComputerWorld - Svoje poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje sta objavila še AMD in Google. Poškilimo najprej v Sunnyvale, kjer so zabeležili 257 milijonov dolarjev dobička, medtem ko je AMD v enakem obdobju lani nabral 416 milijonov dolarjev izgube. To je že drugo zaporedno dobičkonosno četrtletje za AMD, ki je pred tem tri leta kot po tekočem traku prideloval minus. Skupni prihodki od prodaje so v preteklem kvartalu znašali 1,57 milijard dolarjev, kar je za tretjino več kot lani. Za rekordno četrtletje (izjemen dobiček v četrtletju pred tem je posledica izplačila v tožbi zoper Intel) je odgovorna dobra prodaja procesorjev in novih DirectX 11 grafičnih kartic.

Dobro je šlo tudi Googlu, ki je presegel napovedi analitikov in zbral 1,96 milijarde dolarjev dobička pri 6,77...

13 komentarjev

Nič popravkov za okužen Windows

Ars Technica - Ko je Microsoft februarja izdal varnostni popravek KB977165 za Windows XP, ki je izvedel nekaj popravkov v jedru, so po namestitvi mnogi uporabniki žalostno zrli v moder zaslon, ki je preprečil zagon Windows. Izkazalo se je, da so bili ti sistemi okuženi z rootkitom Alureon, s katerim se popravek ni najbolje razumel. Microsoft je tedaj poizkusil popravljati malomarnost uporabnikov in je izdal orodje, ki zazna rootkit in prepreči namestitev popravka, če ga najde. Aprila imajo v Redmondu podobne težave.

Tudi ta mesec je izšlo nekaj popravkov, ki imajo enake težave z rootkitom. Microsoft se je odločil, da ne bo reševal uporabnikov z zapacanimi sistemi, zato uporabniki z Alureonom ne bodo...

50 komentarjev