»

Virgin Orbit zaposlene poslal na čakanje

Slo-Tech - Ob januarski neuspešni izstrelitvi rakete LauncherOne smo poročali, da ima podjetje tudi resne finančne težave, zaradi katerih bi lahko marca postalo insolventno. Finančne injekcije so bile obljubljene šele v drugi polovici leta, zato se je sedaj zgodilo neizogibno. Virgin Orbit je danes na čakanje poslal večino zaposlenih in ustavil vse dejavnosti, dokler ne uredijo finančnega stanja.

Izvršni direktor Dan Hart je zaposlenim dejal, da zamrznitev poslovanja daje podjetju čas, da dokonča nov investicijski načrt. Podrobne časovnice niso razkrili, januarja pa se je govorilo o 250-milijonskem vložku Yorkvile Advisors v drugi polovici leta. Več informacij lahko pričakujemo v naslednji tednih, so dejali, kar je tečaj delnice sklestilo za 18,8 odstotka.

Virgin Orbit je pot začel leta 2011, ko je Richard Branson iz Virgin Galactic ustanovil Virgin Orbit, da bi izkoristil letalo White Knight. Podjetje je formalno nastalo kot povsem samostojna entiteta leta 2017 in ga je ves čas...

9 komentarjev

Kitajski Baidu predstavil svoj ChatGPT in razočaral

Slo-Tech - Zlobni jeziki bi dejali, da je Baidu končno dosegel Googlov nivo. Predstavitev njihovega jezikovnega modela v obliki sogovornika, ki se imenuje Ernie, jim je uspela v enaki meri, saj so tudi Baidujeve delnice takoj zatem padle kot kamen. Desetodstotno znižanje tečaja je sledilo manj kot navdušujoči premierni predstavitvi izdelka, ki je potekala danes. Težko pričakovani dogodek je obljubljal predstavitev izdelka, ki naj bi revolucijsko predrugačil iskanje po spletu, poslovanje in številne druge izdelke. A po splavitvi sploh ni jasno, ali bo Ernie kos ChatGPT-ju.

Ustanovitelj Baiduja Robin Li je danes pred zaslonom narekoval vprašanja, ki so bila predhodno vtipkana v Baidu. Če smo pričakovali razumevanje govorjenega besedila in odgovarjanje v realnem času, smo se zmotili. Baidu je pokazal le vnaprej posnet primer delovanja Ernieja. Tod bi celo lahko rekli, da se je nekaj naučil od Googla, ki je poizkusil v živo in se osmešil. Ernie še ni na voljo javnosti, temveč bo sprva namenjen...

4 komentarji

Težave za TikTok se kopičijo

Reuters - Čedalje več držav svari pred uporabo TikToka, ponekod pa ga že prepovedujejo in grozijo z ultimati. V ZDA je predsednik Joe Biden zagrozil s prepovedjo delovanja TikToka v državi, če ne bodo kitajski lastniki podjetja izstopili iz lastniške strukture. To je najresnejše opozorilo izmed mnogo, ki so jih ZDA izrekle TikToku. Najbliže so bile sicer grožnje minule administracije, ki je leta 2020 takisto rožljala s prepovedjo, kar pa so tedaj preprečila sodišča.

ByteDance, ki ima v lasti TikTok, ima 60 odstotkov mednarodnih delničarjev, 20 odstotkov zaposlenih in 20 odstotkov ustanoviteljev. Odbor za tuje investicije v ZDA (CFIUS) je že leta 2020 svetoval, da se kitajski lastniki umaknejo iz podjetja. Sodišča so kasneje presodila, da je bila zahteva neutemeljena, sledili pa sta dve leti pogajanj. TikTok je tedaj obljubil uvedbo vrste varovalk, med drugim shranjevanje podatkov v ZDA, Oraclov nadzor nad algoritmi in ustanovitev odbora za varnost.

TikTok je na najnovejše zahteve, da se...

53 komentarjev

Prvi pogled na Artemisovo obleko za sprehode po Luni

vir: NASA
NASA - NASA in Axiom Space sta predstavila prototipno vesoljsko obleko, kakršno bodo astronavti na odpravi Artemis III uporabili na površju Meseca.

Ko naj bi se ameriški astronavti okoli leta 2026 z odpravo Artemis III vrnili na Mesec, jih čaka večji izziv od sprehodov, ki so jih uprizarjali na misijah Apollo. Tokrat bodo namreč pristali na južnem polu, kjer bo hladneje. Obenem bodo morali postoriti tudi več praktičnih reči, kajti to pot se nameravajo Američani na naš naravni satelit vrniti za stalno, zato se bodo morali ljudje na površju gibati bolj udobno in okretno. Temu je namenjen razvoj nove vesoljske obleke AxEMU (Axiom Extravehicular Mobility Unit), ki so jo prvič pokazali v sredo v houstonskem vesoljskem centru. Obleka, ki so jo za Naso razvili in izdelali v zasebni firmi Axiom Space, nudi boljšo zaščito pred mrazom in vročino, pa tudi sevanjem ter nadležnim drobnim peskom kot pretekle tovrstne rešitve. Obenem je primerna tako za moške kot ženske, kajti na odpravi Artemis III...

21 komentarjev