»

Windows XP na novih iMacih z Intelovimi procesorji: potrjeno

Slashdot - Avtor strani www.winxponmac.com je organiziral tekmovanje z nagrado za tistega, ki mu bo uspelo na novih iMacih z Intelovimi procesorji uspešno pognati Windows XP. Navodila so bila sledeča: (i) Pognati je potrebno Windows XP in ne Viste ali katerekoli druge različice Windowsov; (ii) rešitev mora omogočati klasični dual boot med OS X in Win XP; (iii) uporaba virtualizacijske programske opreme (npr. Xen ali VMware) je prepovedana; (iv) prvi udeleženec, ki bo poslal rešitev (podprto s slikami) je zmagovalec.

Danes se je tekmovanje zaključilo. Zmagovalca sta programerja narf2006 in Blanka. Uspešno sta zaobšla EFI omejitve ( novica o EFI), poslala navodila in filmček, ki prikazuje...

30 komentarjev

Napisan prvi RFID virus

Slo-Tech - Raziskovalci amsterdamske Free University so dokazali, da je mogoče preko RFID pošiljati viruse. V RFID bralni napravi so namreč uspešno povzročili prekoračitev medpomnilnika (tim. buffer overflow), kar omogoča dostop do sistemov v ozadju.

Ena izmed možnosti zlorabe bi bila manipulacija prtljage na letališčih, napadalec bi npr. lahko dosegel, da bi šla nepregledana prtljaga mimo varnostnih kontrol, spreminjal cene v trgovinah, itd.. Več o odkritju je mogoče prebrati na spletni strani RFIDvirus.org.

V odgovor na nekatere druge odkrite varnostne pomankljivosti je RFID industrija pripravila novo generacijo RFID čipov z izboljšano varnostjo. Vendar pa bodo ti čipi dragi in se zato verjetno ne bodo široko uporabljali.

Ima nadzorna tehnologija ponovno težave...?

6 komentarjev

Pipin odprti termin: A Hacker Manifesto

Slo-Tech - V torek 21.3. vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin na predavanje McKenzie Warka z naslovom A Hacker Manifesto.

McKenzie Wark, znameniti avstralski teoretik digitalne kulture, je profesor kulturnih in medijskih študij na New School University v New Yorku. Ob izidu hrvaškega prevoda njegove knjige Hekerski manifest bo predstavil svoje poglede na digitalno tehnologijo. O knjigi, katere bistvo bo predstavljeno na predavanju, so kritiki zapisali, da bi jo lahko brez težav označili za Komunistični manifest 2.0. V svojem bistvu gre za posodobitev jedra Marksistične teorije za zgodovinsko dobo, ki je znana kot informacijska doba.

6 komentarjev

Sprememba Zakona o SOVI - bo SOVA lahko neomejeno prisluškovala?

Slo-Tech - Ta teden je vlada parlamentu v zakonodajni postopek poslala spremembo Zakona o slovenski obveščevalno-varnostni agenciji. Kot razlog za spremembo zakona je vlada navedla sodelovanje z EU in NATO-m v boju proti terorizmu

Novela Zakona o SOVI prinaša dve temeljni spremembi. Prva sprememba je, da izključno pristojnost odrejanja posegov v komunikacijsko zasebnost (nadzorovanje in snemanje vseh oblik telekomunikacij ter dostop do prometnih podatkov) z dosedanjega predsednika okrožnega sodišča v Ljubljani prenaša na predsednika Vrhovnega sodišča. Takšna rešitev sicer ni sporna, vendar pa predlog vztraja pri (dosedanji) rešitvi, po kateri je odločanje o najhujših posegih v zasebnost v pristojnosti zgolj enega predstavnika sodne oblasti v državi, kar morda ni najboljša ureditev. Problem je tudi v tem, da je sodnik pri odločanju odvisen od informacij, ki mu jih posreduje agencija. Rešitev, da bi o tovrstnih posegih odločal npr. posebni senat Vrhovnega sodišča bi bila gotovo ustreznejša.

...

17 komentarjev

Podrobnosti o PS3

Slo-Tech - Ken Kutaragi, vodja Sony Computer Entertainment, je na PlayStation Business Briefing 2006 na Japonskem izdal nekaj podrobnosti o igralni konzoli nove generacije.

Potrdil je govorice, da bi izid konzole preložen zaradi zapletov pri zaščiti nosilcev iger za PS3, zdaj že znani Blu-Ray. Kot datum svetovnega izida (konzola iz tabora konkurence je postopoma izhajala na različnih delih sveta) je napovedal začetek novembra 2006. Ob izidu naj bi bile proizvodne zmogljivosti 1.000.000 enot mesečno, do marca 2007 naj bi izdelali 6 milijonov enot.

Za omejitev piratstva bodo vse nove igre izšle izključno na Blu-Ray medijih, vendar bodo podprti tudi CD-ji in DVD-ji (za igre oz. filme), konzola pa bo popolnoma kompatibilna z igrami za PS1 in PS2 ter bo prikazovala vse igre (tudi stare) v HD resoluciji.

Vsaka enota bo opremljena s 60GB trdim diskom, ki bo nadgradljiv. Omenjena je tudi podpora Linuxu, ki bo skrbel za povezavo med drugo zabavno elektroniko, hkrati pa bo ponujal možnost...

26 komentarjev

Dell kupil Alienware?

CNet - Po poročanju nekaterih virov, je eden izmed največjih proizvajalcev računalniških sistemov na svetu, Dell, kupil konkurenčno podjetje Aliernware, znano po proizvodnji high end računalniških sistemov. S tem naj bi se Dell še dodatno utrdil na tem trgu. Uradne potrditve nakupa še ni.

Z nakupom Alienware-a bi imel tako Dell (sicer posredno) v svoji ponudbi tudi sisteme opremljene z AMD-jevimi procesorji, saj le-te ponuja Alienware v svoji seriji Aurora.

Več o tem v izvorni novici na CNet.com.

14 komentarjev

Odkrita resna varnostna pomankljivost v GPG

Crypto-Gram - V priljubljenem programu za šifriranje elektronske pošte in datotek GPG so pred kratkim odkrili resno varnostno pomankljivost.

Odkrili so namreč, da je mogoče digitalno podpisano elektronsko sporočilo spremeniti in sicer na tak način, da po spremembi digitalni podpis ostane veljaven. Spremembe je mogoče vriniti pred ali pa za originalno (in podpisano) sporočilo. Prizadete so vse različice GPG-ja pred različico 1.4.2.2. Popravki pa so seveda že na voljo.

Kaže, da je bila varnostna pomankljivost prisotna že dlje časa, pa jo do sedaj - kljub odprti kodi - ni še nihče opazil. Kljub temu imajo pri odprti kodi uporabniki vsaj možnost, da napake opazijo, kar za zaprto kodo žal ne moremo trditi...

24 komentarjev

VIA C7-M ULV

Hartware.net - VIA je na CeBIT-u predstavila svoj nov x86 procesor, namenjen za prenosne naprave, VIA C7-M ULV. Gre za procesorje, ki imajo trenutno največji izkoristek glede na porabo na trgu. Procesorji VIA C7-M ULV, katerih frekvence se gibljejo med 1 in 1.5 GHz, porabijo po podatkih iz VIA-ine strani med 3.5 in 7.5 W. Poleg tega sodijo med najmanjše procesorje, saj merijo skromnih 21 krat 21 milimetrov.Več o najnovejših VIA-jevih procesorčkih si lahko preberete v sporočilu za javnost na strani hartware.net ter na proizvajalčevi strani.

11 komentarjev