»

MSI bo izdeloval matične z ATI-jevim chipsetom

The inquirer - Še pomnite sago o prehodu tajvansekga giganta MSI k podjetju ATI, da bi izdelovalo Radeone? Kot kaže, iz tega ne bo nič, a vseeno nismo daleč od resnice, saj naj bi MSI in ATI res sodelovala. Po poročanju Inquirerja naj bi MSI izdeloval matične plošče z ATIjevim čipsetom imenovanim RS300, ki bo podpiral Intelove procesorje P4. Matične plošče s tem čipsetom naj bi bile hitrejše od intelovega Canterwooda. Celoten članek pa si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Prihodnost hlajenja procesorjev

Overclockers.com - Z manjšanjem velikosti jeder in višanjem frekvenc ter porabe toka procesorji oddajajo vse več toplote. Kaj kmalu se nam obetajo primerki, ki bodo izžarevali kar 200 W/cm2, kar jih postavi že skoraj ob bok jedrskim reaktorjem. Za nas je pomembnejše dejstvo, da takšna koncentracija toplote predstavlja nepremagljivo oviro za današnje bakrene hladilnike in celo heat-pipe.

Več kot očitno je čas za nove pristope k hlajenju. Inženirji pri HP tako razvijajo hladilni sistem, ki bo uporabljal inkjet glave v povezavi s temperaturnimi senzorji, s katerim bodo brizgali hladilno tekočino neposredno na dele procesorja, ki se v danem trenutku najbolj grejejo. Klik!

A to so le začasne rešitve, pravi odgovor leži v zmanjšanju rabe energije in posledično oddane toplote. Intel predvideva, da bo 100 W omejitev za namizne procesorje in v tem duhu išče nove materiale in tehnologije delovanja procesorjev samih (naprimer hyperthreading), ki bodo omogočili tudi nadaljne pokoravanje Moorovemu zakonu.

10 komentarjev

Infineon se seli

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs namerava pomnilniški gigant Infineon premestiti sedež svojega podjetja z Nemškega. Glavni razlog naj bi bile previsoke dajatve, ki jih morajo plačevati državi. Zazdaj so ostale v igri Švica, Združene države in jugovzhodna Azija, kjer so davki precej nižji. Njihov CEO poroča, da bo podjetje končalo vsa pogajanja z oblastmi v Nemčiji v roku šestih mesecev, tako da bo podjetje pripravljeno na premestitev sedeža še letos. Podjetje namerava s to potezo privarčevati več milijonov evrov; kaj se bo zgodilo z delovnimi mesti okrog 300 nemških menedžerjev, še ni jasno. Klik!

6 komentarjev

Modifikacija tipkovnice

TheModFathers - Modificiranje ohišij je vse bolj priljubljeno. Vendar pa gredo nekateri tako daleč, da se spravijo modificirati celo tipkovnice in miške. Na The Modfathers so prikazali modificiranje tipkala. Torej, če vam je vaša tipkovnica postala dolgočasna na pogled si le oglejte tole in morda boste dobili kako idejo. O isti stvari pa smo pisali tudi že na Slo-Techu, tako da je navodil zares veliko.

12 komentarjev

Samsung SyncMaster 191T

3D NewsNET - Na 3D NewsNET so si ogledali Samsungov 19" LCD monitor. Po končanem testu so imeli mešane občutke, kajti kot pravijo jih je Samsung SyncMaster 191T zelo navdušil v 2D aplikacijah, ravno obratno pa je bilo s 3D delom. Igre se na njem niso obnesle prav nič dobro - testirali so z Unreal Tournament 2003 ter Quake 3.

A dandanašnji LCD ekrani tako ali tako niso narejeni za igre z velikim številom sličic na sekundo, prihaja namreč naslednja generacija LCD-jev, ki naj bi imela odzivne čase pod 25 ms. Še pred nekaj časa so taki monitorji stali ogromno, danes pa jih dobimo že za 800$ ali manj. Monitorj jih je navdušil z lepimi barvami, kontrastom ter DVI vhodom in kljub nekaj napakam pravi avtor...

19 komentarjev

Dame in gospodje, ArkLinux!

več strani - Na mojih policah jih je vsaj 10, v bazi spletne strani DistroWatch jih je trenutno 125 - vsega skupaj jih je morda čez 1000. Govorim seveda o številu distribucij Linuxa - in pred kratkim se je pojavila še ena.

Bernhard "Bero" Rosenkraenzer je bil edini Red Hatov uslužbenec, ki se je ukvarjal z namizjem KDE. V času izida Red Hat 8.0 je podjetje zapustil, ker je po njegovem (in tudi mojem) mnenju zanemarjalo najbolj razširjeno odprto namizje (KDE). Sedaj s kolegi razvija lastno distribucijo Linuxa, ki sliši na ime Ark Linux. Temelji na distribuciji Red Hat različice 7.3 in 8.0, vsebuje najnovejše jedro, uporablja namizje KDE (kdo bi si mislil) in je popolnoma odprta in brezplačna. Cilj majhne skupine prostovoljnih razvijalcev je narediti kakovosten operacijski sistem, ki bo poleg tega slovel tudi s čim bolj preprosto uporabo.

V intervjuju na OSnews.com je ustanovitelj Ark Linuxa nakazal na nekaj inovativnih idej, kako bodo Linux približali neizkušenim uporabnikom. Trenutno so v alfa...

2 komentarja

Prozorna ohišja

AnandTech - Nekateri dajo na svoja ohišja veliko in gredo tako daleč, da jih modificirajo. Na AnandTech-u pa so pripravili manjši test prozornih, že tovarniško izdelanih ohišij. Ogledali so si koliko se grejejo posamezne komponente (procesor, disk grafična). Celo izmerili so koliko prepuščajo zvoka (glasnost) in še marsikaj. Nekatera ohišja so imela priložene tudi napajalnike, nekatera ohišja pa so tudi precej dobro izpadla. Test je temeljit, npr. pogledali so tudi to, če ima ohišje snemljvo stranico za matično ploščo. Rezultat? Preberite si tale članek.

3 komentarji

1A med vodnimi kiti

OverclockersClubCanada - Ni za vsak žep, a se splača - vodno hlajenje. Pri DangerDen H2O pa ne dobite le zelo zmogljivega sistema, temveč še lep izgled, kar za precej vodnih kitov nismo mogli trditi. Naj se vrnem nazaj na DangerDen H20 CPU Cooling Kit: v lepo spisanem članku izvemo vse od priprav, montiranja in seveda navijanja celotnega sistema in tu se je po pričakovanjih izkazal za enega najboljših, saj ga lahko uporabimo tako na P4 kot na AMD sistemih. Poleg cene, ki znaša 174,99 ameriškega dolarja , niso odkrili nobenih večjih minusov, ampak veliko plusov, s katerimi si je seveda prislužil tudi t.i. OCC Canada A+ Choice Award. Klik!

1 komentar

Microsoft in Hollywod za lepši jutri: Financiramo Teroriste

ZDNet - Microsoft in MPAA (kinološka, ups, filmska ustreznica RIAA, zveze za branjenje pravic spregledanih umetnikov) opozarjata ameriški kongres, da teroristične organizacije in piratske skupine (oz., če govorimo o Aziji, podjetja) tesno sodelujeta -- s prihodki črnega trga programske opreme naj bi se financirale teroristične organizacije. Ameriško pravosodje zatrjuje, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da se vršitev takih nedopustnih transferjev ustavi. Klik!

Rešitev? Sicer je res, da si ZliTeroristi s svojimi napadi na PisarniškaPoslopja kvečjemu pljuvajo v skledo, saj zmanjšujejo potencialne prihodke v prihodnosti (zaradi 'nesreč' pač manj vlaganj v razvoj; izkušnje namreč ne nakazujejo, da bi njihova dejanja imela očitno stimulativne posledice). Programerji in filmarji bi se morali poslužiti drugačne metode: razvijati in snemati morajo pričeti popolno programje -- torej tako, ki bi zahtevalo neprestano posodabljanje (dodaten motiv za teroriste, da ne napadajo -- saj bi...

0 komentarjev