»

Sprehod po tovarni trdih diskov

Sestavljavci diskov iz Malezije in Tajske

Tom's Hardware - Eni izmed najbolj čistih prostorov na svetu so proizvodni obrati trdih diskov, ki so bolj podobni kakšnim laboratorijem za delo s smrtonosnimi virusi kot pa sestavljalnicam računalniških komponent. Ker delovanje diska zmotijo že majhni prašni delci in druge nečistoče, je vstop v čiste sobe omejen na minimalno število ljudi, ki se morajo vsakokrat primerno zaščititi. Obiskov je temu primerno malo, a pri Tom's Hardware so se uspeli dogovoriti za ogled tovarne Western Digitala v Kaliforniji. V zajetni fotoreportaži so na 41 straneh s še nekoliko več slikami in obširnimi komentarji pokazali vse, kaj se v takšni ogromni valilnici trdih diskov godi. Od izdelave do testiranja, raziskav in razvoja.

9 komentarjev

YouTube praznuje

vir: Guardian
Guardian - Le kdo si je pred petimi leti drznil napovedati, da bo YouTube v nekaj letih največji in najpomembnejši portal, katerega glavni namen je servirati videoposnetke, zaenkrat zavite še v Flash. Od malega start-upa, ki je domeno www.youtube.com registriral 14. februarja 2005, so nedvomno prišli daleč, saj jih je po poti kupil Google, uspelo jim je podpisati pogodbe z velikimi založbami, kar dovoljuje predvajanje pesmi in videoposnetkov njihovih varovancev, nekateri izmed posnetkov pa so na voljo že tudi v ločljivosti FullHD oz. 1920 x 1080 pik. Z leti se je nalaganje domačih stvaritev razvilo v mnogo več, npr. v pesem proti letalski družbi United, ker naj bi lomili kitare (od takrat je avtor...

15 komentarjev

TV: m0n0wall

Slo-Tech - Na naslednjem Tehnološkem večeru bo govora na temo m0n0wal ali kako star PC uporabiti za router/firewall.

V uvodu bomo govorili kaj to router in firewall sta ter katere namenske naprave in distribucije lahko uporabimo. Nato se bomo dotaknili m0n0walla, namenske router/firewall distribucije, in se vprašali kaj to m0n0wall je in kaj ni, kam in kako ga lahko naložimo (namenske nizko kalorične naprave).

Nadaljevali bomo z bolj praktičnim delom. m0n0wall bomo namestili na star PC in se dotaknili nastavitev, ki nam doma lahko pridejo zelo prav, sploh če smo na simboličnih 1/256 (QoS, Traffic Shaping, ...).

Na koncu pa bomo pogledali še derivate m0n0wall distribucije in ostale m0n0wallu podobne namenske rešitve.

Predaval bo Uroš Simović, študent 2. letnika FE. Kot vedno, se dobimo v OpenLabu (Koroška c. 19, Kranj - rumen trojček poleg Gimnazije Kranj) in torej v četrtek, 18. februarja 2010, ob 19.30 uri. Vljudno vabljeni, vstop prost.

41 komentarjev

Macworld 2010 uspel tudi brez Appla

Družabni odmor na Macworldu 2010

Ars Technica - Prejšnji teden se je v San Franciscu začel Macworld 2010. Vsakoletna prireditev, ki navadno pritegne množico obiskovalcev, je letos pred začetkom na trnih pustila prireditelje. Ker je Apple napovedal, da se je ne bo udeležil, so mediji, prireditelji in drugi pričakovali, da bo izplen boren. Zgodilo se je nasprotno in po zaključku sejma lahko rečemo, da je bil velik uspeh.

Organizator IDG World Expo se je potrudil doseči Applovo skupnost in to se jim je dobro posrečilo. Rekordi letos sicer niso padali, saj se je število razstavljavcev zmanjšalo s 500 na 220. Tisti, ki se niso odločili postaviti svoje stojnice, so kljub temu poslali svoje predstavnike, tako da razen Appla ni manjkal nihče...

9 komentarjev

Intel in Nokia združila moči, napovedala MeeGo

The Register - Na Mobile World Congressu, ki te dni poteka v Barceloni, sta Intel in Nokia napovedala, da kanita združiti moči v boju proti Googlovemu Androidu. Tako sta naznanila razvoj nove platforme MeeGo, ki bo pobrala najboljše iz že obstoječih platform Maemo in Moblin, ki ju Nokia in Intel razvijata na osnovi Linuxa. MeeGo naj bi bil nared še letos in bo poskusil Googlu odščipniti čim večji delež na pametnih telefonih, tabličnih računalnikih in drugih podobnih napravah.

Kaj to pomeni za Symbian, ki ga Nokia trenutno uporablja? Na to vprašanje so Finci odvrnili, da je Symbian idealen za približevanje pametnih telefonov množicam, medtem ko bo MeeGo očitno namenjen zahtevnejšim uporabnikom. Symbian torej trdno ostaja. Medtem bo za popolnoma odprti MeeGo moč pisati aplikacije v Qt, kar ni presenetljivo. Intel dodaja, da MeeGo ne bo omejen le na arhitekturo x86.

23 komentarjev

Zgodba o nastanku RV870

ATI Radeon HD 5870

vir: AnandTech
AnandTech - Pri AnandTechu so pripravili kar obsežen članek, dolg prek 8000 besed, ki opisuje zgodbo ATI-jevega najnovejšega in nadvse uspešnega čipa RV870 in z njim povezanih grafičnih kartic s podporo DirectX 11. V članku so opisali celoten postopek, od dvomov v uspešnost majhnih jeder med razvojem RV870 (RV770 se do takrat še ni dokazal), s katerimi so začeli pri serijah HD 3000 in HD 4000, posledične odločitve za večje jedro, ker so želeli biti na varnem pri zmogljivostih, do obilice izkušenj, ki so jih pri AMD-ju nabrali s splavitvijo Radeona HD 4770, prve grafične kartice z jedrom, izdelanim v 40 nm-proizvodnem procesu. nVidia je npr. za prve 40 nm čipe uporabila mnogo manjši jedri, posledično pa so zamude Fermija povezane tudi s težavami v...

17 komentarjev