»

:(

Jaz - Verjetno je že precej očitno, da danes "presenečenja" ne bo... Sedaj bi rad rekel, da bo jutri, pa ne morem, ker je odvisno od Primoža. Kot bi rekel dotični osebek: bo, ko bo. Zdaj mi je žal, da sem sploh kaj rekel. Damn.

5 komentarjev

Iwilll napovedal i815EP ploščo

X-Bit Labs - Temelni kamen (oz. čip) te plošče bo, kot ste najbrž že ugotovili, čipovje i815EP, kar pomeni uradno podporo 133 Mhz FSB - ju in ATA - 100, na plošči pa bo še šest PCI - jev, trije DIMM sloti, AGP in CNR, na njej pa bo še integriran C-media CMI8378 4.1 zvok. Upajmo, da bo zvok za kaj. Kar se pa navijaških zmožnosti te plošče tiče, bo imela možnost nastavljanja FSB - ja (normalno) in pa nastavljivo VIO/core voltažo.

1 komentar

Palmi

Hardware Central - Luštne majhne stvarce, poznane kot dlančniki, so vedno bolj popularne, med njimi pa so še posebej prepoznavni Palm Pilot - i podjetja Palm. Vsekakor znajo to biti zelo uporabne zadevce, tukaj pa si lahko ogledate test dveh Palmov, modela Palm IIIC in modela Palm Vx. In še nekaj je zanimivega pri teh Palmih - da se jih navijat. Hitrosti sicer niso tako dihjemajoče, kot pri PC - jih in tudi baterije se pri navitem Palm - u hitreje praznijo, a vseeno... navijat je lepo....

3 komentarji

Test ABIT VP6 @ 2CPU

2CPU - Na 2CPU si lahko preberete njihov test ABIT VP6 matične plošče. Platko so si ogledali z malo bolj "profesionalnega" vidika, saj so navsezadnje stran, ki se ukvarja predvsem z dvoprocesorskimi sistemi. Kot je bilo za pričakovati, so nad platko bolj ali manj navdušeni, in končna ocena je temu primerno visoka.

ABIT VP6 sem si že pred nekaj časa ogledal tudi jaz, toda še vedno sem o njej deljenega mnenja. Namreč že od začetka nič ni bilo tako kot bi moralo biti in po kar nekaj dneh (tednih?) in zamenjavi skoraj vseh kritičnih komponent sem prišel do zaključka, da sem nesrečno dobil defektno plato. Zato boste na Slo-Techov test VP6ke morali počakati še nekaj časa, saj bom probal celoten test ponoviti od začetka z drugo ploščo.

1 komentar

Insane Hardwarova polomija

VIA Hardware - Insane Hardware si je v neskončni želji za svežimi in ekskluzivnimi novicami privoščil še eno polomijo (prva je bila v zvezi z Duroni brez nogic). Včerajšnje slike namreč niso slike Tualatin procesorja, ki bo nasledil Coppermine, temveč slike novega FC-PGA2 cD0 Coppermine procesorja, ki ga bo Intel kmalu izdal pri hitrosti 1GHz. Torej v bistvu gre le za novo pakiranje. Prav tako vas moram razžalostiti, saj je kar nekaj specifikacij, ki sem joh včeraj posredoval neresničnih. Tualatin bo tako deloval pri 133MHz zunanje frekvence, imel bo 256KB L2 predpomnilnika, Almador čipovje pa ne bo takoj podpiralo DDR pomnilnika. V bistvu ste prave specifikacije vedeli že dolgo, saj smo jih na Slo-Techu posredovali že kar nekaj krat, toda stvari se dandanes spreminjajo tako hitro, da sploh nisem posumil, da bi lahko bilo kaj narobe. Da so zgornje trditve resnične, lahko preverite tudi v samem Intelovem datasheetu za procesor. "Krivec" za razkrinkanje Insane Hardwarea je VIA Hardware....

1 komentar

Poraba trenutnih mobilnih procesorjev

Heise - Na Heise si lahko preberete zanimivo primerjavo porabe trenutnih mobilnih procesorjev. Seveda je vključen tudi AMDjev novinec, Duron:
  • 700MHz Duron ima maksimalno porabo 24W pri 1.4V, 600MHz različica pa 20W
  • K6-2+ 550MHz porabi največ 14W, s PowerNow! tehnologijo pa se poraba zmanjša na vsega 2.5W (in frekvenca procesorja na 200MHz)
  • Mobilni P3 650MHz pri 1.6V porabi 14W, z Intelovo SpeedStep tehnologijo pa 8W (pri 500MHz in 1.35V)
Precej jasno je, da bo AMD moral še precej izboljšati Mobilnega Durona predvsem glede ogromne porabe procesorja, saj nikomur ni v interesu delo s prenosnikom, ki je lahko prižgan kvečjemu pol ure...

0 komentarjev

Intel kupil Xircoma

Electic Tech - Intel in Xircom sta danes objavila sklenitev sporazuma, po katerem je Intel odkupil celotno podjetje za $25 po delnici, kar znese okoli $748 milijonov. S tem je Intel precej okrepil svoj položaj na mobilnem trgu, saj je Xircom bil eden izmed vodilnih proizvajalcev kartic, ki se uporabljajo za povezavo mobilnih računalnikov in velikih mrež ali interneta. Prevzem bo opravljen do konca tega četrtletja, Xircom pa bo postal del Intelove Network Communications skupine.

0 komentarjev

Računalniški zvočniki

vir: AVault
AVault - V zadnjem letu ali dveh smo videli precejšenj razvoj računalniških zvočnikov. Tako sedaj skoraj vsakdo poseduje kakšen spodoben surround sistem, medtem ko smo se pred leti hvalili s "300W" SuperPower tajvanskimi zvočniki. No, če ste na področju zvočnih užitkov še vedno bolj začetnik, vam bo v veliko pomoč ta Avaultov članek. V njem so obravnavali skoraj vse mogoče zvočniške kombinacije, od 2.0 do 6.3. Poleg tega so pojasnili tudi kaj pomenijo razni standardi za prostorski zvok in podobno. Res priporočljivop branje!

0 komentarjev

Globinska analiza NV20

Digit Life - Novi članek na Digit-Lifu bo pogodu predvsem tistim, ki ste že precej globoko v računalniških vodah in vam razne kratice ne predstavljajo nerešljivih ugank. Z drugimi besedami, stvar je napisana preveč podrobno in tehnično za povprečnega računalničarja, medtem ko bodo entuziasti uživali v branju. Gre za razpravo o napovedanih lastnostih prihajajočega NV20 čipa, ki nas čaka že v bližnji prihodnosti. Razložene so vse prednosti novih tehnologij, ter povečini tudi sam način delovanja čipa. Tukaj!

1 komentar

ALi in Tridnet za zmago na integriranem tržišču

X-Bit Labs - ALi in Trident sta danes najavil izzid novih veznih čipovij za prenosnike, CyberAllading in CyberMAGiK. Gre za prva integrirana DDR čipovja namenjena prenosnikom. Čipovji sta kombinacija druge generacije ALijevih DDR NorthBridgov in Tridentove Blade XP grafike. Blade XP seveda ni nikakršen GeForce2 Ultra, toda gre za dokaj spodoben grafični čip z nekaj zanimivimi sposobnostmi, kot je recimo Dual-Pixel renderiranje ter polna hardverska podpora za DirectX 7. Prvi primerki omenjenih čipovij (CyberAllading za Intel in CyberMAGiK za AMD procesorje) se bodo pojavili že februarja, masovna proizvodnja pa se bo začela nekje v drugem četrtletju.

0 komentarjev

Sneeeeeeeeeeeeeži!

Jaz - Hehe, morate priznati da je s snegom vse drgače. Nekako še res dobiš tisti posebni praznični občutek, čeprav je že vse mimo. Po pravici povedano sem mislil, da sneg sploh ne pogrešam, toda občutek ob pogledu skozi okno danes zjutraj me je zelo presenetil. I love sneg!

Aja, ker sem ravno tako dobre volje vam izdam, da vas danes proti večeru čaka eno lepo presenečenje. Če se bo Primož zmigal, seveda.

10 komentarjev