»

V ZDA bodo zveznim uslužbencem prepovedali TikTok

Slo-Tech - V ZDA se čedalje glasneje govori o prepovedi družbenega omrežja TikTok, ker so oblasti sumničave do kitajskih avtorjev in upravljavcev. Za zdaj ga bodo najverjetneje prepovedali na vseh mobilnih telefonih v lasti zveznih oblasti, saj je tak zakon v zgornjem domu že dobil zadostno podporo.

Zamisel ni nova, saj je TikTok želel prepovedati že prejšnji predsednik. Kasneje je ameriški del TikToka prešel pod ameriško podjetje, Oracle pa je podjetje skoraj kupil, a je posel blokiralo sodišče. Zato ni presenetljivo, da se nadaljujejo poizkusi obrzdati TikTok. Obe največji ameriški stranki namreč podpirata zakon, ki bi prepovedal uporabo TikToka na službenih telefonih, ki jih imajo v uporabi uslužbenci zvezne vlade. Senat je zakon že potrdil, prihodnji teden pa ga mora potrditi še predstavniški dom. To se mora zgoditi, preden se konča trenutno obdobje, sicer bo romal v koš. Podoben zakon so predlagali že leta 2020, lani pa so ga oživili.

Že sedaj je TikTok prepovedan v posameznih delih...

17 komentarjev

Elon Musk blokiral profil, ki je objavljal lokacijo njegovega letala

Slo-Tech - Elon Musk se vse od prevzema Twittera razglaša za absolutista svobode govora, kar v njegovem besednjaku pomeni, da bo dovoljeno vse, kar ni zakonsko prepovedano. A precej manj navdušen nad neomejenim izražanjem postane, ko to zadeva njega. Odločil se je, da blokira račun, ki je objavljal javno dostopne podatke o potovanju Muskovega zasebnega letala. Prav tako je blokiral osebni račun upravljavca kanala Jacka Sweeneyja.

Hkrati je spremenil tudi pravila na Twitterju, ki zdaj nenadoma prepovedujejo deljenje lokacije v živo v skoraj vseh primerih. Musk je ob tem dejal, da bo proti Sweeneyju sprožil pravne postopke. Sodu je izbil dno incident, ko naj bi neznanec zasledoval Muskov avto, v katerem je bil Muskov sin. Zato se je odločil, da bo prepovedal deljenje lokacije kogarkoli v realnem času, ker da to predstavlja varnostno tveganje.

Sweeney je na Twitterju upravljal več deset računov, ki so bili vsi po vrsti blokirani. Z njimi je objavljal informacije o gibanju drugih letal, denimo...

157 komentarjev

Vabilo na muzejski zaključek leta z najbolj znanim spletnim arhivarjem

jason scott

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

Računalniški muzej v Ljubljani vabi na letošnji poslednji pogovorni večer ob “ognju” in enkratno življenjsko priložnost, da osebno spoznate enega največjih provokatorjev Way-Back-Mašine, krotilca BBS-ov in avtoritete za interaktivno fikcijo, se napolnite z osupljivimi idejami, veličastnimi vpogledi in čisto 100% geekostjo, da boste leto 2023 dočakali v polni pripravljenosti!

22. decembra 2022 ob 18h, na zadnji predpraznični četrtek bo z nami en in edini: Jason Scott Sadofsky, ameriški arhivist, tehnološki zgodovinar, filmar, performer in igralec. Scotta poznajo pod psevdonimi Sketch, SketchCow, The Slipped Disk, in textfiles. Oklicali so ga za “obraz sveta digitalnega arhiviranja”

Je stvaritelj, lastnik in vzdrževalec textfiles.com, spletnega mesta, ki arhivira datoteke predhodnikov interneta, zgodovinskih BBS-ov (bulletin board systems). Je avtor dokumentarnega filma o BBSih, BBS: The Documentary (2005), in dokumentarnega filma o interaktivni fikciji, GET LAMP (2010).

Bil je...

4 komentarji