»

Zanimiv hladilnik

3D Rage - Na 3D Rage so testirali en res zelo zanimiv hladilnik, s čudnim imenom OCW Ofrio. Gre za nekakšno kopijo Alphe PEP66, torej hladilnik, namenjen pritrditvi na Socket konverterje. Zadeva izgleda precej impresivno z ogromnim Delta ventilatorjev, tankimi hladilnimi rebri in bakreno podlago, pa tudi iskaže se kot precej dobr rešitev. Test si lahko ogledate tukaj, če pa upate na kaj takega v Sloveniji, pa vas moram razočarati. Gre za še eno eksotično igračo, ki je ne bomo nikoli ugledali [:(].

vir: 3D Rage

vir: 3D Rage

4 komentarji

Izdelava zagonskih CDjev

HardOCP - Vsi vemo, da je čas zagonskih disket davno minil, saj so v modi zagonski CDji. Zadeva je precej bolj praktična in hitra, pa tudi skrb o tem, da vam bo disketa nehala delovati ravno takrat, ko jo boste najbolj potrebovali, odpade. Na tej strani si lahko celo ogledate, kako si sami izdelate zagonski CD. Postopek ni ravno 5 minutno opravilo, toda povprečen računalničar resnično ne bi smel imeti problemov z njim. Če se sedaj sprašujete kaj za vraga bi spremenili v zagonski CD, samo pomislite na kakšno Ghostovo kopijo sistema. Slin!

1 komentar

3DFX in HSR

AnandTech - Pred par dnevi je računalniško sceno precej razburkala novica o 3DFXovih HSR gonilnikih za Voodoo4/5, in Nvidia je instantno izginila iz centra zanimanja. Kako da ne, saj HSR ponuja neslutene pospeške (sicer samo v Q3A in igrah s tem pogonom, toda koga zanimajo podrobnosti [>:D]) in iz prej nezanimive kartice dela zelo dober nakup. Toda, ali je res tako? In kaj za vraga se sploh skriva za to čudno okrajšavo? No, na ta vprašanja vam odgovarjajo fantje z AnandTecha v novem članku na to temo. Članek si vsekakor oglejte, saj je zares kvaliteten. Tehnologija in ozadje je razložena zelo dobro, pa tudi praktični pogled ne manjka. Odlično!

0 komentarjev

Intelovi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Kot veste, se je pred nekaj dnevi pojavila novica o Intelovih načrtih, da v roku 5ih let predstavijo 10GHz procesorje, ki bodo delovali pri napetosti, manjši od 1V. Čeprav se zadeva sliši neverjetno, se izplača pogledati dosedanji razvoj. Lepo je vidno, da je Intel vsaki dve leti zamenjal tehnologijo izdelave, kar v bistvu pomeni, da bodo s takim tempom načrtetudi uresničili. Seveda je sedaj nemogoče napovedovati prihodnosti, toda brez skrbi... čas mineva še prehitro in preden se bomo zavedali, bomo overclockali 10GHz procesorje!

Leto 1993 1995 1997 1999 2001 2003 2005
Tehnologija P852 P854 P856 P858 P60 P1262 P1264
Mikroni 0.50 0.35 0.25 0.18 0.13 0.10 0.07

1 komentar

Tudi Duroni prehitevajo

JC News - Očitno Intel s Celeroni ni edini, ki prehiteva uradne datume izzida, saj JC News poroča, da so se na Pricewatchu pojavili prvi primerki 850MHz Duronov. Ti procesorji naj bi se pojavili komaj v prvem četrtletju 2001, oziroma nekje konec januarja. Kaj naj rečem... vojna med izdelovalci procesorjev po eni strani koristi uporabnikom (poglejte le zadnja znižanja cen AMDjevih procesorjev... 1.2GHz TBirdi stanejo okoli 250$!), po drugi strani pa je tempo izdaje procesorjev res silovit in novi računalnik, za katerega ste pljunili mastne denarce je že čez par mesecev zastarel [:\\]...

3 komentarji

100MHz Celeroni že naprodaj!

X-Bit Labs - Pojavile so se nekatere informacije, da so novi 800MHz Celeroni s 100MHz zunanjo frekvenco že naprodaj. Enkrat za spremembo svoje glave niso najprej pomolili na Japonskem, temveč v ZDA. Tam so naprodaj za okoli 200$. Ta procesor naj bi se sprva pojavil komaj 28. januarja, toda Intel je seveda moral pohiteti. Zaenkrat še ni znano, kdaj se bo začela masovna prodaja.

2 komentarja

Nova SiSova DDR čipovja

X-Bit Labs - Tajvanski proizvajalec veznih čipovij SiS je najavil dve novi DDR čipovji, SiS 635 in SiS 735. Čipovji sta v bistvu popolnoma identični, edina razlika je v podpori drugih platform: 635ka je namenenja Intelovim procesorjem, 735 pa AMDjčkom. Obe čipovji podpirata 3 DIMM reže (do 1.5GB PC1600/PC2100 DDR SDRAMa), AGP 4x, do 6 PCI naprav, dva ATA100 kanala, USB, AC'97 zvok, AMR/ACR/CNR reže in tako naprej. Na voljo naj bi bili v začetku naslednjega leta.SiS je prav tako najavil novi 2D/3D grafični pospeševalec z vgrajeno T&L enoto. Podpiral bo do 128MB DDR pomnilnika, AGP 4x, Direct3D in OpenGL. Na voljo naj bi bil že ta mesec, vendar pa ga kar odpišite. Kljub obetavnim specifikacijam se nikakor ne more meriti s "pravimi" 3D karticami, saj je namenjen low-end sistemom.

0 komentarjev

Prve "neoriginalne" VSA-100 kartice

X-Bit Labs - 3DFX se je zaradi znanih težav moral odločiti za ponovno prodajo čipov neodvisnim proizvajalcem. Prvo so bili naprodaj Voodoo3 čipi, sedaj pa tudi VSA-100. Tako je PowerColor že najavil in začel prodajati Evilking IV kartico, ki je opremljena s VSA-100 čipom ter 32MB pomnilnika. Za razliko od originalnega 3DFXovega Voodooja4 4500, je na tej kartici tudi TV-Out izhod. Cene naj bi se gibale okoli 130$.Razlog za prodajo starih čipov je verjetno to, da se bo še ta mesec začela proizvodnja in prodaja VSA-200 (ali VSA-101 po novem), aka Daytona čipov. V bistvu gre za VSA-100ke, ki bodo izdelane v 0.18 mikronski tehnologiji, kar pomeni manjšo porabo energije in doseganje višjih delovnih frekvenc (okoli 200MHz). Na žalost pa ne bo napovedovane podpore DDR pomnilniku...

1 komentar