»

Pripravite se na meteorski dež leonidov

Hiter pozdrav Leonida

vir: StarDate
StarDate - Prišel je tisti čas leta, ko z našim majhnim planetom zajadramo skozi pot in s tem ostanke kometa Tempel-Tuttle.

Iz navidezne smeri ozvezdja leva, po katerem nosijo ime, Leonidi švigajo skozi našo atmosfero med 10. in 23. novembrom, vrh bodo letos dosegli 17. in 18. novembra. Zaradi polne Lune, ki bo nastopila 21. novembra, bo meteorski dež najlepše viden po tretji uri zjutraj ko Luna zaide, ob lepem vremenu brez oblakov, lahko pričakujemo do 20 meteorjev na uro.


Pograbite fotoaparate, deke in kakav ter odvlecite vaše prijatelje ali bližnje na primerno opazovalno mesto

8 komentarjev

Mobile design, Google AppEngine, 2. meetup Drupal, Website Flipping, Film'šteka

marčevska filmšteka - to sezono filmšteke potekajo v kinodvorani

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek, 15.11. ob 19h v Kiberpipi v okviru Mobile Monday Slovenija predavajo Tamara Momčilovič, Natan Nikolić in Antony Ribot, ki se bodo teme Mobile design lotili vsak s svojega podočja. Tamara s dizajnom aplikacij, Natan z oblikovanjem prilagodljivega spleta, Antony pa bo predstavil svoje projekte ter proces dela specializirane agencije za mobilni dizajn.

V torek, 16.11. ob 19h bo na

0 komentarjev

Znanstveno potrjeno: branje koristi

Slo-Tech - Evropski znanstveniki s francoskega INSERM-a (Institut National de la Santé et de la Recherche Medicale) so skupaj s kolegi iz Belgije, Brazilije in Portugalske dokazali, v kar smo verjeli že od malih nog - da branje koristi možganom - in rezultate objavili v reviji Science. S funkcionalno magnetno resonanco (fMRI) so študirali možgane 63 posameznikov, ki so bili različne stopnje pismenosti. Izmed njih je bilo 10 nepismenih, 22 se jih je brati naučilo šele v zrelih letih, 31 pa se jih je brati naučilo kot otroci. Zanimalo jih je, kako pismenost vpliva na sposobnosti možganov.

Ugotovili so, da so se možgani pri obeh pismenih skupinah ob predstavitvi zapisanih besed...

16 komentarjev

Novembrska lestvica superračunalnikov

ZDA imajo na najnovejši lestvici 275 superračunalnikov, Kitajska 42, Japonska in Nemčija po 26.

Slo-Tech - Včeraj je bila na internetu objavljena nova lestvica najhitrejših superračunalnikov na svetu, kjer je po pričakovanjih prvo mesto prevzela Kitajska. Na prvem mestu je že predstavljeni kitajski superračunalnik Tianhe-1A, ki je nastanjen v Nacionalnem centru za superračunalnike v Tiandžinu in zmore 2,6 bilijard operacij s plavajočo vejico na sekundo (petaflops). Sledi mu doslej vodilni Jaguar iz Oak Ridge National Laboratoryja v ZDA, ki zmore 1,8 petaflopsa. V prvi deseterici najdemo razen ameriških superračunalnikov dva kitajska (1. in 3.) in po enega iz Japonske (4.), Francije (6.) in Nemčije (9.). Najboljši slovenski rezultat ima...

6 komentarjev

EU financira raziskovanje in razvoj oblačnih sistemov

PC World - Evropska unija namenja 15,7 milijona evrov za raziskovalni projekt, v katerem bodo razvijali nove tehnologije na področju oblačnega računalništva, med drugim mobilnosti podatkov in zagotavljanja varnosti dostopa. Projekt se imenuje Vision Cloud in bo trajal tri leta. Vodila ga bo IBM-ova ekipa iz Haife v Izraelu, sodelovali pa bodo še Siemens, SAP, Nacionalna tehniška univerza iz Aten, Švedski inštitut za računalniške vede, Deutsche Welle, italijanski RAI, norveški Telenor, France Telecom in drugi. Slovenskih predstavnikov ne bo.

Hillel Kolodner iz IBM-a Haifa pojasnjuje, da se bodo ukvarjali z nekaterimi glavnimi težavami, ki spremljajo shranjevanje podatkov v oblaku. Ena izmed njih je...

3 komentarji

Nova anketa

Slo-Tech - Martinovanje je mimo in resnejše pijančevanje s tem končano, seveda do naslednjega izgov.. *khm* praznika..

Povečane količine sumljivih substanc v našem obtoku pa rade pustijo posledice, občutek paranoje? Vas nekdo zasleduje? Imate občutek, da vas nekdo opazuje pod tušem? Bigbrother obstaja? Kdo vam vzbudi strašno paranojo?!


Rezultati stare ankete:
Popijem preveč...
kave21%
(149)
vode18%
(130)
hrčkovega mleka17%
(123)
piva13%
(95)
sokov9%
(65)
gaziranih pijač7%
(52)
čaja5%
(34)
energijskih pijač5%
(33)
vina3%
(23)
Skupaj glasov: 704


Predloge za ankete lahko pošljete na team@slo-tech.com

23 komentarjev