»

Slovenski OpenOffice.org 1.1

Slo-Tech - Nova različica najboljšega odprtega pisarniškega paketa je odslej na voljo tudi v slovenskem jeziku. Priljubljen in brezplačen paket programov OpenOffice.org 1.1 trenutno uporablja že več kot 20 milijonov uporabnikov po svetu.

Najpomembnejše novosti so: izvoz besedilnih datotek v obliko PDF z enim samim klikom, izvoz predstavitev v obliko Macromedia Flash, orodje za snemanje makrov in oblikovanje lastnih ikon in gumbov, Avtopilot za izdelavo predstavitev, grafikonov, okrožnic, poročil, vizitk ... Preberite izjavo za javnost in se odpravite po namestitvene datoteke za Windows in Linux.

17 komentarjev

Mandrake Linux 9.2

Mandrake 9.2 Discovery

PC Linux Online - In začelo se je. Začelo se je obdobje Velikih treh, ki bodo v naslednjih tednih postavili na ogled svojo podobo operacijskega sistema Linux. Prvi so udarili Francozi, ki so članom svojega kluba že ponudili Mandrake Linux 9.2, s katerim praznujejo peto obletnico obstoja podjetja. Nova različica je usmerjena predvsem k izboljšavam obstoječih tehnologij, torej odpravlja napake prejšnje različice in prinaša nove različice programskih paketov. Novost je tudi nov paket Discovery, ki je namenjen začetnikom, in med namestitvijo sistema sam izbere programske pakete za namestitev. Prav tega so si ogledali na Open for Business.

34 komentarjev

nForce 3 ... Go!

X-Bit Labs - nVidia seveda ne more zapostavljati tako pomembnega dela trga kot so matične plošče za prenosnike. Na izid Transmetinega Efficeona so se odzvali s prvo matično ploščo, ki ga bo sprejela v svoj objem - nForce3 Go 120. 120-ka je poenostavljena in izboljšana 150-ka (za Athlon 64) in ima še bolj razvito varčevanje z električno energijo s tem da varira z napetostmi - PowerMizer - in še LongRun, ki ohranja baterijo vedno svežo in polno življenja.

Kljub energijski varčnosti pa bo naphana s številnimi obveznimi elementi: AGP 4x, 10/100Mb/s ethernetom s StreamThru tehnologijo, ATA-33/66/100/133, do šest podprtimi USB 2.0 porti, PCI-jem in seveda 6-kanalno AC'97 zvočno kartico s S/PDIF izhodom. Detajli!

0 komentarjev

Moj računalnik je lahko superračunalnik

Wired News - Kaj bi rekli na to, če bi vam rekel da imate lahko na svoji mizi postavljen superračunalnik, ki bi se uvrstil med 500 najhitrejših računalnikov na svetu za samo 25.000 dolarjev? Mislim, da bi me po hitrem postopku razglasili za bedaka in krivoverca ter me odstavili s položaja administratorja Slo-Techa. Kaj pa če je vse res?

Podjetje ClearSpeed je namreč najavilo izid CS301 - procesor, ki bi deloval vzporedno z obstoječim/obstoječimi in vzporedno s svojimi bratci. Če sem prav razumel bi te zverinice, vsaka naj bi lahko izvedla 25 milijard operacij s plavajočo vejico v sekundi oziroma 25 gigaflopov, cinili kar na PCI kartice in to po štiri na vsako. Če preračunamo bi s šestimi PCI režami lahko dosegli računsko moč 600 gigaflopov, kar je kar ena šestdesetina (1/60) števila operacij na sekundo najmočnejšega računalnika na svetu - japonskega Zemeljskega simulatorja, ki je zapakiran v veliko skladišče in stane 350 milijonov dolarjev, s tem da si sploh nočem predstavljati koliko...

19 komentarjev

Intel z rekordnim dobičkom

The Register - Kot poročajo na The Registerju, je procesorski gigant Intel tudi v letošnjem tretjem četrtletju posloval z dobičkom. Pravzaprav z rekordnim. Prihodki od prodaje so znašali 7,8 milijarde dolarjev, kar je za petino več kot v enakem obdobju lani. Večje letne rasti po letu 1996 Intel še ni doživel. Dobiček je tako za več kot 142 odstotkov presegel lanskega, saj znaša 1,7 milijarde. Sorazmerno so poskočile tudi Intelove delnice, saj je njihova vrednost trenutno 0,25 dolarja oz. za 150 odstotkov več kot lani. Podrobnejši podatki so na voljo v izvirni novici.

1 komentar

Poplava novosti iz Mozilla Foundation

Mozillazine - Danes je velik dan za Mozilla Foundation, nekakšno naslednico AOL-a, ki starševsko bdi nad razvojem Mozille. Izšla je Mozilla 1.5, ki prinaša številne novosti. Končno je na voljo črkovalnik (bil je tudi v 1.4.1), precej sprememb sta doživela Composer in ChatZilla, manjše pa tudi brskanje z zavihki, odjemalec za pošto in spletna orodja.

Poleg Mozille 1.5 sta na voljo tudi novi različici samostojnih programov, na katerih bodo gradile naslednje različice Mozille. Mozilla Firebird 0.7 prinaša prikaz spletne vsebine v stranski vrstici in izboljšano okno z nastavitvami ter omogoča zamenjavo sloga strani v vrstici stanja. Mozilla Thunderbird 0.3 se lahko pohvali z izboljšano podporo prilogam, s pohitritvami, z novimi možnostmi za sporočila na strežniku in še čem.

S tem pa se niz novosti še ne zaključuje. Organizacija Mozilla Foundation je že pri ustanovitvi zatrdila, da se bo razvoj Mozille usmeril k uporabniku, torej bo Mozilla postala uporabniku bolj prijazna. K temu sodijo tudi

16 komentarjev

Transmetin Efficeon

Slashdot - Transmeta, podjetje specializirano v izdelavo procesorjev z nizko porabo, je danes predstavila svetu svoj najnovejši čip, ki so ga poimenovali Efficeon. Zgrajen je v 0,13-mikronski tehnologiji in tiktaka pri frekvenci 1,1 GHz z 1 MB predpomnilnika. Porabi borih 7 W energije, kar je v primerjavi s Pentiumi M (Centrino), ki porabijo okoli 26 W pri 1,5 GHz, skoraj neverjeten dosežek. Seveda ne moremo pričakovati neverjetne računske moči prenosnikov, ki bodo uporabljali ta procesor, vendar pa smo lahko, ker zaenkrat ne zgibamo proteinov na prenosniku, izredno veseli dodatnih ur delovanja, ki nam jih ta tehnologija prinaša.

Glede na to, da je tudi VIA predstavila procesor s podobnimi zmogljivosti, bo Intelov odgovor verjetno zelo zanimiv.

3 komentarji

AOL z "Netscape" storitvijo

Slashdot - Znano je, da je pred časom internet ponudnik AOL, ki je pod okriljem medijske korporacije Time-Warner, kupil podjetje Netscape. Z razpustitvijo podjetja Netscape in ustanovitvijo Mozilla Fundation se je nato končala pot podjetja, ki je dolgo časa ustvarjalo vodilni brskalnik Netscape Communicator.

Sedaj so se bistre glave pri AOL-u domislile, da bi lahko tržno znamko uporabljali še naprej. Tako kanijo pod imenom Netscape ponuditi cenejši internet dostop tistim, ki ne potrebujejo 'naprednih' zmožnosti. Tako bodo dobili samo en elektronski naslov in verjetno ne bodo prisiljeni v uporabo posebnega AOL brskalnika.
Glede na to, da je storitev več kot polovico cenejša ter veliko manj nadležna za uporabnika, lahko z veliko verjetnostjo pričakujemo, da jo bodo z veseljem izkoristili bolj napredni uporabniki, ki so iz takšnega ali drugačnega razloga prisiljeni uporabljati AOL.

0 komentarjev

Prvi taikonavt

Slo-Tech - Kaj lahko se zgodi, da bo torek 14. oktober, v zgodovino zapisan kot dan začetka nove vesoljske tekme.

Po astronavtih in kozmonavtih smo namreč dobili še prvega taikonavta, kakor Kitajci rečejo svojim vesoljskim popotnikom. Ta je danes v orbito poletel z vesoljsko ladjo Shenzhou 5 (božanska ladja). 38 letni Yang Liwei je tako postal prvi Kitajec v vesolju. Tam bo ostal 21 ur in se (upamo srečno) vrnil na Zemljo.

Kitajski načrt pa je še naprej ambiciozen, saj nameravajo do leta 2010 zgraditi lastno vesoljsko postajo, iti na Luno in imeti svoj vesoljski teleskop. Kakakšno vlogo pa igrajo vojaške komponente programa, pa lahko le ugibamo... Več...

17 komentarjev