»

Zombiji najdražji v ZDA in Evropi

Slashdot - Na konferenci Usenix Security Symposium, ki je potekala prejšnji teden v San Franciscu, so raziskovalci z IMDEA Software Instituta in Univerze Berkeley predstavili zelo zanimiv članek, v katerem so podrobno opisali industrijo zombijev. Gre seveda za okužene računalnike, dostop do katerih je mogoče kupiti in jih izrabiti za poganjanje nečednih aplikacij.

Mehanizem se imenuje PPI (pay-per-install). Ponudniki storitev PPI bodisi sami bodisi prek pomočnikov (affiliates) okužijo računalnike s svojo generično zlobno...

5 komentarjev

IAB proti novim vrhnjim domenam

Glasovanje 20. junija 2011 o novem sistemu vrhnjih domen.

TechCrunch - ICANN je junija na vrhunskem srečanju v Singapurju izglasoval spremembo sistema vrhnjih domen, po kateri se bo trenutno število 22 generičnih vrhnjih domen razširilo na nepregledno množico. Prihodnje leto bo namreč mogoče registrirati karkoli kot vrhnjo domeno. Kot je bilo pričakovati, so bila mnenja o novosti deljena (Esther Dyson, prva predsednica ICANN-a, je proti domenam, ker kvarijo in drobijo domenski prostor na internetu brez potrebe), a ker jo je ICANN potrdil s 13 glasovi za in le enim proti ob dveh vzdržanih, se bo verjetno zgodila.

Verjetno pravimo zato, ker je IAB (Internet Advertising Bureau) na ICANN uradno naslovil pritožbo. IAB pravi, da bo sprememba povzročila izjemno visoke stroške oglaševalcem in založnikom (nova vrhnja domena stane 185.000 dolarjev), hkrati pa bo kar klicala k izsiljevanju podjetij za domene, če jih bodo pred...

7 komentarjev

Adobe pokazal Muse

CNet - Adobe v zadnjem času kaže verzije programov, ki bodo izšli konec leta ali v začetku prihodnjega. Po Edgeu, ki je namenjen stavljenju spletnih strani neposredno v formatu HTML5, so pokazali se delujočo verzijo programa Muse, ki pa bo imel v končni verziji drugačno ime. Tudi Muse je namenjen oblikovanju spletnih strani, a na povsem drugačen način.

Muse je zgrajen na platformi AIR in je namenjen grafičnim oblikovalcev, ki se ne želijo poglabljati v HTML-kodo. Omogoča jim dizajn spletne strani na enak način, kot to lahko počnejo v InDesignu ali Illustratorju, medtem ko program kodo piše sam. Adobe pravi, da so se projekta lotili po analizi pripomb dizajnerjev, ki so se pritoževali nad potrebo po...

5 komentarjev

Google je prevzel Motorolo Mobility

TechCrunch - V samem začetku leta, 5. januarja letos, se je nekdaj združeno podjetje Motorola razdelilo na dva dela, na Motorolo Solutions (to skrbi za razvoj in izdelavo radijskih oddajnikov in drugih produktov, namenjenih predvsem profesionalni rabi) ter Motorolo Mobility, v katerem so pristali razvojni inženirji, marketingarji, vodstvo in drug kader, ki je bil odgovoren predvsem za razvoj mobilnih telefonov ter domačih zabavljaških sistemov (set-top-boxev). Zadnjih nekaj let je bil drugi del večinoma v rdečih številkah, a so se predvsem na račun Androida, na katerega so stavili svojo celotno vizijo bolj zmogljivih mobilnih telefonov ter tabličnih naprav, dokopali nazaj na zeleno vejo.

Kot kaže so bila resna razmišljanja o Windows...

60 komentarjev

Firefox 6 na voljo

Mozillo vse bolj skrbi hitra rast rabe konkurenčnega Google Chrome. Vprašanje je, ali je bombardiranje z različicami in konstantno spreminjanje menijev pravi odgovor.

vir: Heise
Heise - Dobrih sedem let po izidu enke (februar 2004), slabih pet po izidu dvojke (oktober 2006), tri po izidu trojke (junij 2008), dve po 3.5 (junij 2009), še ne pet mesecev po 4ki (marec letos) oz. dva meseca po 5ki (junij) in cel dan pred uradnim datumom je sedaj Firefox 6 že na voljo na mozillinih ftp strežnikih, za vse tri platforme in že preveden v večino jezikov [1]. Najbolj opazna novost naj bi bil nekoliko hitrejši zagon, nov sistem za preverjanje kompatibilnosti razširitev (kar bo upočasnilo zagon) ter znova prenovljen vmesnik za brisanje zasebnih podatkov (zdaj imenovan "Data Management Window").

Pod pokrovom je malo več novosti. Za razvijalce bosta verjetno zanimiva kar dva sistema...

148 komentarjev

Amazon čisti zbirko e-knjig

The New York Times - Na Amazonu lahko prek storitve Direct Publishing vsak uporabnik objavi lastno e-knjigo in jo tudi prodaja. Odlična zamisel za pisce svojih knjig, ki nimajo podpore založnikov, a so podjetni uporabniki hitro odkrili možnosti zlorabe. Mnogi so namreč nalagali vsebino, za katero niso imeli avtorskih pravic, ali pa prodajali popolnoma neuporabne knjige brez informacij. Amazon se bo odslej proti temu aktivno boril, piše The New York Times.

Nekateri uporabniki so namreč dobili elektronska sporočila, v katerih jih je Amazonova...

2 komentarja

ACLU sprožil obsežno raziskavo policijske uporabe lokacijskih podatkov mobitelov

Lokalni odbori ACLU so poslali zahtevke v 34 državah; preostale sledijo še kmalu.

vir: ACLU
ACLU - Ameriška organizacija za civilne svoboščin ACLU je minili ponedeljek policijskim organom v 34 zveznih državah poslala obsežen zahtevek za dostop do informacije javnega značaja (primer po FOIA, primer po ZDIJZ), in sicer za to, kdaj, kako in zakaj uporabljajo lokacijske podatke uporabnikov mobilne telefonije za sledenje osumljencev kaznivih dejanj. Gre za eno prvih resnih raziskav pogojev, pod katerimi lahko policija od mobilnega operaterja pride do podatkov, kje se je oziroma se trenutno nahaja določen mobilec. To so izrazito podrobni podatki o gibanju posameznika, vendar ameriška administracija v odsotnosti ustrezne zakonske/sodne regulacije ostaja na stališču, da dostop do njih ne predstavlja posega v zasebnost in zato sodni nalog ni potreben.

Po...

4 komentarji

Anonymous napovedal spletni napad na San Franciso BART

Nova podoba spletne strani kalifornijske prometne policije.

vir: CNet
CNet - Hektivisti iz skupine Anonymous so za minuli vikend napovedali DDOS napad na telefonski in internetni servis prevoznika BART, ki z vlaki pokriva širše območje San Francisca. "Operacija BART", kot ji pravijo, je neposredni odgovor na smrt brezdomca Blaira Hilla, ki sta ga dva Bartova prometna policista ustrelila minili ponedeljek, potem ko naj bi vanju "zalučal steklenico vodke in jima grozil z nožem". Policijska preiskava neljubega dogodka sicer še poteka.

Napad naj bi se začel že sinoči (v nedeljo čez dan po lokalnem času) z bombandiranjem BART-ovih faks in telefonskih naprav z zahtevki. BART se je v odgovor odločil preprosto preventivno izklopiti svoje telefonsko omrežje. Drugi val je zajemal...

85 komentarjev