»

Microsoft bo sodeloval z Linspire

engadget - Navkljub tožbi, s katero je Microsoft fantom iz podjetja Linspire Inc. preprečil prodajanje njihove distribucije Linuxa pod imenom Lindows OS, se odnos med podjetjema očitno izboljšuje. Softverski gigant je namreč nasprotni strani ponudil svojo pomoč pri razvoju.

Linspire naj bi bil distribucija, ki omogoča uporabo okenskih orodij, kar skupaj s splošno naravnanostjo v enostaven uporabniški vmesnik omogoča neboleč prehod na cenejšo alternativo. Microsoft bo k temu v prihodnje pripomogel z izboljšavami medsebojne združljivosti OpenOfficea in Microsoft Officea ter IM programov na obeh platformah, omogočili pa bodo tudi vključitev TrueType pisav (pod uradno licenco) ter kodekov Windows Media 10 v prihodnje izdaje Linspire.

Izvorna novica.

28 komentarjev

Test Pentiumov E2140 in E2160

TechSpot - V naslovu omenjena najcenejša Intelova dvojedrnika trenutne generacije sta že nekaj časa na voljo v trgovinah, med drugim tudi v naši pernati deželici. Glede na izkušnje uporabnikov s foruma sta izdelka zaradi dobrega razmerja med ceno in kakovostjo odlična izbira za tiste s tanjšimi denarnicami, zato je vredno objaviti sveže teste. Mednje gotovo sodi tudi danes objavljeni TechSpot-ov prispevek.

Da razložim malce manj obveščenim - gre za čipa, praktično identična procesorju E4300, le da ima E2160 polovico manj predpomnilnika (1 namesto 2 MB), E2140 pa še malce nižjo frekvenco (1.6 namesto 1.8 GHz). Oba naj bi imela tudi soliden navijalski potencial, zato se brž informirajte, če nameravate v prihodnje kupiti poceni sistem.

Izvorni test.

28 komentarjev

Odvajanje od elektronike

CNET.co.uk - Andrew Lim, pisec na britanskem CNETu, je odvisen od elektronskih naprav. Zase pravi, da jih časti kot božanstva in da mora ob izidu novosti vedno postati njihov lastnik, sicer je njegovo življenje prazno. Prav zaradi naštetega je Andrew odličen testni subjekt poskusa odvajanja od gadgetov.

V osmih dneh se je poba postopoma poskušal znebiti vseh elektronskih naprav, ki so do tedaj predstavljale pomembne člene v verigi njegovega vsakdana, pri čemer se je, kot bi najbrž lahko pričakovali, soočil z mnogimi zanimivimi situacijami. Iz dogodivščine je nastal izviren prispevek z obilico humorja, katerega branje svetujemo.

Izvorni članek.

2 komentarja

Uradna izjava o fotografiji na Vista DVD-ju

Windows Vista Team Blog - Microsoft je javnosti ponudil uradno razlago nedavno odkrite skrivnosti fotografije treh neznanih možicljev, ki je bila po naključju odkrita na originalnem ploščku najnovejših Windowsov. Redmondovci pravijo, da gre za napredno preprečevanje nelegalnega kopiranja. Na fotografiji so namreč člani ekipe, ki je skrbela za izdelavo holografske zaščite medija, poleg njihovih obrazov pa naj bi se drugje na DVD-ju nahajala še nekatera bolj znana likovna dela zgodovinskega pomena (zgolj zaradi razloga, da so sedaj že v javni lasti). Manj kot milimeter velike sličice, katerih ogled ni možen s prostim očesom, je praktično nemogoče verodostojno poneveriti, kar vam je lahko v veliko pomoč pri...

15 komentarjev

Resne težave na Mednarodni vesoljski postaji

vir: MSNBC
MSNBC - Pri MSNBC poročajo, da so na Mednarodni vesoljski postaji doživeli kritično odpoved sistemov. Vseh šest nadzornih računalnikov v ruskem delu postaje je namreč nehalo delovati.

V Nemčiji izdelani računalniki so odpovedali v sredo in več poskusov ponovnega zagona je bilo neuspešnih. Do četrtka zjutraj so vzpostavili nekaj osnovih funkcij, a računalniki so spet odpovedali po vsega sedmih minutah. To je najresnejša odpoved opreme na postaji po letu 2001, ko bi odpoved računalnikov v ameriškem delu postaje skoraj prinesla prezgodnji konec njenega delovanja.

Okvarjeni računalniki ponavadi...

51 komentarjev

Pozdravljeni, sem avto pred vami!

več strani - Raziskovalci na ameriški univerzi UCLA so predstavili mobilno brezžično omrežje, ki bi ga sestavljala in uporabljala osebna in tovorna vozila. Takšno "vozeče" omrežje naj bi omogočilo prenos različnih vsebin med udeleženci v prometu, hkrati pa bi predstavljalo alternativno brezžično omrežje, ki bi bilo praktično tudi v primeru morebitnih naravnih nesreč, ki bi povzročile uničenje standardnih komunikacijskih posrednikov (antene, dostopne točke).

Sistem naj bi uporabljal vgrajeni računalnik v vozilu, GPS, nizkocenovne senzorje, namensko programsko opremo ter obstoječe frekvence za prenos brezžičnih signalov. Vozila naj bi se med seboj ali pa z infrastrukturnimi objekti ob cestah sporazumevala prek protokola za hiter prenos podatkov, doseg signala pa naj bi bil do enega kilometra. Tehnologja za prenos podatkov prek takšnega premičnega omrežja je dokaj zahtevna, saj se mora vsako vozlišče (v tem primeru vozilo) ves čas aktivno prilagajati spremembam, ki so posledica spreminjajoče...

24 komentarjev

EMI velikodušno z neokrnjenimi datotekami

Ars Technica - Pred kakšnim mesecem je EMI v sodelovanju z Appleom najavil začetek prodaje glasbenih datotek brez nadležne DRM zaščite, kar je sprožilo veliko odobravanja. Očitno so v založbi s potezo zadovoljni, saj jo nameravajo razvijati še naprej. Po novem so sklenili pogodbi s še dvema podjetjema - PassAlong Networks in 7digital, ki bosta prav tako prodajali svobodno glasbo. Za razliko od Applea sta se novinca med drugim odločila, da bodo datoteke distribuirane v formatu MP3 s kar 320 kbps.

Izvorna novica.

4 komentarji