»

JPEG ZlobnaKoda

Vnunet - V McAffeejevih laboratorijih so prejeli "demo" prvega virusa, ki okuži slikovne datoteke.

ZlobnaKoda sicer služi kot "tech demo", vendar izpodbija še nedavno miselnost, da se tega ne da storiti. No, virus (ki ga v prosti ponudbi ni moč dobiti) pride kot .exe datoteka, ki okuži slikovje, ki nato okužuje dalje. Žal pa pa bi naslednje verzije prav lahko delovale tudi brez .exe podlage, kar bi pa znalo biti problematično. Še posebej ob dejstvu, da marsikak uporabnik podatkovne datoteke izpušča iz protivirusnega preverjanja. Klik!

16 komentarjev

United Linux in licenciranje

Vnunet - Zadnje čase se je precej govorilo o tem, da naj bi združena distribucija United Linux, h kateri so pristopili SuSE, Caldera, Conectiva in še nekateri, ne omogočala več zastonjske uporabe, pač pa "per-seat" licenciranje.

Najbolj glasen pri tovrstnih pomislekih je bil seveda -- razumljivo -- Red Hat, vendar pa naj bi bila distribucija še vedno prosto dostopna. Upajmo. Klik!

2 komentarja

Ubijte nepotrebne programčke v ozadju

Jaz - Vir marsikatere težave ali počasnega delovanja Windows so nepotrebni programčki, ki se ob zagonu računalnika samodejno poženejo in nato skriti ponavadi ne počnejo nič uporabnega, ampak celo povzročajo nekompatibilnostne težave in upočasnjevanje stroja. Seznam takšnih nebodijihtreba v Win9x dobimo s pritiskom na Ctrl-Alt-Del, v WinNT/2k/XP pa s Task Managerjem, kjer jih lahko ustavimo. Toda katere je varno odstraniti, ne da bi se zgodilo kaj hudega? Črna lista je objavljena na tej strani, pregledno urejena po abecedi. Da se pa seveda tujki ne bi poganjali vsakič ob ponovnem zagonu Oken, jih je potrebno onemogočiti s programoma MSCONFIG ali, za bolj korajžne, s programom REGEDIT, ki sta v Okna že vgrajena.

1 komentar

Walmart na Lindows

Walmart - Zagotovo novica današnjega dne: Walmart, kompleks maloprodajnih trgovin po vsej Ameriki, prodaja računalnike, na katerih je nameščen operacijski sistem Lindows. S to potezo so si zagotovili, da na njihovih predpripravljenčkih teče večina programov, pisana za najbolj razširjeno družino operacijskih sistemov, Microsoft Windows. S tem so se tudi ognili plačilo licenčnine Microsoftu za vsak prodan računalnik, kar le-tem kar precej zniža končno ceno. Vse lepo in prav - ampak jaz takega računalnika ne bi kupil. Težava nastane v potrošniški družbi, saj računalniški neznalec ne ve, kakšna je razlika med Lindows in Windows. Na koncu bo odločala nižja cena računala z nameščenim Lindowsem, ki se bo pa odražala v izjemnem nelagodju ob počasnem delovanju raznoraznih programov, pisanih za Windows. Nelagodno vzdihnem ter grem pisati naslednjo novico...

10 komentarjev

Modifikacija

Slo-Tech - Ta modifikacija je ravno v pravšnji meri neresna, da jo lahko brez slabe vesti uvrstim v sobotne novice [:D]. Na tej strani si lahko pogledate, kako modificirati svoj gumb za vklop računalnika tako, da bo le-ta izgledal kot tisti, ki ga videvamo v ameriških patriotskih filmih, s katerim predsednik detonira atomsko bombo. Vas mika [:D]?

4 komentarji

ZZZ #132

Slo-Tech - Vsakič presenetijo, vam povem [:D]. Tokratna izdaja se posveča nakupu vesoljskega poleta (verjemite, ruska vojska zadevo trži preko interneta), nato govorijo o človeku, katerega življenjski cilj je, da bi se s svojo doma narejeno raketo izstrelil v orbito ter s padalom spustil v ocean, ne manjka pa tudi znanstvena razprava, zakaj je kofein eden največjih dosežkov moderne civilizacije. Klik!

0 komentarjev

nVidia Cg

več strani - Novica včerajšnjega dne, lahko mirno rečemo. nVidia, naš najbolj agresivni razvijalec 3D tehnologij za igričarje, je, vsaj po mojem mnenju, naredil velik korak v pohitritvi razvoja trodimenzionalnih aplikacij. Fora je v tem: nVidia Cg je vmesna plast med razvijalcem programske opreme ter API vmesnikom. Namesto da bi razvijalec pisal kodo direktno v OpenGL 1.3 ter DirectX 8.1 jeziku, bo ta korak zanj naredil kar nVidia Cg sam. Tako se odpirajo zelo velike možnosti za poenostavitev ter pohitritev razvojnih procesov, saj lahko z navadnim vtičem (plug-inom) za Mayo ali 3D Studio, ki izvrže končno sceno v Cg jeziku, imamo le-to sceno prenešeno v zelo kratkem času. Naslednji napredek leži...

5 komentarjev