»

Etienne de la Boetie: Razprava o prostovoljni sužnosti (1549)

Slo-Tech - Pred skoraj pol tisočletja je osemnajstletni francoski študent Etienne de la Boetie napisal krajše besedilo, ki bi mu danes verjetno rekli seminarska ali izpitna naloga. To besedilo je danes za politične filozofe skoraj tako prelomno kot znani Vladar Niccola Machiavellija, saj je mladega Etienna zanimalo nekaj nepojmljivega: zakaj vladarjem (sploh tiranom) priznavamo vladarstvo.

Hotel je razumeti, kako je mogoče, da »toliko ljudi, toliko vasi, toliko mest in toliko narodov« trpi enega samega tirana, ki nima druge moči kot je tista, ki mu jo dajejo podložniki. Prepričan je bil, da se antični filozofi niso motili in ljudje hočemo biti svobodni. A smo se pripravljeni tej svobodi prostovoljno odreči, jo zamenjati za suženjsko poslušnost tiranu ali jo celo vzljubiti.

Odgovor je najprej iskal v človeški naravi, ki se je zaradi strahu pred obstankom pripravljena podrediti sili, vendar ni bil zadovoljen s pojasnilom. Tiran lahko z lastno močjo vlada samo manjši skupini ljudi, od katere...

44 komentarjev

Chris Beard novi vodja Mozille

Mozilla.org - Po fiasku, ki si ga je Mozilla privoščila z imenovanjem Brendana Eicha na mesto izvršnega direktorja in njegovim hitrim odstopom zaradi financiranja kampanje proti istospolnih porokam leta 2008, so pri izdelovalcu Firefoxa poiskali novega vodjo. To funkcijo prevzema Chris Beard, ki je bil doslej tržni direktor in član upravnega odbora. Na položaju bo le vršilec dolžnosti, dokler ne najdejo pravega naslednika.

Beard, ki je diplomiral iz ekonomije in biokemije ter kasneje pridobil MBA, je v Mozilli zaposlen že deset let, pred tem pa je služboval v Hewlett-Packardu in Sunu. To pomeni, da je bil Beard v Mozilli zaposlen že pred izidom Firefoxa 1.0, kar predstavlja dolgo kilometrino. Od začetka je bil zadolžen za vodenje...

14 komentarjev