»

Motor, ki porabi 80% manj energije!

Slashdot - Japonski izumitelj Kohei Minato je razvil nov tip motorja, ki porabi 80% manj energije od običajnih, pri tem pa ohranja enake zmogljivosti. Minatojev motor znotraj rotorja skriva magnete, ki ustvarjajo magnetno polje, to pa prispeva k večjemu vztrajanju pri vrtenju. Poleg varčnosti z energijo se motor lahko pohvali tudi z večjo diskretnostjo, saj je mnogo tišji od konkurence. Minato je na Japonskem že prodal prve primerke svojega izuma in postavlja se že vprašanje, kdaj bo novi tip motorja postal del vašega domačega mlinčka. Klik!

Bi kdo avto na baterije? Tak, zaresen namreč ...

52 komentarjev

Končno sprejemljiva alternativa ogljikovim nanocevkam?

Inštitut Jožef Stefan - Raziskovalna skupina z odseka za kompleksne snovi pod vodstvom prof. dr. Dragana Mihajlovića je pred kratkim poročala o odkritju nove vrste nanostrukturiranih enodimenzionalnih materialov. Enostavna sinteza teh polimerom podobnih struktur, sestavljenih iz skupkov atomov (klastrov), ki so povezani v dolge verige (Molibdenum cluster polymers, v nadaljevanju MCP), premošča mnoge pomanjkljivosti, s katerimi se srečujejo pri izdelavi in pripravi prototipnih ogljikovih nanocevk v komercialne namene. Za slednje je pri MCP-jih poskrbelo podjetje Mo6, ki za tržišče trenutno lahko pripravi več 10g MCP-jev tedensko.

9 komentarjev

Google - novo hekersko orodje?

Crypto-Gram - Heker j0hnny je z nekoliko domiselnosti odkril, kako si pri hekanju pomagati z Googlom. Seveda za to ne gre zasluga samo njemu in Googlu, pač pa tudi Googledorkom. Kot pravi J0hnny, je GoogleDork "neumna ali bedasta oseba, ki jo razkrinka Google". Pa pojdimo k stvari!

J0hnny je pogruntal, da se da z vpisovanjem iskalnih nizov v Google najti marsikateri podatek, ki naj ne bi bil namenjen javnosti. Na primer sporočila o napakah, ki so kar preveč podrobna in razkrijejo različne ranljivosti strežnikov, podatke o spletnih nakupih, luknjičastih strežnikih (kako vam je všeč sporočilo "welcome to the intranet"?), podimenike in datoteke, ki niso namenjene javnosti (kaj pa "Index of c:\Windows") in še mnogo drugega. Celo datoteke, ki vsebujejo gesla (da, prav ste prebrali).

Ja, eni so pa res GoogleDorki...

9 komentarjev

Applovi finančni razultati za prvo četrtletje

jabuk.net - Včeraj pozno zvečer je Apple na tiskovni konferenci predstavil rezultate za prvo četrtletje tega leta. Rezultati so vsekakor pozitivni saj je dobiček znašal 46 milijonov $, prihodki pa kar 1,9 milijard $. Prodali so 749,000 Macintoshev in 807,000 iPodov, kar znaša 909% povečanje v prodaji iPodov v primerjavi s prejšnjim letom. Prihodki so se povečali tako v Ameriki (33%), kot tudi v Evropi (29%), prodaja na Japonskem pa je bila manjša. Zelo so zadovoljni s prodajo iBookov, nekoliko manj pa s prodajo Power Macov G5, katerih prodaja je manjša, saj veliko kupcev čaka na bližajoče se pohitritve. Do konca leta nameravajo odpreti še 10 svojih trgovin, med njimi tudi največjo v Londonu. Za ostale podrobnosti in zvočni posnetek s tiskovne konference si oglejte Applovo stran za vlagatelje.

Kljub dobrim rezultatom jim še vedno ne uspe povečati tržnega deleža, ki znaša okoli 2,3% računalniškega trga. Pri iPodih pa je ta delež precej večji, po njihovih podatkih kar okoli 40%.

18 komentarjev

MySQL tudi v gručah

Monitor - Eden najbolj znanih izdelovalcev odprtokodnih rešitev za zbirke podatkov, švedski MySQL AB, je na svoji uporabniški konferenci v Orlandu napovedal, da bodo njegovi podatkovni strežniki kmalu sposobni tudi delovanja v gručah, s čimer naj bi se zanesljivost povečala na 99,999% na letni ravni. To naj bi se zgodilo že v letošnjem tretjem četrtletju, hkrati z izidom 5. različice podatkovne zbirke, ki bo glede na četrto ponujala grafični vmesnik za upravljanje in podporo za hranjene procedure. Proti koncu leta pa lahko pričakujemo, da bodo podporo za gruče priredili tudi podatkovnim strežnikom različic 4.x.

Tako kot ostali MySQLovi izdelki bo tudi MySQL Cluster na voljo pod dvojno licenco. Za odprtokodne projekte bo veljalo dovoljenje GPL, če vam to iz kakršnegakoli razloga ne ustreza, pa se lahko (kajpada ob primernem kupčku zelencev) dogovorite tudi za drugačne pogoje.

Novičko v Monitorju najdete tule, MySQLova novička se nahaja tu, dolpoteg predogledne različice bo najverjetneje...

0 komentarjev

Tehnologija osvobaja

Crypto-Gram - "Arbeit macht frei" (delo osvobaja) je pisalo na vratih koncentracijskih taborišč v nacistični Nemčiji. Podobnega mnenja pa so nekateri danes, ko je govora o tehnologiji. Tehnologija je nezmotljiva, povečuje varnost in nas dela bolj svobodne. Pa je temu res tako?

Kot kaže ne povsem, kar sta imeli priložnost izkusiti dve protivojni aktivistki in sodelavki časopisa War Times, ki je nasprotoval Bushevi politiki do terorizma, Rebecca Gordon in Janet Adams. Ko sta namreč v začetku leta želeli odpotovati z letalom, je letališko osebje poklicalo policijo, ki ju je aretirala. Gospe v 50-tih letih naj bi namreč bili na ti. "no-fly" seznamu, kjer se nahajajo osebe, ki so osumljene terorizma ali vsaj sodelovanja s teroristi.

Problem je v tem, da sta omenjeni gospe ameriški državljanki, brez kriminalne preteklosti in v zrelih letih. Dodaten problem predstavlja dejstvo, da ameriška vlada ne želi razkriti seznama oseb, ki so na tem seznamu, niti ne želi razkriti po kakšnih kriterijih...

10 komentarjev

Kreditne kartice prihodnosti?

Crypto-Gram - Da plačevanje s kreditnimi karticami preko interneta ni povsem varno, se verjetno vsi zavedamo. Tehnologije, kot je SSL, sicer varnost nekoliko povečajo (kljub temu še vedno obstaja možnost man-in-the-middle-napada), vendar pri plačevanju iz raznih cybercaffejev ali knjižnic nikoli ne moremo vedeti, če ni morda kdo na računalnik namestil programa, ki snema pritisnjene tipke (keylogger).

A morda se bo to v prihodnosti spremenilo. Kot poroča Crypto-Gram je namreč podjetje BeepCard razvilo posebno kartico z vgrajenim čipom, zvočnikom in mikrofonom. Kartica je v velikosti običajne kreditne kartice, novost pa je to, da ne potrebuje posebnega čitalca. Ko želimo kartico uporabiti, najprej v mikrofon povemo geslo, nato pa se ob pritisku na poseben gumb generira 128-bitni niz znakov, ki ga zvočnik zapiska. Stvar deluje podobno kot kartice SecureID, kar pomeni, da je ta 128-bitni niz znakov za odobritev vsake transakcije drugačen, torej se ob naslednji transakciji ne ponovi. To pomeni, da...

8 komentarjev

LindowsOS odslej Linspire

PC Linux Online - Po pritiskih Microsofta in preimenovanju v najbolj spornih državah pred nekaj meseci, se je podjetje Lindows, Inc. odločilo povsod po svetu preimenovati svoj operacijski sistem LindowsOS v Linspire. Tudi spletna stan www.lindows.com je že preusmerjena na novo -- www.linspire.com. V krajšem obdobju po zamenjavi imena bo na voljo tudi brezplačna izdaja distribucij Linspire. Preberite navodila!

3 komentarji

Vodoodporni prenosniki ali čarovniški trik?

Slashdot - V torek so na jutranjem programu ameriškega kanala abc prikazali novo čarovnijo s prenosnikom. Predstavnik podjetja Tyco Fire & Security je pred kamero pokazal sveže izumljeno tekočino, ki se v mnogočem obnaša kakor voda, z eno pomembno razliko: predmetov ne zmoči.

Na predstavitvi so tako v demonstracijski akvarij, napolnjen s tekočino poimenovano Sapphire, potopili delujoč notesnik, ki je nemoteno preračunaval ničle in enice, knjigo, ki je po potopu še vedno ostala popolnoma berljiva in prižgan televizor, ki ga vidite na sliki. Z novo snovjo želijo pritegniti predvsem muzeje in knjižnice, ki bi si lahko pomagali pri gašenju, vendar se pojavljajo vprašanja vpliva te spojine na človeka. Že pred Sapphirom oz. Novec-om...

18 komentarjev

Nove razpoke v Linuxu

Debian - Medtem ko se mi prevaja novo jedro za moj mali spletni strežniček, se mi zdi prav, da še vas opozorim na kopico napak v jedru Linux, ki imajo lahko usodne posledice za zdravje sistema. Gre za 5 različnih pomanjkljivosti v jedru, ki potencialno omogočijo napadalcu, da dobi skrbniški dostop do vašega sistema. Nova različica, ki te napake odpravlja, je seveda že na voljo.

Zjutraj Okna, zvečer Linux. Me je kar strah, kaj bo prinesel jutrišnji dan.

23 komentarjev