»

Intel bo v Evropo vložil 80 milijard evrov

vir: Intel
Intel - Intel je sporočil, da bo v Nemčiji zgradil novi tovarni za proizvodnjo čipov. Dobrih 17 milijard evrov vredna investicija bo stala v Magdeburgu in predstavlja le del večjega investicijskega paketa v Evropi. V Franciji bodo gradili razvojno-raziskovalno središče, posamezne obrate pa bodo postavili ali obnovili tudi v Italiji, Španiji, na Irskem in Poljskem. Z investicijami želi Intel zmanjšati odvisnost od azijskih držav, kjer se proizvaja več kot 80 odstotkov čipov.

Tovarni bodo v Nemčiji začeli graditi prihodnje leto, končana pa naj bi bila do leta 2027. Služila bo tako proizvodnji za Intel kakor tudi Intel Foundry Services, ki storitve nudi drugim podjetjem. Na Irskem bodo razširili obstoječo tovarno v Leixlipu, v kar bodo vložili 11 milijard evrov. V Franciji želijo v kraju Plateau de Saclay postaviti raziskovalni center s 1000 zaposlenimi, v španski Barceloni pa nov superračunalnik. V Gdansku na Poljskem Intel že ima raziskovalni center, ki pa ga bo razširil. Odzivi na...

12 komentarjev

Zaradi pomanjkanja čipov jih bo v avtomobilih pač manj

vir: BBC
Slo-Tech - Ker na trgu avtomobilov še vedno vlada pomanjkanje čipov, zaradi česar so lani posamezni proizvajalci začasno ustavljali proizvodnjo v svojih tovarnah, imajo novi avtomobili čipov, s tem pa tudi funkcij, preprosto manj. Ford je na primer sporočil, da njegovi mestni terenci Explorer ne bodo imeli čipov, ki bi omogočali nadzor klimatske naprave z zadnje klopi in gretja zadnjih sedežev. Manjkajoče čipe bodo kupcem avtomobilov vgradili čez leto dni, kdor pa se jim bo pripravljen odpovedati, bo dobil popust. Ford Explorer je zgolj eden izmed modelov, ki so zaradi pomanjkanja čipov okrnjeni. Model F-150 na primer nima več funkcije za nadzor funkcije start-stop, ki motor ob ustavitvi vozila ugasne. Proizvodnjo so skrčili tudi pri nekaterih drugih modelih.

Podobne težave imajo tudi drugi proizvajalci. BMW je lani iz nekaterih vozil (serije 3, 4 ter Z4, X5, X6 in X7) odstranil zaslone na dotik na razvedrilnem sistemu. Tudi funkcija Parking Assistant, ki bi si morala zapomniti, kako smo...

89 komentarjev

Ukrajina v vojni uporablja Clearview AI

vir: Pixabay

vir: TechCrunch
Reuters - Ukrajinsko obrambno ministrstvo je v soboto začelo uporabljati programsko opremo Clearview AI za prepoznavanje obrazov in avtomatično identifikacijo ljudi, je za Reuters potrdil izvršni direktor podjetja. S programom želijo odkrivati ruske vohune, se boriti proti dezinformacijam in identificirati umrle. S programom na primer preverjajo mimoidoče na kontrolnih točkah. Dostop do Clearview AI je Ukrajina dobila brezplačno, so še povedali v podjetju.

Clearview je podjetje, ki ima za svojo aplikacijo megalomanski cilj. Sposobni želijo biti prepoznati vsakega človeka, česar so se lotili z ustvarjanjem ogromne baze podatkov. V bazi imajo že več kot 10 milijard posnetkov ljudi, kar omogoča prepoznavanje večine ljudi iz razvitega sveta. Zaradi tega proti podjetju tečejo številni sodni postopki, tako v ZDA kakor v Evropi. Francija je na primer že jasno povedala, da je uporaba Clearview AI nezakonita. Tudi nezakonita uporaba v Evropi ni nič nenavadnega.

Sedaj pa je jasno, da je aplikacija...

23 komentarjev

Ponujamo zaposlitev: MID QA INŽENIR @ Margento R&D d.o.o.

Margento je globalni, inovativen ponudnik IT, specializiran za zagotavljanje transakcijskih rešitev, ki povezujejo stranke, finančne institucije, ponudnike storitev, telekomunikacijske družbe, trgovce in podjetja po vsem svetu na priročen, donosen, varen in trajnosten način. V podjetju je zaposlenih več kot 65 ljudi, od tega velika večina IT inženirjev. Delujemo v Mariboru in Ljubljani.

Margento R&D družina je mlada ekipa, delamo v slovenskem in mednarodnem okolju, nudimo možnost dela od doma, sodelovanje pri zanimivih in inovativnih projektih, s team buildingi in drugimi skupinskimi aktivnostmi skrbimo za dobro vzdušje v podjetju in pozitivno delovno okolje. Zaposlenim nudimo in jih podpiramo pri strokovnem izobraževanju in usposabljanju.

Pridružili se boste raznoliki, inovativni in ustvarjalni ekipi, ki verjame v visoke standarde kakovosti dela, ponujamo delo v stalno rastočem podjetju s številnimi možnostmi kariernega napredovanja.

Preberi več »