»

Pentagon bo vnovič odločal o dodelitvi projekta Jedi

vir: Flickr

Slo-Tech - Obrambno ministrstvo ZDA bo vnovič pretehtalo odločitev, po kateri je deset milijard ameriških dolarjev vreden projekt selitve ameriške vojske v oblak lani dobil Microsoft. Sodišče je za ponovno odločanje Pentagonu dodelilo 120 dni časa. Tam so se za vnovičen razmislek o svoji odločitvi odločili potem, ko se je nanjo pritožil Amazon, sodišče pa je pred dnevi nakazalo, da bo po vsej verjetnosti uspel s pritožbo.

Pri Amazonu so za pritožbeni postopek pripravili lastno analizo evaluacijskega procesa ministrstva, pri čemer so menda v šestih od skupaj osmih točk dokazali napake odločevalcev, njihovo pristranskost in nekaj pomanjkljivosti v Microsoftovi ponudbi.

Amazon je, kot je znano, zaradi dodelitve sanjskega posla Microsoftu sprožil sodni postopek, v katerem zatrjuje, da so bile njihove rešitve v tehnološkem smislu boljše od Microsoftovih, predvsem pa da je bila končna odločitev motivirana. Predsednik Donald Trump je namreč že večkrat javno izrazil svoje sovraštvo do Jeffa...

10 komentarjev

Druga faza misije ExoMars preložena za dve leti

vir: ESA
ESA - Ker je pandemija koronavirusa otežila mednarodno sodelovanje, sta agenciji ESA in Roscosmos sklenili, da ne moreta pravočasno izvesti vseh testov, potrebnih za varno letošnje lansiranje druge etape svoje ekspedicije na Rdeči planet ExoMars, in vse skupaj zamikata za dve leti, z izstrelitvijo v letu 2022.

Evropska in ruska vesoljska agencija že dobro desetletje tesno sodelujeta na ambicioznem projektu raziskovanja Rdečega planeta ExoMars, ki obsega dve glavni etapi. Prvo že lahko spremljamo; lansirali so jo pred štirimi leti in vsebuje satelitsko sondo Trace Gas Orbiter ter pristajalnik Schiaparelli. Oziroma - pri pristajalniku je potrebno uporabiti preteklik, ker se je ob pristanku neslavno raztreščil. Zato so v nadaljevanju vsi prisotni še toliko bolj pazljivi. Druga faza ExoMarsa bo namreč poleg ruskega pristajalnika Kazačok nosila tudi prvi evropski marsovski rover, poimenovan po kemičarki Rosalind Franklin. Namen misije je med drugim iskanje življenja na Rdečem planetu, pri...

4 komentarji