»

Varnost v sistemih Windows

SecurityFocus Online - Če vas je v lanski ali letošnji zimi obiskal kakšen računalniški virus, ste se gotovo spraševali, kako vaš sistem kar se da dobro zaščititi. Kljub dejstvu, da vam hekerji verjetno ne bodo storili kaj hudega, pa vam bodo zato veliko raje škodovali razni krekerji, virusi in otroci z rastočim egom.

Da do tega ne bi prišlo, se je Scott Granneman iz SecurityFocus odločil, da bo poskusil svoje izkušnje v učiteljevanju prenesti tudi v računalništvo in navadnim uporabnikom s pomočjo preprostega kviza pokazati, kako naj poskrbijo za varnost svojega računalnika. Če ste tudi sami v dvomih, ali ste ustrezno zaščiteni, pa le kliknite sem.

27 komentarjev

Linux na Macih

Slo-Tech - Če Linux najde svoj dom na namizju, je to ponavadi sistem tipa x86. Vendar ga lahko enakovredno uporabljamo tudi na mnogih drugih procesorskih arhitekturah in ena izmed takih je tudi PowerPC. Morda se vam zdi nenavadno, da bi Linux namestili na Applov računalnik, ki uporablja vedno bolj opevani MacOS X, vendar ima lahko to kljub vsemu nekatere prednosti. Vsaj tako je prepričan David Mertz iz podjetja Gnosis Software, Inc., ki je na IBM-ovih straneh developerWorks, posvečenih Linuxu, objavil zanimiv članek z argumenti za namestitev Linuxa na Applove računalnike.

0 komentarjev

IBM pripravlja MS Office za Linux

PC Linux Online - IBM že leta slovi kot eden največjih zagovornikov Linuxa. Nedavno je prvi mož Velikega Modrega svojim podrejenim celo naročil, da začnejo uvajati Linux na prav vsa namizja v podjetju s skoraj 320 000 zaposlenimi. Poteza je pozitivna za uvajanje Linuxa na namizja na sploh, saj bo IBM na lastni koži spoznaval, kje je največ težav, oz. kaj Linuxu manjka, da bi se na namizjih uveljavil tako uspešno, kot pri strežnikih.

Prve posledice naj bi občutili zelo kmalu. IBM je namreč sporočil, da lahko v drugi polovici leta pričakujemo odjemalca za Lotus Notes, bistveno bolj pa je presenetila novica, da nameravajo na Linux prenesti Microsoftovo pisarniško zbirko Office. Očitno je ta tudi pri njih zelo priljubljena in jim niti OpenOffice.org niti StarOffice ne zadostuje za vsako opravilo.

Po besedah Stefana Petterssona, tehničnega direktorja Lotusovega oddelka na švedskem, IBM sodeluje z Microsoftom, ki naj bi že izdal nekaj delov kode zbirke Office. Zanimivo pa je, da v Redmondu očitke...

16 komentarjev

Europa in življenje

New Scientist - Vsi smo gledali animacije robotskih sond, ki pod ledom Oceana Europe iščejo življenje. Z nuklearnim reaktorjem so se prebile skozi nekaj kilometrov ledu, potem pa kot podmornice osvetljujejo črno vodo in iščejo kaj ribam podobnega. Podatki, ki jih je poslala sonda Galileo, sedaj kažejo, da je led precej debelejši, kot se je mislilo doslej in da je ocean iz koncetrirane žvepolve kisline, ki mestoma prodira na površje. Ph je kar 0. Se pravi, težko bi bilo to "grozdje" še bolj kislo.

Za Marsom že drugi mrtev "planet", ki se je včasih zdel tako obetaven? Link.

48 komentarjev

Nov Dellov prenosnik s Pentiumom 4 EE

vir: Dell
The Register -

Kot poročajo pri The Registerju, je Dell v petek uradno predstavil svoj nov prenosnik Inspiron XPS, ki ga bo poganjal Pentium 4 3,4 GHz Extreme Edition. Družbo mu dela ATI Mobility Radeon 9700 z 128 MB pomnilnika, 15,4-palčni zaslon, med 512 MB do 2 GB 400 MHz DDR sistemskega pomnilnika, 60 GB disk, ki se vrti s 7200 rpm in DVD+RW pogon.

Grafična kartica je zamenljiva, torej se lahko odločite za zamenjavo za močnejši model, če vam Radeon 9700 ne zadošča. Tudi na mrežnem področju je prenosnik dobro podkovan, saj ponuja gigabitno mrežno kartico in 56...

27 komentarjev

Nvidia objavila poslovne rezultate

The Register - Kot je za čas par tednov po koncu zadnjega kvartala značilno, podjetja objavijo analizo poslovanja. Kako je zadnje tri mesece poslovala Nvidia, so si ogledali na Registru.

Rezultati kažejo, da je bilo letošnje zadnje obdobje, ki je končalo 25. januarja, sicer manj uspešno kot tretja četrtina, na letni ravni pa vseeno zelo primerljivo, saj se vse številke, ki ponazarjajo celoten promet, gibljejo okoli 480 milijonov dolarjev. Kljub temu se je tromesečni prihodek prepolovil, saj namesto 50 znaša samo še 24 milijonov zelencev.

Na letni ravni so številke pokazale, da je celoten promet od lanskega leta upadel za pet odstotkov, medtem ko se je dobiček, ki je lani znašal nekaj več kot 90 milijonov, letos zmanjšal na malo pod 75 milijonov dolarjev. Glede na stalno pritoževanje, kako se podjetjem težko preživeti, številke vseeno niso slabe. Še klik.

11 komentarjev

Kakšen bo novi Xbox?

Slashdot - Z Xboxom se je Microsoft podal na zanj novo avanturo -- osvajanje trga igralnih konzol. Zaenkrat ima precej manjše uspehe, kot denimo pri namiznih računalnikih, saj ga je Sonyjev PlayStation 2 prekosil za faktor 5, Xbox pa podjetju še vedno ne prinaša dobička. Zato se je podjetje najbogatejšega Zemljana odločilo, da izda novo, izboljšano različico svoje igralne konzole. Vsebovala bo 3 64-bitne IBM-ove procesorje in grafično kartico podjetja ATI, ki naj bi bila mnogo hitrejša od prihajajočega R400. Kompatibilnost s prvo različico konzole ni zagotovljena, ker naj bi bila predraga, Xbox Next pa naj bi na trg priromal jeseni 2005, vsekakor pa pred PlayStationom 3, kar naj bi bilo ključnega pomena za Microsoft. Klik!

Na novico nas je opozoril CaqKa.

9 komentarjev