»

Marca 2009 nova serija ATI Radeonov?

Slo-Tech - Po poročanju http://www.hardware-infos.com, nam AMD/ATI naveza pripravlja nova, v 40-nanometrskem proizvodnem procesu zgrajena GPU-ja, pod kodnim imenom poznana kot RV740 in RV790. Prvi inženirski primerki naj bi že bili zgrajeni in operativni, znane naj bi bile tudi nekatere specifikacije.

RV740, naslednik zdajšnjega RV730, naj bi se tako ponašal z 640 stream procesorji in 128-bitnim pomnilniškim vodilom, nekatere izvedenke naj bi bile na voljo celo v kombinaciji z najnovejšim GDDR5 pomnilnikom, medtem ko bi naj trenutni RV790 primerki bili opremljeni z enim gigabajtom 900 MHz GDDR5 pomnilnika, frekvenca čipa je glede na RV770 nespremenjena, povečalo pa naj bi se število stream procesorjev. Grafične kartice zgrajene okrog novih GPU-jev naj bi luč sveta ugledale marca letos.

61 komentarjev

25 najnevarnejših programerskih napak

SANS - Več kot 30 strokovnjakov iz celotnega sveta je sestavilo seznam 25 najnevarnejših napak, ki jih zagrešijo programerji. Napake so bile ocenjene po splošni nevarnosti za razkritje podatkov v informacijskih sistemih in omogočanju računalniškega kriminala. Največje "odkritje" pa je bilo, da se v večini izobraževalnih programov za bodoče računalniške strokovnjake o teh napakah ne uči praktično ničesar, za njihovo prisotnost pa se pri veliko proizvajalcih programske opreme tudi ne testira.

Kako nevarne pa so te napake, pa pokaže že podatek, da sta bili samo dve izmed teh napak v letu 2008 vzrok za najmanj 1,5 milijona vdorov v spletne strani. Ti vdori pa so se izrabili za zlorabo obiskovalecev, ki so zaradi pomankljive zaščite lastnih računalnikov, postali žrtve zlorabe, njihovi računalniki pa zombiji na razpolago kriminalcem.

Kakšne so pa izkušnje z izobraževanejm pri nas? Ali se o kateri izmed teh napak kdo pogovarja v šoli? V kateri šoli? Zakaj da, zakaj ne?

133 komentarjev

Prodaja Blu-rayev zrasla, DVD-ji daleč spredaj

TG Daily - Andy Parsons, predsednik Blu-ray Disc Association, je dejal, da je bilo leto 2008 prelomno za standard Blu-ray, saj da se je prodaja Blu-rayev početverila. Lani so prodali 10,7 milijona predvajalnikov v ZDA, kar je boljše od predvajalnikov DVD, katerih so v prvih treh letih po uvedbi prodali zgolj 5,4 milijona. Levji delež seveda zavzema Sonyjev PlayStation 3, brez katerih bi bila številka konkretno nižja -- 4,7 milijona.

Na področju filmov Blu-ray napreduje, saj so v zadnjem četrtletju preteklega leta prodali 28,6 milijona filmov, kar je štirikrat več kot v enakem obdobju leto poprej. Najbolj priljubljen film je bil Dark Knight. Priznati je treba, da so DVD-ji še vedno bliže kupcem, saj so prodajalci z DVD-ji lani zaslužili 21,6 milijarde dolarjev z Blu-rayi pa zgolj 750 milijonov dolarjev.

42 komentarjev

Qt pod LGPL

Slo-Tech - Finsko podjetje QtSoftware (bolje znano pod Trolltech), ki ga je pred kratkim kupila Nokia, je nepričakovano najavilo, da bo nova različica odprtokodne knjižnice Qt na voljo pod licenco LGPL.

Qt je dobro poznana večplatformna C++ knjižnica, ki je temelj odprtokodnega namizja KDE, KOffice, GoogleEarth, Skype, Adobe Photo album in še mnogo drugih projektov. Za knjižnico obstaja tudi vmesnik za Javo - Jambi, Python, Ruby in vrsto drugih programskih jezikov. Poleg namiznih računalnikov teče tudi na prenosnih napravah z Embedded Linux, Windows CE in mobilnih telefonih.

Do sedaj je bil Qt licenciran pod dvema licencama - GPL, kar omogoča razvoj le odprtokodnih aplikacij licenciranih pod isto licenco - in komercialno, kar omogoča tudi razvoj zaprtih aplikacij. Podjetje se je financiralo izključno s prodajo komercialnih...

54 komentarjev

Sony pričakuje izgubo

X-Bit Labs - Že dolgo časa je minilo, od kar je Sony nazadnje konec leta zabeležil izgubo. Nazadnje se je to zgodilo davnega leta 1995, najverjetneje pa se bo ponovilo letos. Ocene kažejo, da bo Sony fiskalno leto zaključil v kar zajetnih rdečih številkah, saj naj bi mu po neuradnih ocenah zmanjkalo 1,1 milijarde dolarjev. Razloga za tako veliko izgubo sta dve, predvsem apreciacija jena zaradi lanskega sesutja špekulativne prakse carry trade, ki je negativno vplivala na konkurenčnost japonskega izvoza, in tako ali tako nižja prodaja zaradi umirjanja potrošnje. Še sredi lanskega leta je Sony napovedoval dobiček v višini dveh milijard dolarjev, nato pa so pričakovanja z vsakim mesecem nižali. Decembra so tako napovedali prestrukturiranje, v sklopu katerega naj bi odpustili štiri odstotke delovne sile ali 16.000 zaposlenih.

Podjetje pa ne sedi križem rok. X-Bit Labs tako poroča, da bomo aprila ugledali pocenitev PlayStationa 3, s čimer bo poskušal Sony oživiti povpraševanje. Trenutno ta stane 399...

17 komentarjev

Internet niti ni tako nevaren

Slashdot - Če je doslej prevladovalo mnenje, da je internet temačen kraj, kjer na otroke preži stotine nevarnosti, od teh še največ spolnih iztirjencev, postavlja raziskava ameriških tožilcev to trditev na laž. Devetinštirideset ameriških državnih tožilcev je preiskovalo strani za tvorjenje socialnih omrežij (Facebook, MySpace ipd.) in ugotovilo, da internet funkcionira zelo podobno kot vsakdanje življenje. Res je, tudi iztirjenci so prisotni na njem, vendar pa to ni glavna nevarnost, ki bi prežala na otroke. Večina udeležencev je, tako pravijo, dobrih ljudi z dobrimi nameni, najpogostejše težave, ki pestijo mlade, pa so tako kot v resničnosti maltretiranje s strani sovrstnikov. Klik!

4 komentarji