»

Geforce 4

The inquirer - Pisati o čem novem je vedno zanimivo. Torej, na The Inquirer-ju so nekje izbrskali nekaj detajlov o Geforceu 4.
Kodno ime čipa je NV25, končni produkt pa naj bi se imenoval Geforce 4 4600. 4, ker je to četrta generacija, 600 pa pomeni frekvenco pomnilnika - DDR seveda, a vseeno je to hitrih dejanskih 300 MHz. Količina pomnilnika bo dvakrat večja od količine na Geforceih 2 in 3 in bo 128 MB z 128 bitnim vodilom. Naslednje vprašanje je hitrost jedra, ki bo verjetno med 250 in 275 MHz, frekvnco 300 MHz pa bo zaradi kompleksnosti samega čipa težko doseči, a to bomo še videli - nič ne ustavi overclockerjev . Naslednji pomemben podatek je vodilo, ki ne bo več AGP 4x, temveč bo AGP 8x.
Poleg Geforcea 4 4600 bo nVidia izdala tudi verzijo 4400, ki pa bo sparjena s 64 MB DDR pomnilnika na 64 bitnem vodilu.
Toliko o verjetno pregrešno dragih karticah. Še malo o cenejših. Po ugibanjih naj bi čip pod kodnim imenom NV17 na trg prišel kot Geforce 3 MX, a temu po zadnjih besedah ni tako. NV17 se...

7 komentarjev

ATX konektor

GhaznShaz - Čim kdo poskuša kaj novega vgraditi v računalnik, pa to ni ravno namenjeno temu, se pojavi problem, ker ne vemo, kaj pomeni katera žica od ATX konektorja za na matično ploščo. Na tej strani najdete legendo vseh žic, ki vam zna priti v pomoč.

Poleg žic pa so na tej strani opisane še ostale stvari, ki nam pridejo prav.

3 komentarji

Adobeovo programje v kitajščini

The Register - V intervjuju je Bruce Chizen, Adobeov veliki šefe, najavil namero svojega podjetja, da zaradi izjemno visoke stopnje piratstva na Kitajskem podjetje svojih programov ne bo več lokaliziralo. Po njegovih besedah namreč sama lokalizacija stane tričetrt milijona dolarjev, dohodki od prodaje pa dosegajo bore pol milijona zelencev. Med drugim se je pohvalil, da je med zadnjim obiskom Kitajske kupil CD za $3, s kompletnim portfeljem Adobovega programja...

Da pa se odnosi do avtorske lastnine kljub vsemu izboljšujejo, dokazuje tudi Mr. Billov obisk Beijinga, kjer je pozval vlado k resnejšemu pristopu -- saj tudi sama uporablja nemalo nelegalne opreme. Samo MS je zaradi gusarjenja imel v letu 2000 približno $4.1 MRD izpada prihodkov.

2 komentarja

Peticija proti Creativu

Jaz - Ko sem na neki drugi računalniški strani opazil link na peticijo, sem pomislil le kaj je narobe, saj Creative za uporabnike, vsaj po mojih izkušnjah, skrbi bolje kot večina drugih podjetij. A ko sem si prebral peticijo sem ugotovil, da bi se dalo marsikaj spremeniti. Peticija se poteguje za boljšo podporo SBLive! in Audigy kartic, za možnost vunpotegovanja vseh gonilnikov in programske opreme ter še za nekaj koristnih izboljšav. Peticija tukaj.

3 komentarji

Test zvočnikov

Slo-Tech - Na Dan's Data so se spravili testirati zvočnike. Tako so spravili skupaj Altec Lansing Select 4100, Cambridge SoundWorks FPS1600, Creative Inspire Digital 5700 in Logitech Z-560, ter jih dodobra pretestirali in celo odprli, da bi nam pokazali, kaj se skriva v škatlah nizkotoncev. Izbrati najcenejše? Najlepše? Ali najboljše? Celoten test se nahaja tukaj. Dodatek by alien-w: Kmalu bo mini test zvočnikov tudi na Slo-Tech-u. Slinite se v pričakovanju.

1 komentar

Modifikacije ohišja z malo orodja

Overclockers Australia - Skoraj vsak Slo-techer je že načrtoval modifikacijo svojega ohišja, predvsem kakšne dodatne luknje za dodatni pretok zraka. Nekaj od teh načrtov je tudi uspelo doseči konec in nastale so lepe umetnije. Dosti načrtov pa je šlo rakom žvižgat, ker v domači delavnici ni bilo dovolj orodja. Tega problema so se lotili avstralski overclockerji. Z vrtalnikom, svedri, brusom in z nekaj dodatnega povsem običajnega orodja so naredili izjemno lepo luknjo za pritrditev ventilatorja. Kako so to naredili pa si poglejte sami.

0 komentarjev

CenDyne Lightning III 40X12X48

CDRLabs - Da pa ne bo Plextorjev uspeh "živel" predolgo, so se pri podjetju CenDyne potrudili in svojemu prepisovalcu še izboljšali zmogljivosti v primerjavi s Plextorjem. Tako njihov CD-pek/prepek pravtako zmore 40x hitrost snemanja, 12x hitrost prepisovanja in 48x hitrost branja CD-jev. Razlike v ceni med Plextorjem in CenDyne prepisovalcem naj bi bilo za borih $10, več o CenDyne Lightning III 40X12X48 pa si lahko preberete na tem naslovu.

3 komentarji

Plextor PX-W4012TA

CDR-Info - Plextor je prišel na sami vrh, kar se tiče hitrosti zapisovanja. Tako bodo v februarju izdali model PX-4012TA, ki nam da že z imenom vedeti, da snema s 40x hitrostjo, presnemava s 12x ter bere CD-je s 40x, pravtako pa ima 4MB buffer-ja ter BURN-Proof tehnologijo. 80 minutni CD tako posname v borih 179 sekundah. A žal vse ni tako lepo, kot se sprva sliši, saj se snemanje prične "le" s 24x hitrostjo, se nato povzpne na 32x in šele nato na 40x. Več o novem prepisovalcu izveste tukaj.

5 komentarjev

MiD vabi na klepet

Slo-Tech - Ministrstvo za informacijsko okuž^H^H^H^Hdružbo vabi na javni klepet na njihovih domačih straneh. Naslov bo "MiD včeraj, danes, jutri", stvar pa bo potekala danes (torek) ob 20:00. Več piše tule. Pogovarjal se bomo lahko z ministrom Kantarjem in dvema skretarjema. Joke joke, kar se mene tiče, je to edino ministrstvo v naši vladi, ki ima približno idejo, kaj bi sploh rado naredilo.

10 komentarjev

Acer-jev MiniDVD player

t - break - Acer je izdal MiniDVD player oz. enoto, ki meri 13,5cm x 4,5cm x 16,5 cm, sprejme tako 8 centimetrske ploščke, kot 12 centimetrske, poleg tega pa predvaja CD-Audio, VCD, S-VCD, Photo CD, CD-R, CD-RW, DVD-Video, DVD-Audio, ploščke z MP3-ji ter še nekaj ostalih formatov. Vse skupaj pa lahko za nameček upravljamo s priloženim daljincem. Vse to za okvirno ceno $150. Klikni tukaj za več informacij o MiniDVD playerju.

0 komentarjev