»

Prvi iPhone z USB-C vreden 86.000 dolarjev

Slo-Tech - Medtem ko se Apple še vedno zmrduje nad priključkom USB-C v iPhonih in raje uporablja Lightning, čemur se Evropska komisija trudi narediti konec, je študent robotike na züriškem ETH-ju Ken Pillonel stvari vzel v svoje roke. Svojega iPhona X je predelal tako, da ima priključek USB-C, kar je vestno dokumentiral na spletu. Sedaj ga je na Ebayu prodal za 86.000 dolarjev.

Internet je zadnje tedne z zanimanjem spremljal projekt, ki je iz konjička zrasel v resno modifikacijo. Poskrbel je tako za strojno kakor programsko plat, saj predelani priključek omogoča tako polnjenje kakor prenos podatkov. Najprej je moral z vzvratnim inženiringom razumeti, kako deluje Applov priključek C94, da je lahko zamenjal Lightning z USB-C. Ker je slednji malenkostno večji, je moral ustrezno popraviti tudi ohišje. Vanj je moral stlačiti še majhno vezje, ki skrbi za komunikacijo.

Ken Pillonel je po koncu dražbe dejal, da je zelo zadovoljen z veliko podporo, ki je je bil deležen. Ali bo telefon dejansko prodan, še ni jasno, a četudi kupca ne bo, ima Pillonel že nove zamisli, kako ga uporabiti. Predvsem pa je s tem pokazal, da je USB-C izvedljiv, zato lahko v prihodnosti pričakujemo podobne modifikacije še na drugih modelih iPhona. Ali bo Apple prisluhnil...

37 komentarjev

Kako so v FBI-jevem imenu pošiljali elektronsko pošto

Slo-Tech - V petek je na več kot 100.000 elektronskih naslovov prispelo sporočilo, v katerih jih je domnevno FBI obvestil o vdoru v informacijski sistem in pozval k ukrepanju. Sporočila so povzročila precej zmede, ker so dejansko prihajala s FBI-jevega strežnika, dasiravno je bila vsebina lažna. Ni šlo za vdor v FBI-jeve strežnike v klasičnem smislu, temveč za zlorabo malomarno sprogramirane spletne strani.

Gre za spletno stran Law Enforcement Enterprise Portal (LEEP), ki omogoča prijavo v FBI-jev sistem različnim upravičencem, denimo drugim organom pregona. Pri registraciji morajo navesti svoj službeni elektronski naslov, na katerega dobijo potrditveno sporočilo, v katerem s klikom na povezavo dokažejo lastništvo elektronskega naslova. Do petka je portal registracijo omogočal komurkoli, nato pa je z naslova eims@ic.fbi.gov prejel kodo za validacijo naslova. Izkazalo se je, da je bilo to sprogramirano površno.

Vsebino elektronskega sporočila je namreč generiral kar brskalnik obiskovalca, ki...

0 komentarjev

Februarsko zmrzal bodo Teksašani plačevali še leta

Slo-Tech - Februarski hladni val je v Teksasu povzročil ogromne izpade dobave električne energije in plina, ker infrastruktura ni bila prilagojena na delovanje pod zmrziščem. Zaradi okrnjene dobave so cene energentov izredno poskočile, kar je povzročilo milijardne dobičke na eni strani in ogromne izgube na drugi. Prodajalci plina so v dobrem tednu ustvarili 11 milijard dolarjev dobičkov, dobavitelji končnim strankam pa izgubo. Poplačali jo bodo odjemalci.

Odjemalci bodo v naslednjih letih vsak mesec na položnicah plačevali pribitek za stroške, ki so jih njihovi dobavitelji imeli z nakupom po ponorelih cenah. O višini tega dodatka so se sedaj sporazumeli, sporazum pa je potrdil tudi pristojni regulatorni organ. Gre za 3,4 milijarde dolarjev, ki jih bodo morali odplačati v naslednjih 30 letih. Dobavitelji bodo izdali obveznice za poplačilo stroškov, ki so jih imeli, in sicer jih bodo v naslednjih letih prevalili na odjemalce. Največ bosta dobila Atmos Energy (2,0 milijarde dolarjev) in...

117 komentarjev